Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte for å gi en status om de pågående forhandlingene om bompenger.
Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte for å gi en status om de pågående forhandlingene om bompenger. Foto: Heiko Junge

tv 2 erfarer:

Jensen presenterer skisse for landsstyret

Landsstyret i Fremskrittspartiet får etter det TV 2 erfarer presentert en skisse til løsning på bompengestriden når de møtes søndag klokken 13. Skissen var så godt som ferdig forrige helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kan bli helt avgjørende, sa Christian Tybring-Gjedde på vei inn i møtet.

TV 2 fikk søndag formiddag opplysninger om at partileder Siv Jensen vil presentere en skisse til løsning mellom de fire partiene.

På vei inn i møtet bekreftet Jensen opplysningene.

– Nå skal jeg legge frem en skisse og jeg gleder meg til å diskutere med partikollegene mine, sa Jensen.

Skissen skal i følge TV 2s kilder i svært stor grad være basert på det partiene var enige om før partilederdebatten i Arendal, og Fremskrittspartiets ledelse skal være fornøyd med innholdet i skissen.

– Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen og Erna Solberg uttalte seg likt i Arendalsuka. Dette står på Trine Skei Grande, sier en sentral Frp-kilde.

TV 2 er kjent med at partiene hadde møte søndag forrige helg. Planen var at de fire partilederne skulle forankre det i partiene.

Etter det TV 2 erfarer er det ikke gjort klart om Venstre-leder Trine Skei Grande har fått støtte til innholdet i skissen i eget parti.

Les også: Venstre-profil i intern melding: Ødelegger valgkampen

I Venstre er signalene at det ikke haster med å finne noen løsning på striden rundt bompenger og finansiering av bypakkene.

Striden har ridd regjeringspartiene som en mare i starten av valgkampen.

Kamp om sannheten

Mandag sa Siv Jensen at partiene var svært nær en løsning.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Frp-leder Siv Jensen til TV 2 tirsdag.

Dagen etter slo Skei Grande ned uttalelsen.

– Nei, jeg hadde ikke sagt at vi er i nærheten av en enighet, men hvis hun tror vi skal klare å komme til noe nytt, så er det hyggelig, sa Venstre-lederen til TV 2.

Kilder forteller til TV 2 at mye av det som gjenstår er en kamp om historiefortellingen om bompengeforhandlingene, flere kilder beskriver et svarte-per spill. Penger er ikke problemet, forteller kilder.

I dag er landsstyret i Frp innkalt til ekstraordinært møte. Det har gått over to måneder siden landsstyret ga fem innspill til Siv Jensen.

Innspillene var:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • Slette bompengegjeld
  • Være imot veiprising
  • Når staten bidrar med penger til byområdene må det stilles strengere krav til egenandel fra lokal myndigheter.

Trine Skei Grande har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Statlig andel

I dag bidrar staten med 50 prosent inn i bypakkene i de store byene. I skissen ligger det an til at det justeres opp til 70 prosent. Den resterende delen betales i hovedsak av bilistene gjennom bompenger.

Frp ønsker å innføre en egnandel for kommunene ved bygging av fylkes- og kommunale veier.

– Det må bli slutt på den tiden der fylkes- og lokalpolitiker, uten å selv legge penger i potten, sier hundre prosent bompengefinansiering på mange kommunale- og fylkeskommunale prosjekter, sa samferdelsminister Jon Georg Dale til TV 2 under Arendalsuka.

Et annet punkt i skissen er nye bevilgninger til nedbetaling av bompengegjeld. Etter det TV 2 erfarer er kravet til Frp i milliardklassen.