AMERIKA: Den uvanlig gylne doskåla har fått navnet «Amerika» av kunstneren Maurizio Cattelan.
AMERIKA: Den uvanlig gylne doskåla har fått navnet «Amerika» av kunstneren Maurizio Cattelan. Foto: NTB scanpix

Toalett til ti millioner åpnes for publikum

Nå kan man gjøre et do-besøk av det ekstravagante slaget. På Blenheim Palace i Woodstock i England kan man nå prøve et gulltoalett – men det er ikke gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Herregården Blenheim Palace i Woodstock i England har installert et klosett av høyst eksklusiv sort.

Skal man gjøre sitt fornødne på herregården, som ble reist tidlig på 1700-tallet, kan man nå benytte seg av et toalett med et klosett i skinnende gull.

Doen er laget av 18 karat gull og er verdt over ti millioner, ifølge The Mirror.

Vil provosere

Kunstverket, eller klosettet, ble skapt av den italienske kunstneren Maurizio Cattelan. Han blir i kunstnermiljøet kategorisert som en ganske provoserende kunstner.

Cattelan har ingen vanlig kunstutdannelse og anser seg selv mer som en kunstarbeider enn en kunstner, ifølge Guggenheim sine hjemmesider.

CHURCHILL: Blenheim Castle er også fødestedet til den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill.
CHURCHILL: Blenheim Castle er også fødestedet til den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill. Foto: Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix

Trump fikk tilbud om å låne doen

Det gylne toalettet har tidligere vært utstilt ved Guggenheim-museet i New York. Det funksjonelle kunstverket ble på et tidspunkt tilbudt til den sittende presidenten i USA, Donald Trump.

Årsaken var at Det hvite hus hadde spurt Guggenheim-museet om de kunne låne et kunstverk av Vincent van Gogh. Da svarte museet med å tilby gull-klosettet i stedet.

Milliondoen stilles ut på Blenheim Palace, hvor de besøkende må betale cirka 300 kroner for å komme inn. Men du rekker ikke å bli sittende lenge, for klokken starter å gå så fort du er innenfor. På bare tre minutter må du ha gjort deg ferdig.