PÅ LISTEN: Disse tingene er noen av de 345 tingene som ligger på listen over farlige ting.
PÅ LISTEN: Disse tingene er noen av de 345 tingene som ligger på listen over farlige ting. Foto: Produsentene/ TV 2

Trosser klare advarsler – beholder farlige produkter

Det advares mot 345 farlige produkter i norske hjem. Nå fortviler produsentene fordi forbrukere beholder produktene. – Advarslene må tas på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Produktene er alt fra brannslokningsapparat som ikke slukker branner, til barnestoler som faller ned.

Ansvaret for for at forbrukere blir informert om farlige produkter ligger hos markedsaktørene.

De opplever at det er et problem å komme gjennom til de som har produktene i hjemmet.

– Det er et stort antall produkter. Alt fra redningsvester til barnestoler. Vi er opptatt av at det skal være god informasjon om produktene ut til forbrukerne og vi ønsker å ha en god dialog med markedsaktørene, sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende fagdirektør ved avdeling for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

DSB har ingen oppfølging av tingene som blir tilbakelevert.

Skadelige produkter

Seks av de 14 myndighetene i Norge med produktansvar har gått sammen for å lage en nettside hvor man kan finne farlige produkter på markedet.

I kategorien «barn» er det registrert 106 farlige produkter. Der ligger det alt fra leker man kan få kjemisk skade av, til produkter med kvelningsfare.

– Vi har blant annet sendt ut advarsel mot en barnestol, hvor det er identifisert en feil som gjør at den kan dette ned. Da kan barnet bli skadet, sier Olsen-Haines.

DSB: Fungerende fagdirektør i DSB Ann Christin Olsen-Haines. Foto: DSB
DSB: Fungerende fagdirektør i DSB Ann Christin Olsen-Haines. Foto: DSB

Hun forteller at kategoriene «barn», «elektriske produkter» og «båt» oftere går igjen enn andre.

– Vi jobber fortsatt med å legge inn produktene, så antallet vil øke. Folk må følge med, det er viktig.

Brannpulver kan skape brann

nettsiden advares det mot flere sikkerhetsprodukter, deriblant et pusteutstyr til nødevakuering hvor det advares mot kvelningsfare.

Det ligger tre brannslokningsapparater registrert på siden, og på forklaring av hvorfor produktet er farlig, står det beskrevet på én av dem:

«Du får ikke slukket brannen og kan få brannsår. Håndslokkeren kan ha feil med slangen som slokke middelet skal komme ut av. Det kan også gi tilbakeslag og skade bruker hvis slangen sprekker.»

Under informasjon av tre brannslokningsprayer, står det at samtlige kan føre til større brann.

– Fortvilet situasjon

Flexit er en av markedsaktørene som sliter med å komme gjennom til den norske befolkning.

Det har tidligere blitt solgt 75.000 baderomsvifter av typen Silent Eco, hvor det i 2018 var registrert over 20 branner knyttet til viftene rundt om i Norge.

Flexit har gjennomført et omfattende arbeid for å tilbakekalle viftene, men likevel er nær halvparten fortsatt ikke levert tilbake.

– Vi har vært på nyhetene og vi har sendt ut adresserte brev til 2,3 millioner husstander, men likevel er det mange som ikke responderer. Det mangler en god del vifter, det er vi sikre på, forteller administrerende direktør i Flexit, Knut Skogstad.

– Det er absolutt vanskelig å nå fram til forbrukeren, fortsetter han.

Krevende situasjon

Også TV 2 har tidligere skrevet om baderomsviften, og i 2018 var tre artikler om faren publisert på TV2.no.

– Det har vært veldig krevende for oss. Vi har brukt mye tid og penger på å nå fram til publikum, sier Skogstad.

Etter informasjonen om baderomsviften kom ut, har det vært branntilløp i norske husstander forårsaket av viften.

UTFORDRENDE: Administrerende direktør i Flexit, Knut Skogstad, syns det er vanskelig å komme gjennom til norske forbrukere. Foto: Flexit/Finn Wahl
UTFORDRENDE: Administrerende direktør i Flexit, Knut Skogstad, syns det er vanskelig å komme gjennom til norske forbrukere. Foto: Flexit/Finn Wahl

– Det er mange produkter som tilbakekalles, så vi er ikke i en unik situasjon, sier Skogstad.

Han tror det er en kombinasjon av ulike årsaker til at folk ikke lytter til sikkerhetsrådene som sendes ut som farlige produkter.

– Det kan være folk tenker at det ikke gjelder dem, at det ikke kommer til å skje der. Det kan også være mange tenker at de skal se på det senere, også glemmer de det, sier Skogstad.

– Utfordring

Det er DSB, Arbeidstilsynet, Mattilsynet, Miljødirektoratet, Sjøfartsdirektoratet og Statens Vegvesenet som tidligere i år gikk sammen for å samle informasjon om farlige produkter på nettsiden Farligeprodukter.no.

– Vi tenkte det var på tide å samarbeide slik at det er enklere for forbrukerne å få med seg de farlige produktene. Hvis man skal kjøpe noe nytt eller ta en rydderunde, så kan det være greit å sjekke at det er trygt og at man ikke har noe farlig liggende hjemme, sier Olsen-Haines i DSB.

Intensjonen er at det skal bli lettere å finne ut om et produkt er trygt eller farlig, i tillegg til å øke bevisstheten blant publikum om slike produkter.

Myndighetene selv har ingen oppfølging av tilbakelevering av produkter, og fagdirektøren mener det derfor er viktig at forbrukere følger bedre med på hva de har i hjemmet.

– Det er en utfordring å få det ut til forbrukerne, og å få igjen produktene. Man har det hjemme selv om varselet har gått ut, sier hun.