MARERITTSTART: Frank Lampard og Chelsea kunne knapt fått en resultatmessig svakere start på sesongen.
MARERITTSTART: Frank Lampard og Chelsea kunne knapt fått en resultatmessig svakere start på sesongen. Foto: Oli Scarff/AFP

Oddsen halvert på Lampard-sparking: – De må for alt det er verdt unngå tap

TV 2s Premier League-ekspert mener at Frank Lampard «for alt det er verdt» må unngå tap i managerens hjemmedebut på Stamford Bridge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Chelsea-Leicester søndag 17.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

0-4 mot Manchester United i seriepremieren og nederlag for Liverpool i den europeiske supercupen.

Den første uken av Frank Lampards karriere som Chelsea-sjef har ikke vært noe eventyr, og allerede nå er oddsen halvert på at han blir den første Premier League-manageren til å miste jobben denne høsten.

41-åringen stod til 20/1 i forut for sesongstart, men nå får man kun 10/1 for tilsvarende spill, ifølge nettstedet The Sackrace, som følger oddsmarkedet i England tett.

– Det overrasker meg ikke i det hele tatt. Ser man bak resultatet mot United har det vært en del positivt fra Chelsea, men det har fint lite å si så lenge det blir stortap, sier TV 2s Premier League-kommentator- og ekspert Simen Stamsø-Møller, som snakker opp viktigheten av søndagens kamp mot Leicester.

– Denne kampen er både veldig viktig og vanskelig. I begge kampene til nå har Chelsea fått lite igjen for å spille god fotball. Nå er det resultatet som betyr noe. De møter et lag med ambisjon å utfordre om topp seks. Chelsea ikke vinne, men må for alt det er verdt unngå tap.

– Uansett navn er man avhengig av både progresjon og gode resultater

Manager Lampard har en enorm stjerne hos Chelsea-fansen etter en Stamford Bridge-karriere som varte fra 2001 til 2014 og som så ham bli klubbens mestscorende spiller gjennom tidene. Midtbanelegenden var instrumentell på veien mot tre ligatitler, fire FA-cuppokaler, to ligacuptitler, en Champions League-triumf og en Europaliga-tittel i samme periode.

– Navn og legendestatus gir litt mer tålmodighet i starten, men etter hvert er man uansett navn avhengig av både progresjon og gode resultater, sier Stamsø-Møller.

Klubbeier Roman Abramovitsj er nemlig ikke fremmed for å sparke en manager om han tror det er til det beste for klubben. I løpet av russerens tid i klubben har han i løpet av 16 år ansatt – og kvittet seg med – José Mourinho (to ganger), Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Carlo Ancelotti, André Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Antonio Conte og Maurizio Sarri.

Tror managersparkingene preger kulturen

I tillegg har Guus Hiddink (to ganger) og Rafa Benitez vært innom i sjefsstolen i kortere vikarperioder, mens Claudio Ranieri – mannen som i sin tid også hentet Lampard til klubben – var den første som måtte forlate de blå under Abramovitsjs styre. TV 2s ekspert er klar på at russerens lederstil påvirker spillerne.

– Jeg tror det fører til en kultur hvor spillerne mobiliserer mindre i tøffe tider, fordi de er klar over at de dårlige resultatene kun får konsekvens for manageren. I tillegg er det krevende for både spillere og manager å skulle starte med nye ideer eller filosofier. Chelsea har svingt voldsomt i prestasjonene de siste sesongene, sier Stamsø-Møller.

Lampard er ikke blitt utdelt de beste kortene i sitt comeback i klubben han tjente i over et tiår, som manager for et lag med overgangsnekt og som har solgt sin største stjerne i Eden Hazard til Real Madrid. I tillegg har flere skader preget oppkjøringen, men i et røft managermiljø på balløyen blir allikevel som oftest de ytterligere faktorene sekundære dersom resultater uteblir over tid.

Søndag tar de blå imot Leicester i det som blir Chelsea-legendens første obligatoriske kamp som manager på Stamford Bridge, og han er garantert en varm velkomst av supporterne. Gjestene, ledet av en Brendan Rodgers som selv har vært del av Chelsea-systemene som del av trenerteamene til Mourinho, Grant og Scolari, ønsker nok imidlertid å helle malurt i Chelsea-sjefens beger.

– Med fasit i hånden er det lett å si at han var for dristig

TV 2s ekspert er spent på å se hvordan Lampard og co slår tilbake etter en åpningsuke der manageren har måttet tåle noe kritikk for sine valg av lagoppstilling, men presiserer at det også var marginer inne i bildet forrige runde på Old Trafford. Til møtet med Leicester søndag er også den sentrale midtbanen bedre beskyttet grunnet N'Golo Kantés gjeninntreden i laget. Franskmannen var tilbake fra start i Supercupen onsdag.

– Med fasit i hånden er det lett å si at Lampard var for dristig i laguttak og taktikk på Old Trafford, men samtidig var han et stolpeskudd unna å treffe blink. Med Jorginho og Kovacic sentralt tok de initiativet i kampen, men ble samtidig veldig sårbare for overganger. Han setter nok ikke Kanté ut av laget igjen med det første, sier Stamsø Møller.

Fire mann med mindre odds - inkludert Solskjær

Fire managere i Premier League gis det lavere odds på at mister jobben først. Det er Roy Hodgson (Crystal Palace, 4/1), Javi Gracia (Watford, 6/1), Ole Gunnar Solskjær (Manchester United, 6/1) og Steve Bruce (Newcastle, 8/1).

Forrige sesong var det Slavisa Jokanovic i Fulham som ble den første manageren til å miste jobben i Premier League. Serberen ble erstattet av Claudio Ranieri 14. november. Ranieri måtte deretter selv forlate samme jobb i februar, til fordel for Scott Parker.

I tillegg skiftet Southampton (fra Mark Hughes til Ralp Hasenhüttl i desember), Manchester United (fra José Mourinho til Ole Gunnar Solskjær i desember), Huddersfield (fra David Wagner til Jan Siewert i januar) og Leicester (fra Claude Puel til Brendan Rodgers i februar) sjef i løpet av forrige Premier League-sesong.

Se Chelsea-Leicester søndag 17.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

PS! TV 2 har etter tilbakemelding fra sine lesere skrevet inn et avsnitt i artikkelen der det informeres om at Chelsea har overgangsnekt denne sommeren.