MER JUBEL: Elverum jublet etter at de vant sluttspillet i Eliteserien forrige sesong. Nå kan de juble over enorm publikumsinteresse rundt oppgjøret mot Sander Sagosen og PSG.
MER JUBEL: Elverum jublet etter at de vant sluttspillet i Eliteserien forrige sesong. Nå kan de juble over enorm publikumsinteresse rundt oppgjøret mot Sander Sagosen og PSG. Foto: Tor Erik Schrøder

Håndballfeber i Elverum: – Aldri opplevd makan

Elverum nærmer seg publikumsrekord i norsk håndball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er håndballfeber i Elverum før Champions League-eventyret starter i midten av september.

Elverum Håndball har satt seg et hårete mål om sette ny norsk publikumsrekord når Sander Sagosen og Paris Saint-Germain tar turen til Norge 28. september. Derfor flyttet de kampen fra Terningen Arena til OL-arenaen Håkons Hall på Lillehammer.

Søndag startet billettsalget. Over 7000 billetter ble solgt i løpet av den første timen. Pågangen har vært enorm, forteller Nils Kristian Myhre i Elverum.

– Vi er oppe i 8500 nå. Det er utrolig morsomt. Vi hadde veldig tro på prosjektet, spesielt siden stjerner som Sagosen, Nikola Karabatic og Mikkel Hansen kommer. Vi hadde håpet på et sted mellom 6000 og 8000. Vi drømte om mer, men vi prøvde å være realistiske. Billettsalget til nå er over all forventning.

Serverne knelte

Den forrige rekorden ble også satt i Håkons Hall. 11 200 møtte opp da de norske håndballjentene slo Frankrike i finalen på hjemmebane i 1999. Nå står rekorden for fall.

– Nå jobber vi med å få ulike lag i Håndball-Norge til å komme på kampen. Vi ønsker å kontakte flest mulig lag og invitere dem på kamp. Vi har tenkt til å jobbe hardt for å øke antallet på 8500, sier Myhre, som håper at Elverum i Champions League-sammenheng kan være både hele innlandets og hele Norges lag.

Pågangen var så stor at serverne knelte.

– De hadde aldri opplevd makan. Heldigvis kom vi veldig fort opp igjen, forteller han.

I juni ble det klart at Elverum for første gang skal spille Champions League mot de beste lagene i Europa. Her finner man de 16 best rangerte lagene i Europa. Gruppene beste av åtte lag i stedet for seks, slik det har vært for Elverum de fire foregående sesongene. Elverum er i pulje med HC PPD Zagreb (Kroatia), Aalborg Handbold (Danmark), SG Flensburg-Handewitt (Tyskland), Barça (Spania), Paris Saint-Germain HB (Frankrike), RK Celje Pivovarna Lasko (Slovenia) og MOL-Pick Szeged (Ungarn).

TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli tror det kan bli flere tøffe kvelder for Norges beste lag.

– For det første var det en milepæl for klubbhåndball på herresiden at Elverum ble tatt opp i det beste selskap i Champions League. De har prestert bra i Champions League i mange sesonger, men det har vært i b-delen av Champions League. Nå ligger de i den delen som er den som virkelig betyr noe. Det er en god prestasjon i seg selv. Når man først havner der, får man noen store fisker på kroken. Da kommer noen av verdens beste lag på besøk. Jeg er veldig spent på hvordan det går sportslig. Det er et stykke opp fra toppen i Norge til toppen i Europa. Den realitetssjekken er jeg spent på, sier han.

Myhre er forsiktig optimist.

– For fire-fem år siden begynte vi å drømme om Champions League. Så begynte vi å drømme om å gå videre. Dette er en gruppe hvor Elverum fort kan stå igjen med null poeng i, men også en gruppe hvor vi kanskje ikke trenger mer enn 6, 7, 8 poeng for å gå videre i. Vi har noen hjemmekamper mot lag vi håper og tror vi kan ta poeng mot. Så vil det komme kamper der vi garantert vil se forskjeller på lagene.

– Gir blaffen i magemål

Bredeli er imponert over det Elverum har fått til rundt PSG-kampen.

– Det er flinke folk som drifter dette. Elverum er ingen verdensmetropol, men det er folk i Elverum som gir blaffen i det. De oppfører seg som om de kommer fra det. De gir blaffen i magemål, har ambisjoner og styrer på. Det synes jeg er stilig. Når man får PSG, Flensburg, Barcelona og Aalborg har man rammen rundt det, sier TV 2-kommentatoren.

Myhre forteller at styret i klubben er overrasket over den store interessen.

– Folkene på marked har satt seg som mål å fylle hallen. Vi i styret har kanskje vært litt mer nøkterne, men optimismen har vært stor hele veien. Det er det gøy at det blir som det blir, sier han.

Den massive interessen gjør også at det blir et svært lønnsomt prosjekt for klubben.

– Økonomisk har det mye å si. Vanligvis, hvis man trekker fra sesongkort og årskort, har vi kanskje 1000 betalende inne på en Champions League-kamp. Her snakker vi fort 10 000. Samtidig er det større kostnader knyttet til et arrangement i Håkons Hall enn i Terningen Arena. Vi får se hvordan det blir, men det er ikke tvil om at det kommer til å være en stor økonomisk oppside, sier han.

Sagosen-hjelp

Både Bredeli og Myhre mener trekkplasteret Sagosen har mye å si.

– Det betyr veldig, veldig mye. Han har en unik posisjon som verdens beste håndballspiller. Det betyr kjempemye. Han har også vært med oss i profilering av kampen. Det har vært veldig god drahjelp, forteller Myhre.

– Jeg synes det er utrolig stilig at de «gunner» på. De tar en av Norges største festsaler og pynter den i svart og hvitt når PSG og Sander Sagosen kommer. Da har du baller. Det lyder bra med Barcelona, men der er det ingen norske stjerner. PSG er laget med den største norske stjernen, og de har i tillegg flere andre verdensklassespillere. Jeg var trygg på at de hadde peiling da de gjorde det, men at de har så mange så tidlig, det var overraskende, sier Bredeli.