Oslo  20160209.
PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland orienterer om trusselvurdering for 2016 på en pressekonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20190805. 
Partileder Jonas Gahr Støre før en valgdebatt i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ap slår tilbake mot politidirektøren:

– Viser en dårlig rolleforståelse

Politidirektør Benedicte Bjørnland går ut mot Jonas Gahr Støres og Arbeiderpartiets avgjørelse om å trekke støtten til politireformen. – Manglende rolleforståelse, kontrer Aps justispoltitiske talsperson, Lene Vågslid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen trakk Ap-leder Jonas Gahr Støre partiets støtte til politireformen. I dag gikk politidirektøren hardt ut mot partilederen i VG og sa Støre ikke informerte henne om dette på forhånd.

Det får justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Lene Vågslid, til å reagere.

– Utspillet til politidirektøren viser en dårlig rolleforståelse, mener hun.

– Det vi har erfart de to siste årene er at når det gjelder kritikk, så er justisministeren, og til en viss grad Politidirektoratet, immune mot det, fortsetter hun.

– Vil ikke bli brukt i politisk spill

Vågslid peker på det Arbeiderpartiet mener er store utfordringer med reformen.

– Politireformen er underfinansiert og mangler klar politisk lederskap. Alle lokalforeningene i Politiets fellesforbund sier at vi har fått mindre synlig politi, stikk i strid med det Stortinget vedtok.

– Hvorfor trekker dere støtten?

– Vi håper det kommer til å legge et skikkelig press på Jøran Kallmyr. Vi vil ikke bli brukt i et politisk spill av Frp, hvor de har skakkjørt en reform med syv ulike justisministere. Vi er lei av å ikke bli tatt på alvor som forlikspartner, og derfor sier vi nå klart ifra, sier hun.

– Hvorfor snakket dere ikke med Politidirektoratet før dere trakk dere?

Vågslid ler og sier:

– Vi kommer ikke til å begynne å ringe verken politidirektøren eller Politidirektoratet for å få godkjennelse på hvilken politikk Arbeiderpartiet skal kjøre.

– Men er det ikke greit å snakke med dem da?

– Vet du hva, vi snakker mye med de som har mest kunnskap om situasjonen, og det er de som jobber i politiet ute i landet og politimestere i hele landet, som vi har snakket med mye de siste årene, sier Vågslid.

Lene Vågslid (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lene Vågslid (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Angrer ikke

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at hun ikke er enig i påstanden om at hun viser dårlig rolleforståelse.

– Det må de få lov til å mene. Jeg oppfatter at mitt mandat som politidirektør er ganske tydelig, og jeg forsøker å være det nå også, sier hun.

– Er det noe du har sagt i dag som du angrer på?

– Nei, jeg står for det jeg har sagt, sier Bjørnland.

– Underlig at vi ikke ble kontaktet

Hun trekker frem at politireformen står overfor en rekke utfordringer som de er klar over.

– Det er først og fremst at det har skjedd svært mye på en gang. Vi har vært gjennom en grunnleggende reform som berører 17.000 ansatte. Mange av våre ansatte har fått nytt arbeidssted, de har fått nye kolleger å jobbe med og de har fått ny teknologi, og vi jobber etter nye arbeidsprosesser, forklarer hun.

– Det er ikke overraskende at enkelte føler seg utmattet. Det jeg kan si til det er at fortsatt kommer politireformen som en statlig reform til å ta lang tid. Vi er ikke i mål, men vi er på vei, sier Bjørnland.

– Hva tenker du om at Arbeiderpartiet trekker støtten til reformen?

– Jeg synes det var underlig at ikke vi i Politidirektoratet, som øverste ledelse av Politietaten, ble kontaktet slik at vi kunne gi en fremtidsrettet trusselvurdering, en status på hvor vi er i reformen og hvor vi ser de store utfordringene. Det hadde jeg håpet at vi fikk lov til, sier hun.

– Jeg hadde håpet Arbeiderpartiet kontaktet oss før de trakk støtten, sier Bjørnland.

– Da hadde du sagt at de ikke burde trekke støtten?

– Nei, det må de bestemme selv. Men jeg tenker vel at som politiker så ønsker du å ha et best mulig beslutningsgrunnlag, og ha et størst og best mulig dekkende bilde av hvilke utfordringer politiet står i, sier hun.

– Ikke mer enn 90 prosent

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) reagerer også på at Arbeiderpartiet ikke har snakket med Politidirektoratet før beslutningen om å trekke støtten.

– Plutselig finner Støre ut at han skal trekke støtten midt i valgkampen. Det er litt vingle-Jonas. Han har en statsminister-ambisjon og gjør alt han kan for å få til det, men Arbeiderpartiets tradisjon er å støtte opp om store reformer, sier Kallmyr til TV 2.

Han varsler at regjeringen vil gjøre endringer i politireformen.

– Vi har kommet godt i gang, men politireformen er ikke mer enn 90 prosent ferdig, og vi har et avvik på 10-15 prosent som vi er nødt til å lukke, sier han.

– Det er viktig å få flere politifolk på gata, og det er en av de tingene jeg kommer til å ta tak i når jeg skal legge frem en ny stortingsmelding etter sommeren, fortsetter Kallmyr.

Fra 27 til 12

Det var i 2015 at Arbeiderpartiet enig med Solberg-regjeringen om nærpolitireformen.

Reformen gikk ut på at antall politidistrikter ble redusert fra 27 til 12. Tanken bak var større politidistrikter og etableringen av større etterforskningsmiljøer.

– Denne reformen har vært dårlig ledet. Syv ulike justisministere fra Frp har ledet den, men den har vært ledelseløs. Da kan ikke Arbeiderpartiet ta ansvar for det vi ble enige om i 2015, sa Støre til TV 2 i helgen.