ERKJENNER FORHOLDENE: Philip Manshaus (21) forklarte seg fredag til politiet. Her med sin forsvarer Unni Fries i fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag.
ERKJENNER FORHOLDENE: Philip Manshaus (21) forklarte seg fredag til politiet. Her med sin forsvarer Unni Fries i fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe

Manshaus er avhørt:

– Erkjenner de faktiske forhold

Politiet har avsluttet avhøret av siktede Philip Manshaus (21). Han erkjenner de faktiske forhold, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Fredag ettermiddag startet avhørene av den terrorsiktede 21-åringen.

I en pressemelding sendt ut av politiet fredag kveld, opplyser de at avhøret er avsluttet like før klokken 21.

– Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffeskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Vibeke Hein Bæra, advokat for siktedes far, uttaler seg på vegne av faren til VG etter avhøret, og sier det hele er dypt tragisk og ubegripelig.

– Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier han til avisen.

Forklarte motivet

Politiadvokat Kraby forteller til TV 2 at Manshaus har forklart seg om motivet for handlingene lørdag, og om de to åstedene.

– Han har gitt oss viktige detaljer når det gjelder dette. Det har gått veldig greit. Han har fått spørsmål, men har i store trekk gitt fri forklaring, sier Kraby.

Han ønsker ikke å kommentere den siktedes forklaring av motiv, men bekrefter at det har vært et sentralt tema under avhøret.

– Planen videre er å er å gjennomføre nye avhør hvor vi stiller spørsmål knyttet til hovedtemaene. Vi har fått mange gode detaljer som har vært viktige for vår etterforskning. Vi har også fått hans forklaring, som er viktig for oss, sier politiadvokaten.

– Tvangsinnleggelse er et alternativ

Kraby forteller at de håper på å få til en judisiell observasjon av siktede, men at det avhenger av hans samtykke og frivillighet.

– Tvangsinnleggelse er et alternativ, men vi håper å få til en judisiell observasjon, sier han.

Judisiell observasjon tar sikte på å avklare om en siktet har noen av de psykiske tilstandene som betinger straffefrihet og/eller forvaring.

Avhørt på video

Manshaus forsvarer Unni Fries forteller at avhøret har gått rolig for seg, og at hennes oppfatning er at den siktede har samarbeidet godt med politiet.

– Avhøret skjedde på vanlig måte, med oss til stede og på video. Det er riktig at han har erkjent de faktiske forholdene, sier hans forsvarer Unni Fries etter avhøret.

Hun opplyser om at Manshaus stilling til skyldspørsmålet ikke er endret. Forsvareren mener det virker lite sannsynlig at den siktede skal tvangsinnlegges.

– Viser han noe anger?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Nektet å snakke

Cirka klokken 16 lørdag gikk Philip Manshaus (21) inn i al-Noor-moskeen i Bærum, bevæpnet blant annet med flere jaktvåpen.

Senere den samme dagen ble hans stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) funnet drept i deres hjem.

Den nå draps- og terrorsiktede bærumsmannen har siden nektet å snakke med politiet.

Under fengslingsmøtet mandag svarte han «nei» på spørsmålet om han erkjenner straffskyld, og han begjærte seg frikjent. Han har heller ikke erkjent å ha begått de faktiske handlingene.

Hans forsvarer, advokat Unni Fries, har ikke ønsket å gå inn på hvorfor Manshaus ikke har villet forklare seg, men svarte dette på hvorfor 21-åringen begjærte seg frikjent.

– Han ønsker ikke å sitte i fengsel.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, har erkjent at etterforskningen kompliseres av at Manshaus ikke vil la seg avhøre.

Torsdag kveld ble det derimot kjent at Manshaus har snudd, og at han nå er villig til å forklare seg for politiet.

De ubesvarte spørsmålene

Her er noen av de viktigste spørsmålene som fremdeles mangler svar.

Drapsmotiv: Etter at Manshaus ble pågrepet i moskeen, rykket politiet ut til boligen i Bærum der Manshaus bor og har vokst opp, for å gjøre eventuelle beslag og krimtekniske undersøkelser. Der fant de hans stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), død.

ADOPTERT STESØSTER: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet drept i sitt hjem. Foto: Ariel Foto
ADOPTERT STESØSTER: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet drept i sitt hjem. Foto: Ariel Foto

Politiet har vært klokkeklare på at de mener at moskéangrepet hadde rasistiske motiver, men det er ikke kjent hva som er motivet bak det politiet mener er et drap.

På åstedet er det gjort flere funn som beskrives som interessante, men politiet vil ikke svare på om det er lagt igjen noe som kan tolkes som en beskjed.

Politikilder skal ha sagt til Dagbladet at Johanne ble drept fordi hun er av utenlandsk opprinnelse, men dette er ikke bekreftet.

Nettverk: Det spørsmålet som kanskje er aller viktigst for politiet å få svar på i etterforskningen, er å avdekke om Philip Manshaus gjennomførte terrorangrepet alene, eller om han er en del av et nettverk som planlegger å gjennomføre flere terrorhandlinger.

Det er kjent at 21-åringen har vært aktiv på flere nettforum der det florerer av høyre-ekstreme diskusjonstråder, som 4chan og Endchan, og politiet har satt ned en spesialgruppe med dataetterforskere og analytikere for å gå gjennom hans netthistorikk. Så langt har de funnet flere potensielle kontakter, men torsdag ettermiddag hadde ikke politiet klart å identifisere noen av brukerne.

Hva ville han med GoPro-kameraet? Da Manshaus gikk inn i al-Noor-moskeen hadde han på seg en hjelm som var utstyrt med et GoPro-kamera. Politiet har nå et opptak av hele angrepet, og beskriver det som et sentralt bevis.

Før han utførte angrepet, publiserte det politiet mener er Philip Manshaus en melding på nettforumet Endchan, der han blant annet beskrev seg som «utvalgt» av moskéterroristen Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 51 personer og skadet ytterligere 40 på New Zealand tidligere i år. Tarrant stømmet hele angrepet på Facebook Live.

I Endchan-posten lå det vedlagt lenker til live-strømmer, men det er ingen tegn på at noen av disse fungerte, og at angrepene faktisk ble strømmet på nett.

Psykisk helse: Politiet ønsker at psykiatere skal gjøre en vurdering av om Manshaus var tilregnelig i gjerningsøyblikket.

Samtidig som 21-åringen har nektet å avgi forklaring til politiet, har han ikke ønsket å snakke med psykiaterne. Torsdag ble det kjent at politiet vurderer å tvangsinnlegge Manshaus på psykiatrisk sykehus om han ikke er villig til å samarbeide.

Grad av planlegging: Postene på ulike nettforum viser at selve moskéangrepet i det minste er delvis planlagt, men det er fremdeles usikkert i hvilken grad.

Det er kjent at Manshaus kjørte sin stemors elbil til moskeen, og politiet kartlegger hans kjørerute ved å gå igjennom opptak fra overvåkningskameraer, bompasseringer og bilens egne kjøredata.

Våpnene er også et interessant element i å avdekke grad av planlegging. Politiet har sagt at det er snakk om blant annet en jaktrifle og en jakthagle, men vil ikke gå inn på eksakt antall, og utelukker ikke at han også kan ha hatt ulovlige våpen. Manshaus selv hadde ikke bevilgning til å eie våpen, men jaktvåpnene 21-åringen brukte stammer fra familiens bolig.

Hvorvidt det er planlagt er viktig for politiet å avklare, både fordi det kan ha en betydning for tiltalebeslutningen, og i spørsmålet om tilregnelighet.