KREFTFRI: Til venstre smiler Gibson Miller bredt etter å ha fjernet hudkreften under venstre øye. På bildet til høyre ser du hvordan hudkreften så ut før det ble tatt biopsi.
KREFTFRI: Til venstre smiler Gibson Miller bredt etter å ha fjernet hudkreften under venstre øye. På bildet til høyre ser du hvordan hudkreften så ut før det ble tatt biopsi. Foto: Gibson Miller

Gibson (24) trodde at hun bare hadde en kvise under øyet

I tre år hadde ungdomsskolelæreren Gibson Miller (24) en liten prikk under øyet, som skulle vise seg å være kreft. Nå advarer hun andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen andre la merke til den. Den var veldig liten, sier amerikanske Gibson Miller (24) til Today.

For ett år siden ble 24-åringen, som jobber som lærer på en ungdomsskole på Manhattan i New York, oppmerksom på en liten prikk under det venstre øyet sitt.

Den rosa prikken så ut som en kvise, men Gibson stusset på hvorfor den aldri forsvant.

– Jeg så tilbake, og så på gamle bilder. Jeg hadde hatt prikken i tre år. Men, jeg tenkte ikke over den før ett år siden, forteller hun.

Gibson ble bekymret for om hun kunne ha hudkreft, og oppsøkte derfor en hudlege.

Etter en biopsi av «kvisen», fikk hun beskjeden hun fryktet: Hun hadde hudkreft av typen basalcellekarsinom.

OPERERT: Gibson blir fotografert like etter å ha fått kreften under øyet fjernet. Foto: New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai
OPERERT: Gibson blir fotografert like etter å ha fått kreften under øyet fjernet. Foto: New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai

12.000 nordmenn rammes årlig

Kreftforeningen opplyser at basalcellekreft er den typen hudkreft som er mest vanlig, og at den ofte kommer i ansiktet og andre områder som har vært mye i sol.

MEST VANLIG: Kreftforeningens informasjonssjef Andreas Bjørnstad sier at basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Foto: Ingvild Vaale Arnesen
MEST VANLIG: Kreftforeningens informasjonssjef Andreas Bjørnstad sier at basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Foto: Ingvild Vaale Arnesen

– Den er mindre alvorlig enn føflekkreft, men kan kreve mye behandling hvis man kommer sent til behandling, sier Kreftforeningens informasjonssjef Andreas Bjørnstad til TV 2.

Han sier at basalcellekreft bare i noen få, veldig spesielle tilfeller er dødelig.

– Hudleger bruker mye av sin tid til å behandle basalcellekreft, og det er viktig å komme til behandling hvis man har symptomer som ikke går over etter noen uker, sier han.

Forekomsten har økt i mange år, og det er beregnet at det nå er cirka 12.000 nye tilfeller hvert år i Norge.

Symptomer på basalcellekreft:

  • Sår i huden som blør lett og ikke gror
  • Rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag.
  • Misfargede knuter i huden som vokser.
  • Eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.
SPORTY: Gibson har spilt tennis siden hun var ni år gammel – og hun begynte ikke med solkrem før i slutten av tenårene. Foto: Gibson Miller
SPORTY: Gibson har spilt tennis siden hun var ni år gammel – og hun begynte ikke med solkrem før i slutten av tenårene. Foto: Gibson Miller

Vil advare andre

Gibson forteller at hun har spilt tennis utendørs siden hun var ni år gammel, og at hun sjeldent tenkte på å bruke solkrem.

Det var først i slutten av tenårene at hun begynte å smøre seg, og da bare litt i ansiktet og på skuldrene.

– Jeg var konstant utendørs, sier hun.

20. juni i fjor ble Gibson operert på New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai.

Gibson har i samarbeid med sykehusklinikken gått ut med sin historie på klinikkens Facebook-side for å advare andre.

– Kunnskap er makt, sier 24-åringen, som opprinnelig kommer fra Ohio.

Gibson ble behandlet av okuloplastisk kirurg James Chelnis, som understreker viktigheten ved å bruke solkrem rundt øynene.

– Man tar vanligvis ikke på seg store mengder solkrem rundt øynene, og området blir derfor eksponert, sier han i klinikkens Facebook-innlegg.

Og:

– Det er sant at hatt og solbriller hjelper. Men det er viktig å velge riktig type solskjerming.

– Solkrem er sexy

Gibson sier til KTVU at hun nå er kreftfri, og at hun det siste året har brukt både hatt og solbriller når hun er utendørs.

Hun smører hele kroppen med solkrem før hun går ut.

– Mitt nye motto er: Solkrem er sexy. Alle må bruke det, uansett hva du gjør på i sola, sier hun til nettstedet.

Hun mener at alle burde sjekke kroppen for hudkreft minst én gang i året.

– Siden jeg er i risikosonen, sjekker jeg kroppen for hudkreft to ganger i året. Alle burde sjekke huden en gang i året, sier hun.