Politiet på stedet etter at Philip Manshaus gikk til angrep i al-Noor Islamic senter moskéen i Bærum.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Politiet på stedet etter at Philip Manshaus gikk til angrep i al-Noor Islamic senter moskéen i Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

Politiets håndtering av moské-angrepet i Bærum skal evalueres

Politidirektoratet opplyser at det blir en ekstern evaluering av politiet og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum forrige helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Beslutningen om at vi skal sette ned et eksternt ledet utvalg til å evaluere oss, er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke avgjort hvem som skal gjennomføre evalueringen, og mandatet for den er heller ikke ferdigstilt ennå.

– Vi tar angrepet på stort alvor. Vi har rutiner for intern evaluering, men vi er enige om at det også er viktig med et kritisk blikk utenfra, slik at vi kan lære mest mulig og løse oppdraget vårt bedre, sier Bjørnland.

Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

Politidirektoratet viser til at det ved større hendelser er etablert praksis at det i etterkant blir gjort evalueringer.

PST skal allerede ha vært i gang med å planlegge en evaluering da politiets initiativ kom.

– Å slå disse evalueringene sammen er en god løsning, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i pressemeldingen.