OMFATTENDE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller om en omfattende etterforskning av den siktede.
OMFATTENDE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller om en omfattende etterforskning av den siktede. Foto: TV 2

Her jakter politiet svar i terrorsaken

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser om at omtrent 50 personer er involvert i etterforskningen av Manshaus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Philip Manshaus (21) er terrorsiktet etter at han lørdag tok seg inn i al-Noor-moskeen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin adopterte stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller onsdag at omtrent 50 etterforskere jobber døgnet rundt med saken til den terror- og drapssiktede Manshaus.

– Teamet består av forskjellige grupper som stadig er i utvikling. Det kan bli flere og det kan bli færre etterforskere på saken, sier Kraby.

Omfattende arbeid

Politiet har et tett samarbeid med både PST og Kripos under etterforskningen av lørdagens hendelse.

Dette er politiets rammer for arbeidet:

 • Vitneprosjekt
  Teamet går gjennom de enkelte vitner. Det gjelder blant annet vitner fra folkehøgskolen Fosen, der Manshaus tidligere var elev. Ifølge Kraby er dette et sentralt element ved etterforskningen.
 • Beslagsprosjekt
  Politiet gjennomgår de ulike beslagene som er gjort siden lørdag. Det inkluderer Manshaus' datamaskin, hvor han har bedrevet sin internettaktivitet.
 • Videoprosjekt
  Etterforskere kartlegger den siktedes bevegelser den aktuelle dagen, deriblant ruten til moskeen. Dette skjer blant annet ved å samle inn data fra, og spore opp, videoovervåkningskameraer.
 • Pårørendeprosjekt
  Prosjektet tar seg av de to gruppene pårørende, som vil si de pårørende til den siktedes stesøster, Johanne Ihle-Hansen, og den siktede. I tillegg til det muslimske samfunnet.
 • Økonomiprosjekt
  Etterforskerne går gjennom den siktedes økonomi. Politiet ser på Manshaus' innkjøp og om dette kan kobles til andre personer.
 • Siktetprosjekt
  Politiet går gjennom den siktedes historikk så langt bak man kommer. Hovedmålet er å avhøre siktede, som hittil har benyttet seg av sin rett til å ikke avgi forklaring til politiet.
 • Analyseprosjekt
  Analyseprosjektet samler inn elektroniske spor. Det er knyttet til beslag, og politiet går gjennom informasjon som finnes på internett. Politiadvokat Kraby sier det er grunn til å tro at siktede har innhentet mye av sine holdninger, kunnskap og ståsted på internett.
 • Kriminalteknisk prosjekt
  Kriminalteknikere undersøker de ulike åstedene tilknyttet lørdagens hendelser.

Vet ikke dødstidspunkt

Politiet jobber med å kartlegge dødstidspunktet for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Ifølge politiadvokat Kraby har de fått en midlertidig rapport, men det er fortsatt ikke mulig å konkludere tidspunktet for når 17-åringen ble drept.

STESØSTER: Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept lørdag. Foto: Privat
STESØSTER: Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept lørdag. Foto: Privat

– Vi har heller ikke kartlagt i hvilken grad drapet på stesøsteren var planlagt, og vi undersøker motivet, sier Kraby.

Til VG opplyser politiadvokaten at det er et tidsrom på to timer hvor drapet kan ha skjedd, mellom klokken 14 og klokken 16 lørdag ettermiddag.

På tross av flere forsøk, har Manshaus nektet å avgi forklaring til politiet. De erkjenner at etterforskningen kompliseres av at Manshaus ikke samarbeider.

– Det er hans rett å ikke avgi forklaring, men det er et svært viktig bevismateriale i en etterforskning. Vi har andre viktige bevis, men det ønsker vi ikke å gå i detalj i nå, sier Kraby.

Nekter å avgi forklaring

Mandag møtte den terrorsiktede 21-åringen i Oslo tingrett tydelig forslått etter basketaket med Mohammed Rafiq (65) og Mohammed Iqbal i moskeen.

Manshaus ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene gjøres i full isolasjon.

I fengslingskjennelsen kommer det frem at retten mener det er svært sannsynlig at Manshaus begår nye lovbrudd dersom han ikke fengsles.

21-åringen nektet straffskyld, og begjærte seg selv løslatt.

– Han ønsker ikke å sitte i fengsel, sa hans forsvarer Unni Fries, som vil svare på hvorfor Manshaus ikke vil forklare seg for politiet.

Hyllet Quisling

Den draps- og terrorsiktede har dokumenterte, høyreekstreme holdninger. To timer før han gikk til angrep på moskeen postet en mann med hans navn en melding på et nettforum.

Der hyllet han New Zealand-terroristen (28), som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch, det verste angrepet på muslimer i Vesten.

– Det har vært gøy. Valhall venter, heter det i meldingen.

Han har også hyllet de nylige skyteepisodene i El Paso og San Diego i USA.

Politiet opplyser at de jobber med å identifisere personene i 21-åringens nettverk.

– Vi gjennomgår alt av hans aktivitet på nettet, utvikling av ideologi, sympatisører, og i den grad noen personer kan identifiseres. De er det interessante å avhøre, sier Kraby.

– Hun var elsket

Samtidig er familien i sorg over tapet av Johanne. Gjennom bistandsadvokat Elisabeth Hagen beskriver de henne som en klok, omsorgsfull og kjærlig person.

«Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære. Johanne er fratatt sin fremtid og tanken på alt hun ikke får oppleve gir oss en sorg som ikke er til å bære.»

Tirsdag var det minnestund for Johanne på Sandvika videregående skole der hun skulle begynne på andre trinn neste uke.