Oslo 20190818. Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes etter det ekstraordinært landsstyremøte i Frp der status om de pågående forhandlingene om bompenger og regjeringsdeltagelse er på agendaen. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20190806. 
Partileder Trine Skei Grande deltok da Venstre startet valgkampen i Oslo med trikketur fra Grünerløkka til Majorstua. Her sammen med partikollega og klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Venstre vil forhandle videre:

Skei Grande slår tilbake: – Siv Jensen dikterer ikke avtaler

Siv Jensen sier Frp er ferdig forhandlet. Nå sier Trine Skei Grande at regjeringen fortsetter forhandlingene. – Siv Jensen dikterer ikke avtaler, sier Venstre-lederen til TV 2. Hun er helt sikker på at de finner en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fikk TV 2 bekreftet at Trine Skei Grande har gikk partilederne i de andre partiene beskjed om at hun sier nei til skissen som ligger på bordet.

Opplysningene kom rett før Siv Jensen holdt sin pressekonferanse.

– Jeg opplever at vi nå er ferdigforhandlet, vi har holdt på med dette nå veldig lenge, vi kom så langt vi kom. Nå forankres det i partiene og hvis ett eller flere partier ikke kan stille seg bak dette så blir det egentlig opp til statsministeren å håndtere det videre, sa Siv Jensen.

Nå slår Trine Skei Grande tilbake:

– Siv Jensen dikterer ikke avtaler alene. Jeg ser at Frp har beveget seg i vår retning for å finne klima- og miljøløsninger, og vi bygger å Granavolden-erklæringen. Vi snakker alltid for å finne avtaler, men det er viktig å ivareta klima og miljø.

– Hva legger du i at Siv Jensen ikke dikterer avtaler?

– Nei, vi har en avtale. Den heter vi Granavolden-plattformen. Den utvikler vi gjerne. Vi har kuttet bompenger som irriterer folk, men vi har også sørget for et stort løft for klima og miljø.

Hun vil forhandle videre og ser ingen grunn til at regjeringen ikke skal bli enige.

– Venstre vil ivareta klima og miljø. Det er vårt hovedutgangspunkt, sier Skei Grande.

TV 2 får bekreftet fra kilder at Venstre skal ha fått gjennomslag i skissen for at staten skal dekke opptil 70 prosent av kollektivsatsingene i de store byene. Dagens andel er 50 prosent.

Kildene i partiet mener Fremskrittspartiet spiller høyt, og sier at Venstre står fast på Granavolden-erklæringen.

– Avtalen på bordet nå ivaretar ikke klima- og miljø?

– Det er ingen avtale på bordet, det er ingen enighet. Men jeg er kjempeglad for at Frp har beveget seg. Vi skal klare å finne en god løsning når vi skal lage budsjetter.

– Siv Jensen sier jo det ikke er mer å forhandle om?

– Ja, men det kom mange ultimative krav i vår også. Jeg håper Frp vil snakke sammen med de fire partiene.

– Så du tror ikke på Siv Jensen?

– Jeg tror vi skal finne gode avtaler.

– Så du tror ikke på Siv Jensen?

– Jeg tror vi skal finne gode avtaler, sier Skei Grande igjen.

Optimistisk

Siv Jensen sa søndag at Venstre har en utfordring hvis de sier endelig nei til skissen.

– Jeg tror at alle partiene må forsøke å strekke seg for å finne gode avtaler og balansepunkter, og det er en utfordring for alle.

– Men hun mener dere har en utfordring, hvis dere sier nei?

– Alle har en utfordring hvis vi ikke klarer å få til gode avtaler.

– Virker det ikke rart når du er så optimistisk, mens Siv Jensen sier forhandlingene er over?

– Jeg er alltid litt optimistisk, jeg. Det er jeg av natur. Det er derfor vi tror vi kan løse de store utfordringene på klima- og miljø.

– Kan det bli en regjeringskrise?

– Det håper jeg da virkelig ikke. Det håper jeg da virkelig ikke. Vi har et valg å vinne og et klima å redde.

Kilder i Frp har hele dagen i dag pekt på Venstre som problemet. De mener KrF og Høyre har godkjent de viktigste og vanskeligste elementene i skissen.

Elvestuen: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv

Venstres nestleder Ola Elvestuen møtte TV 2 i vandrehallen på Stortinget etter Fremskrittspartiets landsstyremøte.

– Det viktigste jobben for Venstre er å kutte klimagassutslipp, bedre kollektivtrafikk og bedre byluft.

– Skal dere tilbake til forhandlingsbordet?

– Nå har landsstyret i Frp hatt et møte hvor de refererer til en avtale, men Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv. Det krever at alle partiene er enige. Det er vi ikke. Vi sitter i regjering og har et utgangspunkt vi er godt fornøyd med.

– Erna Solberg sier til TV 2 at det er en god og balansert skisse? Kan det være aktuelt for Venstre å gå ut av regjeringen?

– Vi har en regjeringsplattform vi er godt fornøyd med og leverer resultater, men det er ingen enighet på dette punktet. Vi skal ha bedre kollektivtransport, men vi kan ikke gjøre det på en slik måte at det blir mer trafikk i de store byene, sier Elvestuen.