tv 2 erfarer:

Jensen presenterer skisse for landsstyret

Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte for å gi en status om de pågående forhandlingene om bompenger.
Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte for å gi en status om de pågående forhandlingene om bompenger. Foto: Heiko Junge
Landsstyret i Fremskrittspartiet får etter det TV 2 erfarer presentert en skisse til løsning på bompengestriden når de møtes søndag klokken 13. Skissen var så godt som ferdig forrige helg.

– Dette kan bli helt avgjørende, sa Christian Tybring-Gjedde på vei inn i møtet.

TV 2 fikk søndag formiddag opplysninger om at partileder Siv Jensen vil presentere en skisse til løsning mellom de fire partiene.

På vei inn i møtet bekreftet Jensen opplysningene.

– Nå skal jeg legge frem en skisse og jeg gleder meg til å diskutere med partikollegene mine, sa Jensen.

Skissen skal i følge TV 2s kilder i svært stor grad være basert på det partiene var enige om før partilederdebatten i Arendal, og Fremskrittspartiets ledelse skal være fornøyd med innholdet i skissen.

– Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen og Erna Solberg uttalte seg likt i Arendalsuka. Dette står på Trine Skei Grande, sier en sentral Frp-kilde.

TV 2 er kjent med at partiene hadde møte søndag forrige helg. Planen var at de fire partilederne skulle forankre det i partiene.

Etter det TV 2 erfarer er det ikke gjort klart om Venstre-leder Trine Skei Grande har fått støtte til innholdet i skissen i eget parti.

Les også: Venstre-profil i intern melding: Ødelegger valgkampen

I Venstre er signalene at det ikke haster med å finne noen løsning på striden rundt bompenger og finansiering av bypakkene.

Striden har ridd regjeringspartiene som en mare i starten av valgkampen.

Kamp om sannheten

Mandag sa Siv Jensen at partiene var svært nær en løsning.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Frp-leder Siv Jensen til TV 2 tirsdag.

Dagen etter slo Skei Grande ned uttalelsen.

– Nei, jeg hadde ikke sagt at vi er i nærheten av en enighet, men hvis hun tror vi skal klare å komme til noe nytt, så er det hyggelig, sa Venstre-lederen til TV 2.

Kilder forteller til TV 2 at mye av det som gjenstår er en kamp om historiefortellingen om bompengeforhandlingene, flere kilder beskriver et svarte-per spill. Penger er ikke problemet, forteller kilder.

I dag er landsstyret i Frp innkalt til ekstraordinært møte. Det har gått over to måneder siden landsstyret ga fem innspill til Siv Jensen.

Innspillene var:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • Slette bompengegjeld
  • Være imot veiprising
  • Når staten bidrar med penger til byområdene må det stilles strengere krav til egenandel fra lokal myndigheter.

Trine Skei Grande har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Statlig andel

I dag bidrar staten med 50 prosent inn i bypakkene i de store byene. I skissen ligger det an til at det justeres opp til 70 prosent. Den resterende delen betales i hovedsak av bilistene gjennom bompenger.

Frp ønsker å innføre en egnandel for kommunene ved bygging av fylkes- og kommunale veier.

– Det må bli slutt på den tiden der fylkes- og lokalpolitiker, uten å selv legge penger i potten, sier hundre prosent bompengefinansiering på mange kommunale- og fylkeskommunale prosjekter, sa samferdelsminister Jon Georg Dale til TV 2 under Arendalsuka.

Et annet punkt i skissen er nye bevilgninger til nedbetaling av bompengegjeld. Etter det TV 2 erfarer er kravet til Frp i milliardklassen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook