UNDER PRESS: Trine Skei Grande er under press internt. Her sammen med nestlederduoen Terje Breivik og Ola Elvestuen.
UNDER PRESS: Trine Skei Grande er under press internt. Her sammen med nestlederduoen Terje Breivik og Ola Elvestuen. Foto: Ruud, Vidar

venstre-profil i intern melding:

«Denne saken holder på å ødelegge valgkampen»

Venstres varaordfører i Haugesund og tidligere stortingsrepresentant, May Britt Vihovde, skriver i en intern Venstre-gruppe at måten partiledelsen fremstår på setter de «som driver valgkamp sjakkmatt».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Denne saken holder på å ødelegge valgkampen for oss.»

Det skrev tidligere stortingsrepresentant May Britt Vihovde på en intern gruppe for Venstre-politikere torsdag morgen.

Så etterspurte hun de tidligere klare signalene fra Venstre-ledelsen på at «vi ikke har noe å gi».

«Og MDG som er krystallklar - de kan juble over velgerflukten fra Venstre. Når vår partiledelse fremstår som handlingsvillig og kan kompromisse - så blir vi som driver valgkamp sjakkmatt. Hvor er det klare svaret som kom tidligere om at vi ikke hadde noe å gi? Hva skal vi svare når vi får spørsmål lokalt? Jeg savner tydelige svar», fortsetter Vihovde i den interne meldingen TV 2 har fått tilgang til.

Meldingen kom dagen etter en NTB-sak hvor det stod at «Venstres Trine Skei Grande åpner for å endre regjeringsplattformen. Men å trekke seg fra regjeringen er ikke aktuelt».

Samtidig ble innhold fra forhandlingene kjent i flere medier, deriblant TV 2.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Frp-leder Siv Jensen til TV 2 tirsdag.

TV 2 vet at signalene fra regjeringspartiene og lekkasjene skapte stor uro blant flere sentrale politikere i Venstre:

De fryktet Skei Grande hadde gitt etter i forhandlingene og at Venstre skal stå igjen som taperen etter tidligere uttalelser.

Elvestuen: – Rykter om Venstre

Lørdag tar Vihode imot Skei Grande i Haugesund. Skei Grande skal åpne filmfestivalen i byen.

TV 2 har spurt Skei Grande om et intervju, men Venstre-lederen har ikke hatt mulighet til å stille opp, ifølge hennes statssekretær.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen svarer på vegne av partiledelsen:

– Rykter som verserer i avisene fra andre partier om hva Venstre gjør og mener er krevende å forholde seg til, men jeg kan forsikre May Britt og alle andre kandidater som nå legger ned en fantastisk innsats for klima, bedre byluft og en satsing på kollektivtrafikken at jeg og resten av ledelsen ikke vil bidra til noe som gjør at det vanskeliggjøres lokalt. Tvert om kjemper Venstre for at de skal ha mest mulig virkemidler til å gjøre den jobben etter valget, skriver Elvestuen i en tekstmelding.

Vihovde: – Det kan gå en kule varmt

Til TV 2 avdramatiserer Vihovde den interne meldingen og skylder på lekkasjer fra Frp.

– Den dagen jeg skrev dette, dukket det opp så mange ulike lekkasjer av hva som var i ferd med å skje. Jeg fryktet at vi var i ferd med å gå med på ting som ville føre til økt biltrafikk. For meg som sloss for en byvekstavtale i Haugesund og mer penger til kollektiv, så begynte jeg å lure på hva som skjer.

VENSTRE-VETERAN: May Britt Vihovde har lang fartstid i Venstre, og satt på Stortinget fra 1997-2005. Foto: Venstre
VENSTRE-VETERAN: May Britt Vihovde har lang fartstid i Venstre, og satt på Stortinget fra 1997-2005. Foto: Venstre

En artikkel i Aftenposten fikk roet ned Vihovde.

– Da jeg leste det Trine sa om vi ikke forhandler om noe som gir økt biltrafikk eller mindre penger til kollektiv, så var alt i orden.

– Jeg fikk et inntrykk at vår partieldelse forhandlet vekk seire, men ikke på grunn av uttalelser fra vår partiledelse.

– Men du skriver at måten partiledelsen fremstår på setter dere sjakkmatt?

– Nei, det var lekkasjer fra Frp og uttalelser fra Siv Jensen og Jon Georg Dale. I Haugesund har du avstand til det som skjer og blir urolig. Gjennom de kanalene vi har så har jeg blitt berolig og Trine er i Haugesund i dag, og har gjort meg beroliget at vi ikke går med på noe som gir økt biltrafikk og mindre penger til kollektivsatsing.

– Du har fått forsikringer?

– Ja, Trine har beroliget meg og jeg er ferdig med den saken.

– Du etterlyser det klare svaret for ledelsen om at dere ikke hadde noe å gi?

– Det er mange som har sagt at vi ikke har noe å forhandle om. Det synes vi var beroligende.

– Er den forsikringen blitt borte?

– Nei, signalet fra Venstre er ikke blitt borte, men det «buldret» fra Frp og da lurte jeg på hvor svaret var, og så kom Trine i Aftenposten. Det kan gå en kule varmt på lukkede forum, men vi har et fantastisk apparat som gir oss informasjon, sier varaordføreren i TV 2.

Gang på gang har Venstre-profiler og Skei Grande slått fast at partiet står fast på Granavolden og at partiet ikke har noe å gi.

HØR DISSE UTTALLELSENE: – Ikke en millimeter å gi

Landsstyremøte søndag

TV 2 er kjent med at det lørdag, på ulike nivåer i regjeringspartiene, jobbes for å finne frem til en løsning som kan presenteres for Frps landsstyre søndag.

Lørdag kveld er ikke partene kommet til enig, og det er en del som gjenstår.

Kilder forteller at landsstyret i Frp vil bli orientert om hovedtrekken om det som kan bli en løsning både når det gjelder bompenger og kollektivsatsinger i storbyene.

Ulike kilder beskriver et svarteper-spill og et spill om hvem som skal stå igjen som vinneren.