Gibraltar slipper fri iransk oljetanker

Gibraltar slipper fri den iranske oljetankeren Grace 1 på tross av USAs protest, ifølge en dommer i det britiske området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En avis på Gibraltar melder etter et rettsmøte torsdag ettermiddag at arresten av skipet er opphevet.

Myndighetene på Gibraltar bekrefter at det amerikanske justisdepartementet prøvde å utsette en planlagt frigjøring av skipet torsdag.

– USA har søkt om å holde Grace 1 i forvaring som følge av en rekke anklager som nå blir vurdert, opplyser myndighetene.

Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjoner som skal forhindre salg av olje til Syria.

Skipet ble satt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter arrest i det svenskeide, britiskregistrerte skipet Stena Impero som en gjengjeldelsesaksjon.

Etter seks uker i Gibraltars havn vil ikke statsminister Fabian Picardo fornye ordren om å holde tankskipet tilbake. Han sier han er trygg at skipet ikke lenger vil dra til Syria med lasten.

– Det er ikke noen grunn til å holde Grace 1 tilbake et sekund lenger dersom vi ikke lenger har grunner til å tro at det bryter sanksjonene mot regimet i Syria, sier en kilde nær Picardo til avisen onsdag kveld.

Saken har vært en vesentlig grunn til at det har vært en spent situasjon mellom Iran og Storbritannia, og en av årsakene til at britene har tatt initiativ overfor flere land til å etablere en militær kortesjeordning for sivile skip i Persiabukta og Hormuzstredet.

Britiske myndigheter sa nylig at det er opp til Gibraltar å avgjøre skipets skjebne.

(©NTB)