AVHØRT: Philip Manshaus som er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han ble i dag avhørt for andre gang. Han er også siktet for drap på sin stesøster.
AVHØRT: Philip Manshaus som er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han ble i dag avhørt for andre gang. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen:

– Han har gitt oss mange nyttige detaljer

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ble lørdag avhørt på nytt. Temaet var drapsåstedet og reiseruten til moskeen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det første avhøret fredag erkjente han de faktiske forhold.

– Manshaus erkjenner fortsatt ikke straffskyld, men det har heller ikke blitt tatt opp på nytt i dag, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til TV 2.

Manshaus skal ha forklart i løpet av de to avhørene som har blitt gjennomført de siste dagene, at han hadde et ønske om å skremme muslimer.

– Han har forklart at det var knyttet til religion, et ønske om å skremme muslimer i Norge, sier Kraby til Aftenposten.

Oslo politidistrikt opplyste i 16.15-tiden at lørdagens avhør var avsluttet. Kraby opplyser om dagens avhør startet rundt klokken tolv, og varte i om lag tre og en halv time med pause.

– Temaet i dagens avhør har vært åstedet i Eiksmarka, og reiseruten derfra og til moskeen, sier Kraby.

Detaljert forklaring

Fredagens avhør varte i tre og en halv time, og ifølge politiet avga han en detaljert forklaring.

– Han har forklart seg detaljert om motivet for å utføre handlingene og også om de to åstedene. Han har gitt oss viktige detaljer i vår etterforskning, sa Kraby sent fredag kveld.

Han ønsket ikke å gå i detalj om Manshaus' forklaring.

– Men vi er veldig fornøyd med den forklaringen som er gitt. Det er veldig verdifullt for vår etterforskning. Avhørene forespilte seg på samme måte som i går med en delvis utspørring og en delvis fri forklaring, sier Kraby til TV 2.

Kraby sier det sannsynligvis vil gjøres nye avhør til uken.

Manshaus er siktet for terror etter at han sist lørdag tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og løsnet skudd. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Mandag ble Manshaus varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud.

Samarbeidsvillig

Politiet og 21-åringens forsvarer, advokat Unni Fries, bekreftet fredag at Manshaus erkjenner de faktiske forhold både når det gjelder moskéangrepet og drapet på stesøsteren. Ifølge Fries nekter han imidlertid fortsatt straffskyld.

Ifølge Fries var klienten hennes samarbeidsvillig under fredagens avhør. 21-åringen ville først ikke forklare seg for politiet, men han ombestemte seg torsdag ettermiddag.

Også i dag skal avhørene vært grundige og gjennomgangen i avhørene er detaljert.

– Avhørene har gått rolig og greit for seg. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hans forklaring eller hva som har vært tema under dagens avhør, men det er en detaljert gjennomgang, sier Fries.

Forsvareren til den draps- og terrorsiktede 21-åringen vil ikke kommentere hvordan sin klient har det på nåværende tidspunkt.

– Jeg vil ikke gå inn på hvordan han har det. det synes jeg ikke blir riktig, og det skal hann slippe nå, sier forsvareren.

To hovedteorier

Rundt 50 politifolk etterforsker drapet på Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen. En sentral del av etterforskningen skjer på ulike forumer og kanaler på internett.

– Vi antar at det er der mye av hans radikalisering har funnet sted, sa Kraby torsdag.

Han bekreftet fredag at motivet for angrepet hadde vært ett av temaene i avhøret.

Politiadvokaten har opplyst at politiet har to hovedteorier om hvorfor Ihle-Hansen ble drept.

– Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot etnisitet, sa Kraby torsdag.

– Ubegripelig

Samtlige av Manshaus' familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

I en uttalelse fra bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra fredag kveld, sitert av NRK , sier Manshaus' far at han synses det som har skjedd, er dypt tragisk og ubegripelig.

– Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier han.