Melder om intenst regnvær og oversvømmelsesfare

Intenst regnvær langs den sørlige delen av Svenskegrensa medfører fare for lokale oversvømmelser natt til mandag. Også Vestlandet kommer til å få en våt mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologene varsler på Twitter natt til mandag at det var ventet intens nedbør i timene mellom klokka 01 og 06 i grensestrøkene sør mot Sverige.

– Radaren viser intenst regnvær i grensestrøkene. Lokalt kan det komme 15-25 millimeter på en time, og kanskje 20-40 millimeter på tre timer natt til mandag, melder Yr.

Ifølge nettsiden varsom.no er farenivået hevet til gult, med fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Det kan bli stengte veier og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Klokken 03.00 hadde ikke Vegtrafikksentralen Region Øst registrert noen trafikkproblemer som følge av regnværet.

– Men det er nok ikke så mange som er ute og kjører nå. Vi vil anbefale folk til å kjøre forsiktig der det regner mest intenst. Bygene kan føre til vannplaning og dårlig sikt, sier Jeanette Andresen i Vegtrafikksentralen til TV 2.

Til TV 2 opplyser vakthavende meteorolog i StormGeo at det er Vestlandet som er mest utsatt for uvær de neste timene og dagene.

– Det er byger som strekker seg fra Jæren og nordover ut mot Nordsjøen. De har kurs østover, og vil treffe resten av Vestlandet. Det blir raskt over 50 millimeter nedbør. Det blir vått, sier vakthavende meteorolog Mariann Aabrekk.

– Det blir mye nedbør totalt, og i tillegg vil det komme ganske kraftige men kortvarige byger. Det vil pøse ned i 20 minutter, gi seg, og starte opp igjen, fortsetter hun.

– Er det fare for oversvømmelser?

– Ja, det er det. Sjansen er større når regnbygene kommer så intenst, spesielt i asfalterte strøk, sier hun.

Aabrekk forteller at det ser ut som om den intense nedbøren som er meldt på Østlandet beveger seg østover, ut av Norge.

– De bygene er hissige mens de pågår, selv om de er på vei bort. Videre utover mandagen er det fare for nye byger østafjells, spesielt utover dagen. Men om det slår ned i Østfold, Vestfold, Akershus eller Telemark gjenstår å se.

– Det er nedbør som preger Sør-Norge utover mandag og tirsdag. Det er også fare for torden, sier meteorologen.