MØTE: Det ble i kveld kjent at Frp hasteinnkaller landstyre til møte på søndag for å orientere om status i bompengeforhandlingene
MØTE: Det ble i kveld kjent at Frp hasteinnkaller landstyre til møte på søndag for å orientere om status i bompengeforhandlingene Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp kaller inn til hastemøte:

– Regjeringsdeltakelse er tema

Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte søndag der regjeringsdeltakelse er tema, ifølge Nordlys.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsekreæteren til Siv Jensen, Atle Simonsen bekrefter at Frp har kalt inn til landstyremøte søndag.

– Vi har kalt inn landsstyre for å orientere de om status i bompengeforhandlingene, sier Simonsen til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer foreligger det ikke en enighet, men partene nærmer seg en løsning.

Det var avisen Nordlys som først omtalte saken. Per-Willy Amundsen, som er stortingsrepresentant for Troms og landsstyremedlem i Frp, sier til avisen at regjeringsdeltakelse er tema for møtet.

– Det er det som ligger i potten, sier han.

Simonsen har ingen kommentar til Amundsens uttalelse.

Møtet vil bli holdt på Fremskrittspartiets partikontor i Oslo sentrum søndag ettermiddag.

– Betyr dette at forhandlingene om bompenger mellom regjeringspartiene er sluttført?

– Det er for tidlig å si, sier Simonsen.

– Men er det gjort fremgang i forhandlingene?

– Vi har bestemt oss for å orientere landsstyret om status, sier statssekretæren, som er partileder Siv Jensens nære rådgiver.

Siv Jensen har gjentatte ganger tidligere sagt at hennes fokus ikke er regjeringsdeltakelse eller ikke, men å vinne fram i forhandlingene.

Helt naturlig

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er naturlig at Frp konsulterer sitt landsstyre i den pågående prosessen om bompenger mellom regjeringspartiene.

– Vi jobber for å finne løsninger og forankre saker både om bompenger og statsbudsjettet. At Frp konsulterer sitt landsstyre, er en helt naturlig prosess i dette, sier Solberg i en kommentar til NTB sent fredag kveld.

Omstridt sak

Lederne for regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF har siden starten av juni samtalt om lettelser i bilistenes bompengeutgifter. Prosessen ble utløst av et bompengeopprør i Frp. Samtalene er ikke i mål, men under Arendalsuka kom det signaler om at de går mot slutten.

Før mandagens partilederdebatt på NRK var de fire partilederne i regjeringspartiene enige om å si de var nær en løsning.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

Onsdag var signalene fra Trine Skei Grande i motsatt retning:

– Nei, jeg hadde ikke sagt at vi er i nærheten av en enighet, men hvis hun tror vi skal klare å komme til noe nytt, så er det hyggelig, sa Venstre-lederen til TV 2.

Dette vil Frp ha

Frps krav i forkant av forhandlingene var å stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, stille strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene, og si nei til veiprising. Kravene ble fremsatt på et ekstraordinært landsstyremøte i begynnelsen av juni.

Staten tar i år inn omkring 13 milliarder kroner i bompenger. Hvor stort beløpet blir neste år, må regjeringspartiene bli enige om på budsjettkonferansen 28.–29. august.