FLY: Her endte ferden for flyet onsdag ettermiddag.
FLY: Her endte ferden for flyet onsdag ettermiddag. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Elfly styrtet – endte i vannet

ARENDAL/OSLO (TV 2): Et elfly som statsråd Ola Elvestuen fikk prøvefly med onsdag, gikk ned i terrenget kun timer senere. Avinors konsernsjef satt bak spakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et elfly har nødlandet i Arendal onsdag ettermiddag.

Politiet mottok klokken 14.42 melding om at et microfly hadde problemer.

– Det er snakk om et elfly som har gått ned. Flyet var delvis på land og delvis i vann. Krimteknikere fra politiet er på vei, og Havarikommisjonen er varslet, sier operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt.

– To personer om bord fremstår uskadd og blir fraktet bort, sier Repstad.

Motorproblemer

Alle nødetater og hovedredningssentralen ble varslet om ulykken. Politiet fikk melding om ulykken fra flytårnet på Gullknapp flyplass i Arendal. Meldingen var at flyet hadde motorproblemer.

Elflyet tilhører Avinor.

– Vi vet ikke helt hva som har skjedd, men det er foretatt en kontrollert sikkerhetslanding med vårt elfly med to om bord, sier Joakim Wester Andersen, kommunikasjonssjef i Avinor, til TV 2.

– De to er nå på vei til flyplassen Gullknapp i Arendal. Dette skjedde rundt to nautiske mil fra flyplassen, sier Wester Andersen.

Bilder fra stedet viser at flyet ligger opp ned og dels i vannet.

– Piloten har funnet det vannet som var tilgjengelig her og brukt det som en slags landingsplattform. På de 200-250 meterne han har tilgjengelig får han stanset og landet, på et vis, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Kurt Ulven til TV 2.

Han kan ikke si noe om hva som er årsaken til ulykken.

– Men piloten har sagt at motoren mistet kraft, sier han.

– Eksepsjonelt bra

Til NTB bekrefter Avinor at det var Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen som var pilot da ulykken skjedde.

– Det gikk eksepsjonelt bra. Vi er verken forslått eller noe annet, sier konsernsjefen til NTB.

OM BORD: Aase Marthe Johansen Horrigmo som er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen satt i det elektriske småflyet som måtte nødlande ved Gullknapp flyplass utenfor Arendal onsdag. Begge er uskadet etter hendelsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OM BORD: Aase Marthe Johansen Horrigmo som er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen satt i det elektriske småflyet som måtte nødlande ved Gullknapp flyplass utenfor Arendal onsdag. Begge er uskadet etter hendelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I tillegg til Falk-Petersen var Aase Marthe J. Horrigmo (H), som er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, om bord.

– Det var en dramatisk opplevelse, men det gikk overraskende bra. Det var en fantastisk pilot som beholdt roen hele veien, og det gjorde meg så trygg som man kan bli i en sånn situasjon, sier hun.

Elvestuen om bord

Elflyet var i Arendal blant annet for å bli brukt som demonstrasjon for klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

TIMER FØR: Bare timer før satt klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i flyet. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
TIMER FØR: Bare timer før satt klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i flyet. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

TV 2 var med da Elvestuen prøvekjørte elflyet tidligere onsdag. Da fikk han fly over Arendal og omegn. Bare timer senere måtte det lande i terrenget.

– Jeg tenker fortsatt at elfly er fremtiden. Dette var en kontrollert nødlanding, og heldigvis gikk det bra med de to som var om bord, sier Elvestuen til TV 2.

– Også må vi selvsagt finne ut av hva som egentlig har skjedd her. Men at elfly er en del av framtida og at utviklingen går veldig fort, vi er ikke mer enn fem-seks år unna de første kommersielle flyvningene, det holder jeg. Det er jeg sikker på, sier Elvestuen.

Elvestuen ønsker seg at elfly skal kunne introduseres på kortbanenettet i Norge i løpet av de neste årene. Han er ikke bekymret for sikkerheten etter onsdagens hendelse.

– Disse flyene skal jo være like sikre som de tradisjonelt drevne flyene, det er ikke noen forskjell på det, sier han.

Flyet som nødlandet er Avinors eget elfly, som ble innkjøpt i fjor. Flyet deltok også på Arendalsuka i fjor.