USAs ambassadør: – Norge må ta sin del av regningen

Norge må oppfylle NATOs mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret, sier Kenneth J. Braithwaite til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken øvde Russland utenfor norskekysten, og store fareområder ble etablert i Norges økonomiske sone.

Et stadig mer selvhevdende Russland opererer lenger vest enn tidligere.

Ifølge forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har russerne kombinert ressurser fra Østersjøflåten, Nordflåten og Svartehavsflåten for å prøve å nekte NATO tilgang til Østersjøen, Nordsjøen og Norskehavet.

– Tester oss

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole er ikke i tvil om at øvelsene er en styrkedemonstrasjon, der Russland tester oss.

– Russland øver nå rett utenfor vår kyst, 1000-1500 kilometer fra sine baser på Kola. Det er som om vi skulle øvd langt øst for Kola eller ved Novaja Zemlja, skutt missiler og flydd simulerte angrep mot Murmansk, mener oberstløytnanten.

Russiske fartøy, som var på vei hjemover etter en øvelse i Østersjøen, skulle fortsette planlagte kamptreningsoppdrag mens de seilte, kunngjorde Nordflåtens pressetjeneste.

Krigsskipene «Admiral Gorsjkov» og «Severomorsk», antiubåtfly og strategiske bombefly øvde ifølge pressetjenesten på å angripe slepebåten «Elbrus» og bukserbåten «Nikolay Chiker», som spilte rollen som fiendtlige fartøy.

– Tid for handling

Nå krever USA at Norge oppfyller NATOs mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret, og bidrar til å styrke alliansen.

Det er tid for handling, og ikke ord, sier USAs ambassadør Kenneth J. Braithwaite til TV 2.

I et innlegg i VG og på ambassadens nettsider tirsdag uttrykte ambassadøren misnøye med Norges bidrag til NATO-alliansen.

– Som mamma sa til meg da jeg var liten: Du kan si hva du vil, men det er gjennom handlinger du viser hva du er god for. Slik viser du hva du står for og hva som er viktig for deg. Det er en stor del av utfordringen Norge står overfor, sier Braithwaite til TV 2.

Da statsminister Erna Solberg besøkte president Donald Trump i Det hvite hus, fikk USA inntrykk av at Solberg hadde økt farten, for å nå toprosentmålet raskere, forteller ambassadøren.

– Etter det møtet følte vi oss trygge på og håpet at Norge ville nå målet raskere enn de har, sier han.

Nå ber han Norge ta sin del av regningen.

– Norge må ta sin del av regningen. Dere må bruke av deres overflod og hjelpe oss. Vi har støttet hverandre så mange ganger tidligere. Nå må dere vise det med handlinger, ikke bare med ord, sier ambassadøren.

Tar kritikken med knusende ro

Statsminister Erna Solberg tar kritikken fra vår nærmeste allierte med knusende ro, og minner den amerikanske ambassadøren om at forsvarsinvesteringene har økt med 30 prosent de siste årene.

– Målet er ikke å bruke mest mulig penger, men å få det beste forsvaret. Vi kjøper nye fly, vi kjøper nye ubåter og nytt artilleri, og ikke minst overvåkingsfly, sier hun til TV 2.

USAs ambassadør mener imidlertid at Norge nok en gang har kommet til kort etter den målestokken som ble avtalt i Wales i 2014.

– Det er mange måter å vurdere hvert enkelt lands vilje til å overholde sine forpliktelser til NATO på. Men to prosent av bruttonasjonalproduktet er det alle ble enige om. Sånn er det. Det er ikke mer å diskutere, sier Kenneth J. Braithwaite til TV 2.