Arendal 20190812. 
Partilederne (f.v.) Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) presenterer arbeidet med ny reform for barn og familier med behov for sammensatte tjenester. En likeverdighetsreform er en hjertesak for KrF. Presentasjonen finner sted på Clarion Tyholmen under Arendalsuka mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Arendal 20190812. Partilederne (f.v.) Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) presenterer arbeidet med ny reform for barn og familier med behov for sammensatte tjenester. En likeverdighetsreform er en hjertesak for KrF. Presentasjonen finner sted på Clarion Tyholmen under Arendalsuka mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen
Kommentar

Det brenner på dass i Erna Solbergs regjering

Søndag kokte det over for Frp-leder Siv Jensen. Hun høynet innsatsen i de dramatiske bompengeforhandlingene og kastet regjeringens videre liv inn i potten.

Den dype mistilliten mellom regjeringspartnerne, som utspiller seg for åpen scene bare tre uker før et valg, mangler sidestykke. Her kaller Siv Jensen og Frp inn til nok et ekstraordinært landsstyremøte, legger frem en forhandlingsskisse om bompengefloken, som Venstre allerede har avvist, og slår fast at Frp ikke har noe mer å gi. Punktum.

Det er tre uker til valget. Alle regjeringspartiene sliter med dårlige meningsmålinger, verst har det gått utover motpolene Frp og Venstre, som måles ned på 6- og 2-tallet av flere byråer.

Frp trenger en bompengeseier. Venstre trenger det ikke. Tvert imot. Frp opplever at Venstre trenerer forhandlingene om en bompengeløsning. Venstre opplever at Frp prøver å presse dem til noe de ikke ønsker.

Det er mulig å se for seg en praktisk løsning på dette, men det er valgkamp og hvis ett parti står frem som vinner, vil et annet fort fremstå som taper. Det står nemlig ikke på penger. Regjeringspartiene er enige om å åpne den statlige lommeboka på vidt gap. Venstre får friske milliarder til å pumpe opp sykkel- og kollektiv-satsingen i byvekstavtalene, som allerede sliter med finansieringen fordi bompengeinntektene svikter. Frp får på sin side milliarder til å kutte bompenger både i byene og på bygda.

Men det murres likevel i Venstre. De frykter at en Frp-seier om bompenger vil overskygge Venstres seiere kollektiv-gjennomslag totalt. Og de frykter at lavere bompengebelastning i byene kan føre til at flere velger å bruke bil. I så fall kan de vinke farvel til de to-tre prosent av velgerne som fortsatt sier at de skal stemme på dem om tre uker.

Frp er frustrerte over at ting tar tid. Dette skulle de ha kvittert ut for lenge siden, i god tid før valget. Nå er det bare tre uker igjen, og bompenge-forhandlingene er gått i vranglås. Det haster. Nå er det slutt på forhandlinger. Nå er det ultimatumer som gjelder. Det er borgerlig borgerkrig.

Hvordan er det mulig at fire borgerlige samarbeidspartier kunne vikle seg inn i en så dyp indre krise, bare uker før de etter planen skulle feie de rødgrønne ut av landets kommunestyrer? For å forstå dette må vi skru tiden noen måneder tilbake, da bompengepartiene marsjerte inn og rystet det politiske Norge.

5. juni: Et presset Frp mister velgere i hopetall og holder ekstraordinært landsstyremøte i et forsøk på å vise handlekraft i å kutte bompenger. Siv Jensen smeller en rekke krav i bordet for regjeringspartnerne og varsler skarpe forhandlinger. Frp krever blant annet at nye byvekstavtaler stoppes, bompengegjeld slettes og at eksisterende byvekstavtaler slankes.

19. juni: Frps stortingsrepresentanter stemmer for å påføre landets bilister 10 milliarder kroner mer i bompenger gjennom to nye vegprosjekter, som riktignok har vært planlagt lenge.

25. juni: Regjeringen signerer en ny byvekstavtale, med Trondheim kommune, som riktignok ble ferdigforhandlet i mars.

Venstre mener at det naturlige vil være å se bompengeforhandlingene i sammenheng med arbeidet med neste års statsbudsjett. Regjeringspartiene har den siste og avgjørende budsjettkonferansen 28. og 29. august, halvannen uke før valget. Da vil budsjettlekkasjene kunne rulles ut i tur og orden. Frps bompengeseire kunne eventuelt bli vektet mot andre miljøseire for Venstre.

Men det er ikke aktuelt for Frp å vente så lenge. De frykter at det da vil være for sent å snu den negative utviklingen. Dessuten vil hundretusener av nordmenn allerede ha forhåndsstemt. Det må skje raskere. Det ble nedsatt ned en arbeidsgruppe bestående av to fra hvert parti. Så ble det sommerstille.

11. august: Dagen før valgkampinnspurten offisielt sparkes i gang med partilederdueller og -debatt i Arendal tror både Siv Jensen og Erna Solberg at de er kommet i mål. Phuuu, de greide det, og kan presentere en slags skisse til løsning før eller under partilederdebatten, men Trine Skei Grande vil ikke være med. Høyre og Frp-kilder lar det sive ut at Trine Skei Grande har backet ut på en enighet mellom de fire lederne, mens de høylytt sier at et borgerlig bompengeforlik er rett rundt hjørnet. Venstre-lederen blir sint på det hun mener er utpressing fra de andre.

16. august: Trine Skei Grande gir beskjed til de andre partilederne at Venstre ikke kan bli med på skissen til løsning. Da koker det fullstendig over i Frp. Nå er det gått fem dager siden de opplevde enighet mellom de fire partilederne. Så trekker Venstre seg. Siv Jensen kaller sporenstreks inn landsstyret sitt, til nok et ekstraordinært bompengemøte. Nå skal temperaturen skrus opp enda noen grader. Hanskene skal av. Nok er nok.

18. august: Frps landsstyrerepresentanter stiller seg fult og helt bak skissen til enighet. Nå skal Venstre settes på plass, en gang for alle. Forhandlingene har stått bom stille i en hel uke. Frp nekter å forhandle mer. Det er den skissen som foreligger som gjelder. Hvis Venstre ikke godtar den, vil Frp tvinge statsminister Erna Solberg til å ta affære.

Flere regjeringskilder fra Frp forteller meg at Siv Jensen er villig til å stå dette løpet helt ut. Hvis Venstre ikke blir med på bompengeskissen som ligger på bordet, er ikke regjeringen stor nok til å romme dem begge.

Nå har Siv Jensen og Trine Skei Grande malt seg opp i hvert sitt hjørne. Frp vil ikke forhandle mer, men støtter skissen til løsning. Venstre vil ikke støtte skissen, men vil forhandle mer. Jensen har dårlig tid. Skei Grande har all verdens av tid.

Det er vanskelig å se en tørrskodd vei ut av bompengefloken for dem. Men det er ikke første gang det brenner på dass i Erna Solbergs regjering. Sist gang de kastet ultimatumer til hverandre, gjaldt det den sagnomsuste bilpakken fra budsjettforhandlingene høsten 2016. Da måtte Venstre til slutt gi seg.

Hvem må gi seg denne gangen? Det blir enten Venstre eller Frp. Eller kanskje statsminister Erna Solberg (H)?

Trine Skei Grande og Siv Jensen har malt seg opp i hvert sitt hjørne. Det er vanskelig å se for seg hvordan de skal løse dette uten at minst en av dem taper ansikt. Nå har Siv Jensen høynet innsatsen og kastet regjeringens videre liv inn i potten.