Imponerende tall i debuten: – Noe av det bedre jeg har sett av Martin Ødegaard

Imponerende tall viser at Martin Ødegaard burde vært involvert i målpoeng på Mestalla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard viste svært lovende takter i La Real-debuten som endte 1-1 borte mot Valencia.

– Det gikk greit. Jeg skulle gjerne skapt enda mer og vært involvert i noen mål, men jeg synes det var en fin start og jeg fikk vist noe av det jeg kan. Men jeg håper selvfølgelig det skal bli enda bedre, sier Ødegaard til TV 2.

Og ifølge Opta-tallene fra kampen burde drammenseren vært involvert i noen scoringer.

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet øverst!

Martin Ødegaard var spilleren som hadde flest pasninger på motstandernes halvdel av Real Sociedad-spillerne. Der slo han 57 pasninger med en treffprosent på 89,5 prosent.

På motstandernes siste tredjedel var 20-åringen igjen best på laget. Der slo han hele 35 pasninger med en treffprosent på 85,7 prosent. Til sammenligning var Joseba Zaldua nest best på laget. Han slo 27 pasninger i siste tredjedel, men traff bare på 59,3 prosent av pasningene.

– Det er en ting å ha såpass høye tall, men å gjøre det på motstanderens halvdel og i de situasjonene han gjorde det i. Hadde lagkameratene vært bedre og mer skjerpet, ville nok Ødegaard hatt målgivende pasninger eller vært direkte involvert i scoringer, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Mathisen er imponert over det den Real Madrid-utlånte nordmannen viste på den beryktede hjemmebanen til Valencia.

– Fortsetter han sånn som blir det bra med målpoeng fremover når de spiller mot svakere lag og på hjemmebane. Han er helt i toppen av fotballspillere når det gjelder timing på pasningene sine og det å slippe pasningen på riktig tidspunkt. Han har enorme kvaliteter og om han fortsetter slik kommer han til å bli verdifull for Real Sociedad denne sesongen, forteller han.

I Real Sociedad har Martin Ødegaard fått en posisjon der han stortrives i. Som en del av en treer på midten i en indreløper rolle som gjør at han ofte har frihet fremover på banen.

– Jeg føler jeg har en veldig fin rolle i laget. Vi er et spillende lag, og det passer meg veldig bra. Jeg føler jeg kommer i mange fine situasjoner og spiller i en posisjon som jeg synes er ganske optimal, sa Martin Ødegaard til TV 2 etter kampen mot Valencia.

TV 2s fotballekspert mener han har fått en perfekt posisjon i laget.

– Det at han hadde desidert flest pasninger på motstanderens banehalvdel, sier litt om den rollen han allerede har fått i laget. Han dropper ned og styrer angrepene. Det at han gjør det fra første kamp, etter å ha hatt litt oppkjøring med laget, viser hvor stor tiltro trenerne og spillerne har til hans ferdigheter. Han får en rolle som passer han perfekt, sier Mathisen.

– Det er noe av det bedre jeg har sett av Martin Ødegaard og han er i utrolig bra form fra første kamp. Det kommer til å gjøre godt for Real Sociedad, men også for Norge som skal spille viktige kvalifiseringskamper om ikke å så lenge.

Selv om Ødegaard strålte i en posisjon mer sentralt på Real Sociedad, mener ikke Jesper Mathisen at La Real-spilleren nødvendigvis bør flyttes inn til en sentral posisjon på det norske landslaget.

– Han har en fri rolle på kanten på landslaget, og Lars Lagerbäck legger nok ikke om formasjonen på grunn av Ødegaard. Han har en fri rolle som passer han bra og han har vist at han har utviklet seg i den defensive jobben og gjør en god jobb for kollektivet. Der har han blitt enda mer solid, forklarer TV 2-eksperten.

5. september tar Norge imot Malta på Ullevaal før de 8. september tar turen til Stockholm og møter Sverige i kvalifiseringen til EM.

Norges vei mot EM i 2020 følger du på TV 2 og TV 2 Sumo.