LIVSSYNSLEDERE I NORGE:

– Hent barna hjem nå

Lederne for alle de største tros- og livssynssamfunnene i Norge uttaler seg sammen i en konkret sak for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært en debatt om hva Norge skal gjøre med barn født av IS-foreldre i Syria, samt hvorvidt man skal hente hjem mødrene deres.

Religions- og livssynslederforumet er et forum bestående av ledere for de største tros- og livssynssamfunnene i Norge. De har møttes jevnlig de siste ti årene, for å skape dialog om etiske problemstillinger. De har aldri uttalt seg felles om en konkret sak, før nå.

Nå ber de regjeringen hente hjem de norske barna og deres mødre som ber om det.

– Vi mener at man må bestrebe seg på å hente hjem de barna med mødre, som har det forferdelig vanskelig. Det er rapporter om leveforhold som utløser sykdom. Dette er norske statsborgere, og vi mener at norske myndigheter må ta ansvar, sier preses i den Norske Kirke, Helga Haugland Byfuglien.

Det er omlag 35 norske barn i Syria. Norske medier har gjort rede for 18 av disse. Alle befinner seg i flyktningleiren Al-hol. De resterende barna har man ikke kontroll på.

– De har det ikke bra. De har det ikke bra i det hele tatt. Det er snakk om syke barn som lider. Det går ikke an å akseptere den type situasjon. Regjeringen må gjøre alt de kan for å få hjem disse barna, sier Senaid Kobilica som er imam og styreleder i Muslimsk Dialognettverk Norge.

SAMLET: Fra venstre, Joav Melchio, det mosaiske trossamfunn, Helga Haugland Byfuglien, Den norske kirke, Manirathana Thero, Buddhistforbundet, Senaid Kobilica, Muslimsk dialognettverk og Tom Hedalen, Human Etisk forbund. Foto: Simen Askjer
SAMLET: Fra venstre, Joav Melchio, det mosaiske trossamfunn, Helga Haugland Byfuglien, Den norske kirke, Manirathana Thero, Buddhistforbundet, Senaid Kobilica, Muslimsk dialognettverk og Tom Hedalen, Human Etisk forbund. Foto: Simen Askjer

Hentet fem barn

Statsminister Erna Solberg åpnet i april opp for å hente hjem foreldreløse barn, og fem av disse ble hentet til Norge 3. juni. Siden har ingen blitt hentet hjem. Det er juridiske utfordringer, blant annet at man må fastslå identiteten til barna før man eventuelt kan hente de hjem.

Senaid Kobilica har forståelse for at det juridiske er vanskelig, men mener likevel at det etiske må gå foran.

– Man kan ikke alltid sette sikkerhet og andre formelle problemer foran det etiske. Det er barn, norske barn som er i utlandet og som er i fare, sier han.

Rabbiner i det mosaiske trossamfunn, Joav Melchior er enig.

– Selv om vi forstår det vanskelige i å tenke sikkerhet, med tanke på byråkratiske ting som skal til, så må vi stille de moralske retningslinjene først, og her er det barn. Barn skal ikke lide, og barn skal iallfall ikke straffes for foreldrenes handlinger. Barn er i fare, og da må det komme før alt annet.

Uaktuelt

Fremskrittspartiets talsmann Jon Helgheim sier det ikke er aktuelt å hente hjem foreldre.

– Norske gjør myndigheter gjør alt de kan for å hjelpe barna. Vi gjør ikke noe for å hjelpe terroristforeldrene.

– Men barna har ikke meldt seg inn i IS?

– Nei, men nå har det blitt en ny kampsak at vi skal hente foreldrene, og det er det som utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge, og det er det vi sier nei til, sier Helgheim og fortsetter

Veldig godt at folk vil hjelpe barna, jeg har også tatt til orde for å hjelpe barna. Men det går en grense, og den går ved å hente terroristforeldre til Norge, det kommer ikke til å bli aktuelt for Frp, avslutter han.

Manirathana Thero er hovedmunk fra Buddhistforbundet. Han mener også at regjeringen må handle nå.

– Det er juridiske utfordringer, men her må det humanitære gå foran. De skal hentes ut, fordi de er syke. De kan dø, dersom vi ikke gjør det, sier han.

Statsråder krevde handling

Det var tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) som tok initiativet da 17 tidligere regjeringsmedlemmer den 14. august sto sammen om at de krevde at regjeringen måtte få barn av IS-foreldre hjem fra Syria. Saken ble omtalt av NRK.

 • Joav Melchior, rabbiner, Det Mosaiske Trossamfund
 • Bernt Eidsvig, biskop i Oslo Katolske Bispedømme
 • Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk Norge
 • Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet i Den norske kirke
 • Zahoor Ahmad Ch., leder i Ahmadiyya Muslim Jama’at Norge
 • Lilli Martine Lerstad fra Baha’í-samfunnet i Norge
 • Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet
 • Jitender Singh fra Gurduara Sri Nanak Dev Ji (sikhsamfunnet)
 • Kari Bansal, styreleder i Holistisk Forbund
 • Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund
 • Tarjei Pedersen, stavspresident i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige
 • Kristine Høiland, prest i Kristensamfunnet
 • Berit Hagen Agøy, Norges Kristne Råd
 • Surinder Nath Joshi, leder i Sanatan Mandir Sabha (hindu)

Svaret fra Utenriksdepartementet til kanalen via statssekretær Audun Halvorsen, var at det er uaktuelt å hente ut barna slik situasjonen er nå.

Dagen etter sto 20 norske forfattere og kulturprofiler frem i VG og krevde det samme.

– Humaniteten skal stå sterkere blant oss enn den gjør nå, sa Bjørn Eidsvåg til avisen.

Helga Haugland Byfuglien synes det er trist at enkelte stemmer i offentligheten mener at man ikke skal hente hjem disse barna, og mener at det er nå vi kan vise hvem vi er som nasjon.

– Dette handler jo om; Hvordan er Norge til å ta vare på borgerne sine? Hva tenker vi om at barn lever i største nød langt fra landet vårt, men som har rettigheter som norske statsborgere? Da bør vi sørge for at de kommer i trygge omgivelser, barn som har fremtiden foran seg, avslutter hun.

– Hvis regjeringen har vilje, hvis de virkelig har vilje, så klarer de det, sier imam Senaid Kobilica.