DREPT: Emilie Meng ble drept. Bildet til høyre er det siste bildet av henne, tatt på stasjonen i Korsør rett før hun fosvant.
DREPT: Emilie Meng ble drept. Bildet til høyre er det siste bildet av henne, tatt på stasjonen i Korsør rett før hun fosvant. Foto: Privat / Politiet

Familien til Emilie (17) fortviler – vitne ble først avhørt etter tre år

Familien til drepte Emilie Meng (17) fortviler over politiets etterforskning. Den siste tiden har det kommet fram at det ble begått en rekke feil fra politiets side da 17-åringen forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

10. juli 2016 forsvant 17 år gamle Emilie Meng i Korsør i Danmark.

Et halvt år senere ble hun funnet død i et vann 40 minutters kjøring unna.

Politiet har aldri offisielt sagt hva dødsåsaken er, og de sa kort tid etter at hun ble funnet at avdøde bar preg av å ha ligget i vann over lang tid.

Politiet har slått fast at hun ble drept – men til tross for en omfattende politietterforskning er aldri gjerningspersonen blitt funnet.

Ble ikke avhørt

TV 2 Danmark melder søndag at en mann som var i umiddelbar nærhet da Meng forsvant, ikke er blitt avhørt før nå nylig.

Meng hadde vært ute med noen venner 10. juli, men da de kom til Korsør stasjon bestemte hun seg for å gå hjem, mens venninnene tok en taxi.

Siden har ingen sett henne.

Mannen som ikke er blitt avhørt tidligere sier han tok kontakt med politiet gjentatte ganger, blant annet rett etter at Meng forsvant.

– Jeg var rett ved Korsør stasjon og kjørte rundt i det området hun må ha gått om hun gikk mot hjemmet sitt. Jeg tenkte jeg kanskje kunne ha sett noe som kunne være relevant for politiet, sier Mick Keller til kanalen.

Først da TV 2 Danmark tok kontakt med politiet med spørsmål om hvorfor han ikke var avhørt, kalte de ham inn som vitne.

– Jeg hadde kjørt rundt i akkurat samme område som hun skulle ha gått. Jeg var overbevist om at jeg kanskje hadde sett noe som var relevant for politiet, sier han.

– Rystende

Politiet gikk i dagene etter Mengs forsvinning ut i mediene og sa de ønsket vitneobservasjoner. Likevel avhørte de altså aldri Keller.

– Det er av avgjørende betydning at vi får snakket med vitner så tidlig som mulig, med tanke på menneskers hukommelse, sier Frank Jensen, tidligere operativ sjef hos Politiets etterforskningsenhet i Danmark.

Han ønsker ikke å uttale seg om denne saken konkret.

Mai-Britt Storm Thygesen er bistandsadvokat for Emilie Mengs mor og stefar. Hun sier hun ikke kan forstå hvorfor et potensielt nøkkelvitne som Keller ikke ble avhørt.

– Jeg blir rystet over å høre dette. Hvis en man har vært på stedet på tilnærmet samme tidspunkt som Emilie forsvant, der det nesten ikke var noen andre, så er det veldig viktig, sier hun.

– Det er jo noe alle forstår, at når en person forsvinner, så er sporene og folks hukommelse best i starten, sier bistandsadvokaten.

Foreldrene fortviler

Ifølge Mengs foreldre er det blitt begått uvanlig mange feil i politietterforskningen.

For eksempel ble det aldri innhentet overvåkningsvideo fra en McDonalds-restaurant i Slagelse, der Meng og vennene spiste før de tok toget hjem til Korsør.

I juli ble det også kjent at en feil i et IT-program kan ha vært avgjørende for etterforskningen.

– Ingen vet hva det betydde for saken konkret. Om det har manglet teleopplysninger, er det helt åpenbart at det har vanskeliggjort etterforskningen. Det kan ha fått den konsekvensen at gjerningsmannen ikke har blitt funnet, sa Storm Thygesen til danske BT da.

Møtte justisministeren

Ifølge bistandsadvokaten var også foreldrene fortvilet over at politiet gikk offentlig ut og påsto at 17-åringen var tynget av en kjærlighetssorg på tidspunktet da hun forsvant.

– Familien var helt uenige i politiets teorier. De kjente deres datter og visste hvordan hun var, sier hun.

Familien var så misfornøyde med etterforskningen at de i 2018 fikk et møte med daværende justisminister Søren Pape Poulsen, der de ba om at etterforskningen skulle bli gjenopptatt.

– Faktum er at politiet ovenfor meg og familien har anerkjent at noen deler av etterforskningen ikke har gått som den skulle. Dette uten at noen av oss kan si hvilke konsekvens det har fått, sier Storm Thygesen.

Politiet har ikke ønsket å kommentere dette ovenfor mediene.