KRAV: Bjørn Eidsvåg og flere andre kulturkjendiser krever tiltak fra regjeringen.
KRAV: Bjørn Eidsvåg og flere andre kulturkjendiser krever tiltak fra regjeringen. Foto: Johannessen, Gitte / NTB scanpix

Kjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem

Bjørn Eidsvåg, Dag Solstad og Linn Ullmann er blant 20 kulturpersonligheter som i et opprop krever at regjeringen henter hjem norske barn og kvinner i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Barna er norske borgere, flere av dem er syke og i en dårlig forfatning, derfor må de få komme hjem nå, sier Eidsvåg til VG.

Også forfatterne Maja Lunde, Vigdis Hjort og Jostein Gaarder og musiker Leif Ove Andsnes er blant dem som har undertegnet.

Forfatter og tidligere redaktør Alf van der Hagen står bak oppropet, som er oversendt statsminister Erna Solberg.

Onsdag krevde Redd Barna og 17 tidligere regjeringsmedlemmer fra ulike partier at regjeringen henter hjem norske barn av IS-krigere i Syria.

Torsdag sa generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet at norske IS-krigere i Syria og Irak har krav på rettergang i Norge.

– Det er et grunnprinsipp i rettsstaten, og noe Norge er forpliktet til å etterleve. Men så lenge de sitter der de sitter, får de ikke oppfylt denne retten, sa han til NTB.

PST har anslått at det er rundt 20 fremmedkrigere med norsk tilknytning i Syria og Irak, inkludert de norske kvinnene som har vært gift med dem. I tillegg befinner det seg mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning i området.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener Jagland tar feil. Han peker blant annet på at det sitter en rekke nordmenn fengslet i ulike land rundt om i verden, dømt for forbrytelser begått i det landet de soner.

(©NTB)