15 ÅR SIDEN: I 2004 erkjente Johnny Olsen, som han tidligere het, å ha stått vak to uoppklarte bombeattentat mot Blitz-huset i Oslo i 1994 og 1995. Her sammen med sin daværende forsvarer Fridtjof Feydt.
15 ÅR SIDEN: I 2004 erkjente Johnny Olsen, som han tidligere het, å ha stått vak to uoppklarte bombeattentat mot Blitz-huset i Oslo i 1994 og 1995. Her sammen med sin daværende forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dobbeltdrapsmann pågrepet med luftpistol og flere kniver – løslatt mot politiets vilje

Den 56 år gamle mannen ble dømt til 18 års fengsel for «Hadelandsdrapene» i 1981, og i fjor sommer ble han siktet for et nytt drap. Nå vil politiet fengsle ham igjen, men tingretten sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne sommeren har han blitt pågrepet to ganger i Oslo sentrum – begge gangene i besittelse av det politiet mener er ulovlige våpen.

Siktede var tidligere kjent som Johnny Olsen, men byttet navn i 2001.

Han har i mange år har tilhørt nazimiljøet gjennom gruppen «Norges Germanske Armé».

I 1981 var han en av tre personer som begikk de såkalte «Hadelandsdrapene», der to menn ble drept med håndvåpen og maskinpistol. Til sammen ble de to skutt 29 ganger.

I 1982 ble Olsen dømt til 18 års fengsel for drapene.

Siktet for likskjending

Siden har han vært dømt for en rekke forhold. Blant annet erkjente han i 2004 å ha stått bak to uoppklarte bombeattentat mot Blitz-huset i Oslo på midten av 1990-tallet.

Samme år ble han dømt for å ha knivstukket en kvinne i beinet, oppbevaring av kniver og en ladd revolver, samt diverse narkotikalovbrudd.

I fjor sommer ble den nå 56 år gamle mannen igjen pågrepet og varetektsfengslet. Politiet siktet ham for drap og likskjending etter at en mann ble funnet død og utbrent i Maridalen 18. juli.

Etter noen uker ble drapssiktelsen forkastet, men siktelsen for likskjending ble likevel opprettholdt.

– Slik jeg har oppfattet det, er også den siktelsen nå frafalt, sier advokat Tom Barth-Hofstad, som representerer 56-åringen på vegne av advokat Jacob Ringsrød i mandagens fengslingsmøte.

I september i fjor ble 56-åringen løslatt mot politiets vilje, etter at både tingretten og lagmannsretten kom til at han ikke lenger kunne holdes fengslet.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld og hevdet at han ikke har noe med den saken å gjøre.

– Har gode grunner

I juli 2019 ble mannen pågrepet like ved Gunerius i Oslo sentrum. Da var han i besittelse av en luftpistol og to kniver.

Politiet valgte å sikte ham for oppbevaring av ulovlige våpen, men han ble ikke begjært varetektsfengslet.

Søndag ble 56-åringen imidlertid påtruffet i Oslo sentrum igjen. Denne gangen bar han på en foldekniv og et såkalt multiverktøy – begge med korte knivblader.

Fordi politiet mener det er fare for at mannen vil begå ny alvorlig kriminalitet, ønsker de nå å varetektsfengsle ham i fire uker.

Det har de ikke fått medhold i av tingretten, men aktor har anket kjennelsen til lagmannsretten.

– Han har erkjent å ha oppbevart disse knivene og luftpistolen, men han mener han har gode grunner til det. Han er en skogens mann og tilbringer mye tid der. Når han ikke er i skogen, har han ikke andre steder å gjøre av knivene, sier advokat Barth-Hofstad.

Mannen er også siktet for å ha spyttet på en fengselsbetjent mandag morgen. Dette nekter han straffskyld for.

Politiadvokat Eirik Rodahl i Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 før fengslingsmøtet mandag.