Ap-Jonas om bompengekaoset:

– Vi løper alle rundt som verpesjuke høns

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen er helt uten styring og ledelse i bompenge-saken. – Ernas lederegenskaper strekker ikke til, med de motsetningene som er i regjeringen, sier Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen besøker Ap-lederen Hebekk skole i Ski. Det er første skoledag for 42 førsteklassinger.

Det er også dagen etter at Frp sa ja, og Venstre nei til en skisse til en bompenge-avtale, og som viste fullt sprik i regjeringen.

Siden juni har regjeringspartiene forhandlet om å få ned bompenge-belastningen, samtidig som kollektivutbygging og veiprosjekter skal finansieres. Uten at det skal kjøre flere biler inn i byene.

– Verpesjuke høns

Støre er kritisk til at denne saken nå får overskygge alle andre valgkampsaker, som skole og arbeidsliv.

– Det vi ser utfolde seg er en regjering helt uten styring og ledelse, egentlig. Vi får et stort drama som alle dekker, om en skisse som ingen andre enn noen få utvalgte har sett. Om et tema som har dominert debatten i flere måneder. Jeg er kritisk til at dette nå kommer inn og trenger alle saker til side, sier Jonas Gahr Støre.

Han mener det er langt viktigere å snakke om skolen og ungene våre.

– Så skal vi alle løpe rundt som verpesjuke høns og kommentere noe vi ikke har sett konturene av. Det er jeg kritisk til, sier Støre.

Det er for øvrig ikke umulig at Støre her mente «hodeløse» høns.

– Solberg strekker ikke til

Selv om Støre vet lite utover det som har kommet av lekkasjer, er han kritisk til et opplegg som ser ut til å føre til økt biltrafikk inn til byene.

– Kø, kork og kaos i de store byene. Det er vi imot, men vi får se hva denne skissen inneholder, når den kanskje en gang blir lagt fram for oss andre.

– Hva sier dette om Erna Solbergs lederegenskaper?

– Nei, de strekker ikke til. Erna Solberg er en bra leder, hun, for sitt lag, men de strekker ikke til med de motsetningene som er. Hun har nå et lag som trekker aktivt i forskjellige retninger, og det er ikke veldig tillitvekkende, sier han.

Regjeringskrise?

Støre vil ikke spekulere i om det kan gå mot regjeringskrise. Han ønsker å snakke om skole, helse og faste stillinger i kommunene og hva kommunene gjør for klima.

– Jeg synes bare det er veldig trist at vi nå er i en i en lokalvalgkamp, som skal handle om veldig mange andre saker, så får dette ta totalt overhånd.

– Ut ifra hva du vet om skissen, hvordan vil du karakterisere denne politikken?

– Det er ikke mulig å karakterisere den, for det er en skisse som noen har lekket fra som de vil. Jeg ser de vil øke statens andel av investeringer i kollektivtrafikk fra 50 til 70 prosent. Det er Arbeiderpartipolitikk, det er vi for, sier Ap-lederen.

Han mener at når Frp jubler over et resultat, så lover det ikke godt for å få frisk luft i sentrum av byene.

– Kan Arbeiderpartiet godta at det kommer flere biler inn i byene?

– Vi har såkalte nullvekst-avtaler som sier at vi ikke skal ha økning av biler og derfor forurensning. Det er ikke bare den rene luften vi snakker om, det er også fremkommelighet. I Bergen regner næringslivet med at de har spart to milliarder kroner på at det er mindre kø, svarer Støre.

Går for veiprising

– Men mange mener det er dyrt med bompenger. Hva er Arbeiderpartiets løsning?

– Det ene er at staten skal ta en større andel i de store byene. Hvis regjeringen beveger seg i den retningen, er det positivt. Vi mener at det finnes et mer rettferdig system for bompenger, et veiprisingssystem. Et litt teknisk system, men det vil vi utrede for å se om det er mulig, sier Støre, og fortsetter:

– Så vil vi at pendlerne skal bli kompensert igjen, det er blitt kuttet. Så må el-bilene ta et større ansvar. Det er elementer som kan lette noe den belastningen vanlige folk har med bil i dag, sier Ap-lederen.