STERKE REAKSJONER: Dansker og grønlendere ble møtt av nyheten om at Trump ønsker å kjøpe Grønland. Reaksjonene lot ikke vente på seg.
STERKE REAKSJONER: Dansker og grønlendere ble møtt av nyheten om at Trump ønsker å kjøpe Grønland. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Foto: Montasje TV 2

Danske politikere om Trumps Grønlands-plan: – Det endelige bevis på at han har blitt gal

Danmark reagerer med sjokk og sinne etter nyheten om at Trump skal ha ytret ønske om å kjøpe Grønland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forut for president Donald Trumps besøk til Danmark i begynnelsen av september, våkner dansker og grønlendere opp til bisarre overskrifter: «Donald Trump vil kjøpe Grønland».

Det er den amerikanske avisen Wall Street Journal som hevder at Trump ved flere anledninger har spurt om mulighetene for å kjøpe Grønland. Avisen skriver at det kan ha blitt sagt enten i spøk eller alvor.

Ifølge CNN har Det hvite hus undersøkt mulighetene for oppkjøp av områder på Grønland.

Reagerer med harme

Grønland er dansk territorium. Et arktisk naturrestervat med knapt 60.000 innbyggere som ikke kan forsvare seg selv.

Reaksjonene fredag morgen lar ikke vente på seg.

– Det må være aprilsnarr helt utenom sesong, skriver tidligere statsminister i Danmark, Lars Røkke Rasmussen på Twitter.

Også utenrikspolitisk talsmann for Venstre i Folketinget, Michael Aastrup, reagerer kraftig.

– Grønland er ikke til salgs! Tiden hvor man bare kunne kjøpe områder og folk er heldigvis slutt for mange år siden. Det forventer jeg også at regjeringen på vegne av det danske fellesskapet vil forklare i klar tale når Trump besøker Danmark, skriver han på Twitter.

Dansk Folkepartis grønlands-talsmann, Søren Espersen langer ut mot den amerikanske presidenten.

– Han har blitt gal

– Hvis det er riktig at han jobber med slike planer, så er det endelig bevis på at han har blitt gal. Jeg må si det som det er: Tanken på at Danmark skulle selge 50.000 statsborgere til USA er fullstendig vanvittig, sier Espersen.

– Det er snakk om landsmenn. Det er det samme som at vi ikke selger vendelboere til Norge, eller noe annet sinnsykt. Det er det glade vannvidd i 2019 og det finnes ingen formildende omstendigheter, sier han til Ritzau.

Tidligere utenriksminister Marin Lidegaard, sier at han håper det hele er en spøk.

– Tanken om å kjøpe et annet land tilhører fortiden, også er det er vanskelig å forholde seg til et rykte. Jeg vil gjerne se det før jeg tror det, sier han til Berlingske Tidende.

Artikkelen til Wall Street Journal presiserer at Trumps ytring kan ha vært av det spøkefulle slaget, men Twitter eksploderer. Det er skrevet flere hundre tusen tweets om saken iløpet av det siste halve døgnet.

Alvorlig undertone

Selv om Trumps forepørsel kan ha vært sagt i en spøkefull tone, og at overskriften skurrer i ørene på de fleste, ligger det mye alvor bak. Det er det ikke første gang USA har vurdert ideen, skriver Berlingske Tidende.

Thule Air Base på Grønland. er USAs nordligste militære base.
Thule Air Base på Grønland. er USAs nordligste militære base. Foto: Mario Tama

USA har lenge hatt mål om å få kontroll på en større del av Grønland, det har bare ikke vært sagt så høyt som Trump nå angivelig har gjort. I amerikanske øyne er Grønland altfor viktig og stor til at USA kan akseptere å ha et helt kontinent i sin egen bakgård uten å ha kontroll over området.

Det arktiske område er strategisk svært viktig for stormaktene. Både USA, Kina og Russland har interesser i området.

USA ønsker flere militære baser på Grønland enn det de har nå. Sikkerhetspolitisk ligger øyen svært strategisk til, og har blitt i økende grad viktig ettersom Russland flytter sin forsvarsgrense lenger vestover.

Grønland er på mange måter den viktigste brikken i maktkampen om det arktiske området for å holde Kina og Russland borte. Men det er ingen tvil om at både Russland og Kina ville reagert kraftig på en økt amerikansk dominans i området.