LIVREDD: Maren Lundby prøvde å bremse med armer og bein, men klarte ikke å stanse i tide.
LIVREDD: Maren Lundby prøvde å bremse med armer og bein, men klarte ikke å stanse i tide. Foto: Geir Olsen

Norsk hoppstjerne ramlet utfor hoppkanten og ned på betongkant

Maren Lundby rakk ikke å tenke før hun lå på ryggen og forsvant nedover tilløpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i uken forsvant Maren Lundby nedover ovarennet og falt ned hoppet i Lysgårdsbakken.

OL-vinneren skulle flytte bommen et par avsatser ned da det dramatiske uhellet skjedde under trening på Lillehammer.

– For å flytte bommen, så må en klatre over på andre siden av tilløpet for å ha en som løfter bommen på hver side. Jeg holdt meg fast i bommen og klatret over, men da jeg nesten hadde kommet meg over, så mistet jeg fotfestet. Det hadde regnet utrolig mye denne morgenen, så filten på siden av sporene var utrolig glatt. Jeg rakk ikke å tenke før jeg lå på ryggen og forsvant nedover tilløpet. Jeg prøvde alt jeg kunne å bremse da jeg forsvant nedover, med både bein og armer. Jeg klarte akkurat ikke å stoppe, og ramlet utfor hoppkanten og ned 2,5 meter på en betongkant under hoppet, sier Lundby om hendelsen.

Lundby landet på det ene beinet før hun slo hodet i bakken. Heldigvis hadde hun hjelm på.

– Hvis ikke kunne det gått riktig ille, sier Lundby, som slapp unna med lettere skader.

Lundby var på MR-undersøkelse torsdag.

– Det ser lovende ut, sier fysioterapeuten. Det eneste som de ser på MR-bildene er bløtvevsødem på utsiden og framsiden av kneet. Det har fått seg en trøkk, men ikke så hardt at det er blitt fraktur. Ingen tegn til skade på skjelett, brusk eller bånd for øvrig. Jeg er litt forslått, men ingen tegn til alvorlig skade, sier Lundby ifølge en pressemelding.

Hun så livet passere i revy på vei nedover tilløpet.

– Jeg rakk å tenke litt da jeg skled nedover. Jeg skjønte at det var alvor. Jeg måtte jobbe det jeg kunne for ikke å havne utenfor kanten. Jeg var utrolig redd. Rett og slett livredd. Da jeg lå på bakken etterpå kjente jeg at jeg hadde slått meg, men visste ikke hvor ille det var. Jeg var glad jeg var i live, forteller Lundby til TV 2.

Skihopperen har etter noen dager klart å fordøye den skremmende opplevelsen.

– Jeg tenkte litt ekstra over livet en times tid etter det skjedde. Man vet at slike ting kan skje, men det kom så brått og uventet. Det var et sjokk. Jeg var en blanding av sint, lei meg og redd, tilføyer hun.

Sportssjef Clas Brede Bråthen er lettet over at Lundby har unnsluppet bruddskader.

– Jeg har sett mye i hoppbakken opp gjennom årene, men ingen kan vel forutse at noe slikt skal kunne skje. Dette har virkelig satt en støkk i oss. Det viktigste er at det ser ut til at dette uhellet ikke har fått så alvorlige konsekvenser som det i verste fall kunne fått. Nå handler alt om å ivareta Maren. Jeg er trygg på at hun er i de beste hender. Det er lærdom i dette også, og jeg håper vi snart ser Maren fly i hoppbakken slik vi normalt ser henne, sier Bråthen.

Lundby er usikker på hvor lang tid det vil ta før hun er helt frisk.

– Jeg må nok beregne alt fra et par uker til én måned eller mer før smertene er helt borte. Men jeg kan begynne å bevege på det og prøve å komme i gang nå i løpet av noen dager. Det er vanskelig å si akkurat hvor lang tid det vil ta, men jeg har fått beskjed om å justere trening etter smerte, sier hun i pressemeldingen.