SENSOMMER: Høsten er på vei, men deler av landet kan fortsatt håpe på sommerlige temperaturer denne uken.
SENSOMMER: Høsten er på vei, men deler av landet kan fortsatt håpe på sommerlige temperaturer denne uken. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Her er det ennå håp om sommertemperaturer

Fortsatt er det lov å håpe på glimt av sommervær. I noen deler av landet kan man bikke 20 grader i løpet av uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen slo høstværet til i store deler av landet, og skal man tro Storm-meteorolog Roar Inge Hansen vil dette været vedvare en stund til.

– På sørlige deler av Vestlandet var det torden og kraftige regnbyger tidlig i dag. Det har nå begynt å bevege seg innover Østlandet og Sørlandet, sier han.

Det vil være snakk om spredt, lokalt torden og regn som preger sørlige deler av Sør-Norge mandag.

– Og det er for så vidt gjennomgangstonen de neste to dagene, sier Hansen.

Selv om lavtrykket beveger seg videre innover landet, kan Vestlandet vente seg en god del nedbør også videre ut mandagen.

– Det kan komme 50-60 millimeter i dag og fremover til i morgen, sier Hansen.

Lavtrykk og nedbør

Når det gjelder Nord-Norge er det forholdsvis bra vær mandag morgen, men det vil endre seg i løpet av dagen.

– Et nytt lavtrykk kommer fra Sverige og går nordover og vil gi regn der fra rundt midt på dagen og utover, sier meteorologen.

Han legger til at det er omtrent fra Bodø og videre nordover at dette lavtrykket vil slå til. Lokalt kan det komme opp mot 40-55 millimeter nedbør.

Tirsdag vil lavtrykket som ligger over Nord-Norge bevege seg videre ut i Barentshavet og utover dagen kan en vente seg noe bedre vær.

– Om ettermiddagen blir det oppholdsvær i nord, og vinden vil minke gradvis. Det blir rimelig bra i den nordlige delen av Nordland, mens i den sørlige delen kommer det noen byger som også vil bre seg nordover etter hvert, sier meteorologen.

Sprekker opp

Tirsdag vil skydekket sprekke opp over Østlandet, og det vil bli nokså fint vær på formiddagen, før det igjen bygger seg opp skyer utover dagen.

Men den beste værdagen i løpet av denne uken vil ifølge Hansen bli onsdag. Lavtrykket fra Sør-Norge vil bevege seg innover Nord-Norge og svekkes der, men føre med seg noen byger og lokalt torden.

– Og i Sør-Norge kommer det en ny høytrykksrygg og gradvis lettere vær. På Østlandet blir det svært få byger og det vil bli noe blå himmel, sier han.

Vestlandet derimot, får ikke noen høydare hva gjelder vær, selv på onsdag.

– På Vestlandet vil man få problemer med å komme særlig over 15 grader i forbindelse med bygene tirsdag. Det samme gjelder onsdag, sier han og legger til:

– Vestlandet er nok den landsdelen som mer eller mindre blir taperen, mens Østlandet kanskje blir vinneren, sier han.

Der ser det nemlig ut til at kvikksølvet vil krype seg godt opp på gradestokken.

– På Østlandet kan det bli 20-22 grader. Også i nord kan det bli opp mot 20 i indre strøk når sola titter frem, sier han og legger til:

– Tirsdag kan det også bli nok så varmt i Trøndelag. I indre deler kan det bli opp mot 20 grader. Mens i indre deler av Møre og Romsdal kan det komme opp i 21 og 22 grader, sier han.

Snur igjen

Men gleden blir kortvarig. I Sør-Norge kommer et nytt lavtrykk i løpet av torsdagen og fredagen og ifølge meteorolgen ser det ikke spesielt lovende ut for helgen heller.

– Det blir stort sett ganske liknende det været vi ser nå. I blant kan det bli noe blå himmel og litt solgløtt, men det er ikke snakk om det helt store sommerværet, sier han.

Men at høsten har kommet for å bli, det vil ikke meteorologen slå fast helt ennå.

– Den har hvert fall kommet for en periode. De neste ti dagene ser det ut til at det blir en del uroligheter, så vi får ikke det helt store sommerværet, konstaterer han.