Passasjerfly fikk fugl i motoren – krasjlandet i åker

Piloten hylles etter at et russisk passasjerfly måtte nødlande i en maisåker utenfor Moskva torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fly fra Ural Airlines med 226 passasjerer og sju besetningsmedlemmer om bord fikk en skrekkopplevelse, etter at de fløy inn i en fugleflokk under takeoff torsdag morgen.

– Alt skjedde i løpet av få sekunder. Vi tok av og så kom vi tilbake igjen, sier passasjer Irina Usatsjeva til den statlige TV-kanalen Rossiya 24.

En video filmet inne i flyet viser hvordan en fugl suges inn i motoren, og flere andre videoer viser flyet liggende i maisåkeren.

Kapteinen måtte foreta en rask nødlanding i en åker i nærheten av flyplassen, og kapteien hylles nå for landingen.

– Besetningen på flyet viste fantastiske ferdigheter og ro. Han og laget hans reddet 233 liv. De er helter, fastslår Jevgenij Kujvasjev, som er guvernør i pilotens hjemdistrikt.

Russiske myndigheter bekrefter at minst 23 personer ble skadet under nødlandingen, skriver AP. Fem barn er blant de skadde. Alle bortsett fra én person er allerede utskrevet fra sykehuset.

Flysikkerhetsekspert Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund sier at informasjonen som har kommet til nå, tyder på dette er en pilotjobb på linje med «mirakelet på Hudson».

– Rette valg og håndverk ble gjort i en kritisk situasjon, sier han, med henvisning til den vellykkede nødlandingen på Hudson-elven i New York i 2009. Dette flyet måtte også nødlande etter å ha fått en fugleflokk i motorene.

Skatval viser til at Norsk Flygerforbund er engasjert i problematikk knyttet til hendelser som dette.

I samarbeid med Miljødirektoratet og Norsk Ornitologisk Forening har Avinor og andre luftfartsaktører satt i gang et arbeid med særlig oppmerksomhet rettet mot trekkende gåseflokker.

(©NTB/TV 2)