FUNNET I BUNKER: I over tre år har overgrepstiltalte Jeremiah Button vært etterlyst. Forrige uke ble han funnet bak denne døra, i en hjemmelaget bunker.
FUNNET I BUNKER: I over tre år har overgrepstiltalte Jeremiah Button vært etterlyst. Forrige uke ble han funnet bak denne døra, i en hjemmelaget bunker. Foto: Marathon County Sheriff's Office

Turgåerne hadde ingen anelse om hva som skjulte seg bak denne døra

– Jeg har aldri sett noe så bisart før, sier politisjef etter å ha funnet etterlyste Jeremiah Button (44) i en bunker som lå skjult dypt inne i skogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år oppdaget turgåer Thomas Nelson en ulåst dør skjult bak busker og trær i den dype skogen utenfor Ringle i den amerikanske delstaten Wisconsin.

På innsiden av den døra så han lamper og kjeler, men han våget ikke å gå inn.

Fredag forrige uke vendte nysgjerrige Nelson tilbake til bunkeren for å ta en nærmere titt – og fant 44 år gamle Jeremiah Button, skriver CNN.

Jeremiah Button forduftet i 2016, like før han skulle møte i retten, tiltalt for overgrep mot barn og besittelse av overgrepsvideoer.

Button var nylig blitt løslatt mot en kausjon på 25.000 dollar, altså 224.000 kroner.

To uker før rettssaken skulle starte, var han som sunket i jorden.

Ingen visste at 44-åringen hadde rømt til en selvlaget bunker i skogen som var stappet full av ting han fant på en nærliggende søppelfylling.

UNDERSØKER: Politiet gransker bunkeren, som var full av klær, kjeler, oppbevaringsbokser og annet Button hadde funnet på søppelfyllingen. Foto: Marathon County Sheriff's Office
UNDERSØKER: Politiet gransker bunkeren, som var full av klær, kjeler, oppbevaringsbokser og annet Button hadde funnet på søppelfyllingen. Foto: Marathon County Sheriff's Office

Funnet sovende i bunkeren

– Jeg dyttet opp døra og så inn. Jeg så hermetikk, små oppbevaringsbokser, og jeg bare... «Jeg bare må gå inn», sier Thomas Nelson til nyhetsbyrået AP.

– Jeg gikk rundt hjørnet, og der var han, liggende i senga. Jeg skalv da jeg gikk inn. Jeg skalv da jeg gikk ut, fortsetter han.

TRANGT: Mens påtalemyndighetene forberedte rettssaken mot Button, fylte han opp bunkeren med alt han kom til å trenge på rømmen. Foto: Marathon County Sheriff's Office
TRANGT: Mens påtalemyndighetene forberedte rettssaken mot Button, fylte han opp bunkeren med alt han kom til å trenge på rømmen. Foto: Marathon County Sheriff's Office

Nelson forlot bunkeren og ringte umiddelbart til politiet i Marathon County, som pågrep Button etter å ha forsøkt å lokke ham ut av bunkeren i 20 minutter.

Sherrif Troy Deiler i Marathon County Sheriff's Office sier til CNN at det var han og en kollega som pågrep mannen.

Han sier at Button var kledd topp til tå i kamuflasjeklær, og at han fant åtte solcellepaneler på taket av bunkeren.

«Jeg la også merke til et provisorisk komfyrrør som var laget av blikkbokser,» skriver Deiler i en rapport etter pågripelsen.

Sherrif Mike Lucas i Portage County, hvor Button ble tiltalt i 2016, sier til CNN at han har jobbet i politiet i 28 år, og at han aldri har opplevd lignende.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe så bisart før, sier han.

DETALJRIKT: Slik så taket i bunkeren ut. Foto: Marathon County Sheriff's Office
DETALJRIKT: Slik så taket i bunkeren ut. Foto: Marathon County Sheriff's Office

Flatskjerm og sykkel-generator

Under pågripelsen fortalte Button at han laget seg bunkeren samtidig som påtalemyndighetene forberedte rettssaken.

Han sa at han valgte seg nettopp denne skogen fordi den lå usjenert til, og i tillegg er nær en søppelfylling.

På søppelfyllingen fant han gjennom årene klær, verktøy, mat og elektronikk.

Videre fortalte han at så fort han hadde gravd ut bunkeren, fylte han den opp med hermetikk, samt en flatskjerm-TV og annet han mente han ville trenge for å overleve i skogen.

Han lagde seg også en generator ved hjelp av en sykkel som han syklet på de dagene han trengte ekstra strøm.

Under pågripelsen fortalte Button at han hadde flere måter å komme seg ut og inn av bunkeren på, slik at turgåere og jegere i skogen ikke så ham. Og, hvis de så ham, så lot han som om han gikk tur, og ønsket dem en fin dag videre.

Matt Kecker i Marathon-politiet sier til NBC at det virket som om Button var oppriktig glad for å se mennesker igjen under pågripelsen.

Snek seg på kulltog

Dagen han skulle flytte inn i bunkeren, etterlot han bilen, lommeboka og ID-kortene hjemme hos moren sin, sammen med en lapp hvor han fortalte at han skulle flytte til Florida.

Deretter hoppet han på et tog som fraktet kull, for så å hoppe av i skogen og vandre i to dager helt til han kom frem til bunkeren.

Bunkeren blir nå tømt av Wisconsin Department of Natural Resources, mens Button er tilbake bak lås og slå i Portage County Jail.

Denne gangen er kausjonen satt til 100.000 dollar, altså nærmere 900.000 kroner.

16. september må Button møte i retten, nok en gang tiltalt for overgrep og besittelse av overgrepsvideoer.