Hva en mystisk eksplosjon i nord kan fortelle oss om Russlands nye «dommedagsvåpen»

En plutselig evakuering, melding om døde atomforskere og økte radioaktive verdier tyder på at russerne tester den fryktede «Skyfall»-missilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem russiske atomforskere ble drept i en voldsom eksplosjon under testing av en missil utenfor byen Severodvinsk i Russland 8. august.

Hva slags rakett forskerne jobbet med å utvikle, er ikke offentliggjort, men det russiske atombyrået, Rosatom, bekreftet to dager senere at ulykken skjedde under testing av «et flytende motorsystem som involverer isotoper».

Amerikanske eksperter og russiske medier mener dette betyr at det er snakk om den nye atomdrevne krysserraketten «Burevestnik».

– Ubegrenset rekkevidde

9M730 Burevestnik har fått kodenavnet «SSC-X-9 Skyfall» i Nato - eller bare «Skyfall» i vestlige medier.

Skyfall er Vladimir Putins prestisjeprosjekt. Han lanserte det i 2018, og viste samtidig fram en animasjonsvideo som presenterte våpenet.

Se klippet øverst.

Det unike ved missilen er ifølge Putin at den atomdrevne motoren gir våpenet «ubegrenset rekkevidde». Den kan i prinsippet fly rundt jorda flere ganger, forbi enhver forsvarslinje, og treffe hvilket som helst mål med presisjon.

Slik skal missilen kunne styre rundt radarsystemene til fremmede makter, ifølge Vladimir Putins skrytevideo.
Slik skal missilen kunne styre rundt radarsystemene til fremmede makter, ifølge Vladimir Putins skrytevideo.

– Ingen andre i hele verden har et slikt våpen. Og hvis de får det i framtiden, har vi allerede noe nytt, sa han til forsamlingen i 2018.

Radioaktiv

Skyfall fryktes ikke mest på grunn av den potensielle rekkevidden, men med en atomdrevet motor, vil den trolig være en radioaktiv bombe på vinger, skriver CNN.

– Dette er egentlig et dommedagsvåpen, sier Dr Mark Galeotti fra Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, til CNN.

Han mener et slikt våpen ikke er beregnet for noe annet enn en storkrig som involverer atomvåpen.

President Donald Trump twitret mandagen etter eksplosjonen at USA lærer mye etter hendelsen. Eksplosjonen viser i hvert fall at prestisjeprosjektet har utfordringer - ikke uventet når et helt nytt system utvikles. Ifølge CNN har Russland testet teknologien flere ganger uten at de har lykkes.

Uansett om Russland lykkes eller ikke med missilen, viser det militær styrke.

– Putins Russland forsøker å blåse seg selv opp. De forsøker å se mer slagkraftig ut enn de egentlig er, sier Galeotti.

70 mil fra Norge

Eksplosjonen fant sted under testingen av motorenheten til missilet på en offshore platform utenfor byen Severodvinsk, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Militærbasen i Arkhangelsk ligger ved Kvitsjøen – om lag 70 mil unna grensen til Norge. Dette er kortere enn avstanden fra Kirkenes til Mo i Rana.

Fem personer ble drept og tre personer ble sendt til sykehus med skader, opplyser Rosatom.

Etter eksplosjonen steg radioaktiviteten til 16 ganger normale verdier i en halv time i byen Severodvinsk som ligger i nærheten av marinebasen. Utenfor kysten av Finnmark ble det målt små nivåer av radioaktivitet i dagene etter eksplosjonen. Ifølge Statens Strålevern var ikke nivåene høyere enn de til tider måler der, og de kan ikke fastslå at radioaktiviteten stammet fra ulykken.

– Barn lekte på stranden

Russiske myndigheter får krass kritikk fra innbyggere i nordregionen. Leger som tok imot pasienter fra ulykkesstedet sier ifølge Moscow Times at de ikke ble advart om at pasientene de tok imot kunne være radioaktive.

Tass melder at 91 personer i helsevesenet har blitt testet etter eget initiativ etter eksplosjonen. Ingen av dem hadde faretruende høye radioaktive nivåer.

Men mange russere er skremt over at man tester en atomdrevet missil i nærheten av befolket område.

Tre dager før: En diger eksolosjon i et våpenlager kostet 13 personer livet. Foto: AP.
Tre dager før: En diger eksolosjon i et våpenlager kostet 13 personer livet. Foto: AP.

– Barn gikk på stranden. Ingen sendte ut noen advarsel. Vi skulle blitt advart, sier en økolog fra Severodvisnk, Alexei Klimov, til Reuters.

– Å utføre en slik test uten å advare lokalbefolkningen og ikke kalkulere den økologiske risikoen er en kriminell handling, sier han.

Klimov har levert en formell klage til russiske myndigheter.

– Farlige i seg selv

Pavel Felgenhauer er russisk militæranalytiker. Han er også kritisk til at testing med slikt farepotensiale er hemmeligstemplet.

– Dette missilet er en trussel mot naturen selv uten en krig, fordi de er farlige i seg selv, sier Felgenhauer. Han sier videre at disse missilmotorene ikke kan sammenlignes med Tsjernobyl siden det er mye mindre radioaktivt materiale involvert.

– Men det utgjør selvsagt en fare, spesielt hvis det forurenser havet og kommer inn i næringskjeden i havet, sier han.

Den russiske marinen har en rakettbase i området, som har vært brukt til prøveutskytinger siden 1960-tallet. Bare to dager før missiltesteksplosjonen, smalt det i et våpenlager på militærbasen like ved.