I GANG FRA START: Sergio Agüero jubler for scoring mot West Ham i seriepremieren.
I GANG FRA START: Sergio Agüero jubler for scoring mot West Ham i seriepremieren. Foto: John Sibley/Reuters

– Derfor scorer Agüero mest mot de beste

– Han har perfeksjonert sin stil, sier TV 2s Premier League-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City-Tottenham lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30) på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Sergio Agüero har bøttet inn mål i Premier League siden han kom til England for åtte år siden.

165 ganger har argentineren funnet veien til nettmaskene på 240 kamper i ligaen, og forut for lørdagens storkamp mellom hans Manchester City og Tottenham er igjen sammenligningene med gjestenes Harry Kane begynt å svirre.

Og selv om Spurs-fansen vil holde fanen høyt for sin mann, kan ingen ta fra Agüero hans råsterke statistikk i ligaen - og spesifikt den mot de andre topplagene.

Siden han kom til England i 2011/12-sesongen, en sesong som endte med de nåværende «topp seks-lagene» som de seks øverste på tabellen, har ingen spillere bedre tall å vise til mot nettopp disse lagene enn Agüero, viser statistikk fra Opta.

* Tabellene tar utgangspunkt i alle kamper mot Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool og Tottenham i løpet av denne perioden.

Hangeland: – Han konserverer energien

TV 2-ekspert Brede Hangeland ser med glede på tallene, og bruker egne erfaringer fra sine møter med City-strategen som grobunn for en analyse av dem.

– Det som alltid slo meg i kamp mot Agüero, var hans helt egne evne til å konsentrere seg om de avgjørende øyeblikkene. Han kunne virke helt uinteressert da ballen var langt unna, eller da City ledet med mange mål, sier den tidligere Fulham-og Crystal Palace-stopperen som møtte vidunderet fra Buenos Aires sju ganger i løpet av sin aktive karriere.

Hangeland er derfor ikke overrasket over City-stjernens fantastiske tall nettopp kamper mot de beste lagene. Agüero var nemlig i virkeligheten langt ifra uinteressert.

– Det han selvsagt gjorde mot oss var å konservere energien, vel vitende om at 90 minutter koster, og at en Premier League-sesong er lang og tung. Som spiss gir det mening å bruke kreftene når det gjelder som mest, nemlig i øyeblikkene der det kan scores mål, og særlig i kampene som avgjør ligaen. Og hvilke kamper er det? Topp-seks-kampene, forklarer Hangeland.

Marginal forskjell fra kampene mot «resten»

Imponerende nok er Agüeros tall mot de antatt beste lagene heller ikke mye dårligere enn de han har prestert mot de resterende lagene i divisjonen i samme periode. Scoring hvert 119. minutt mot kobbelet av Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester United og Tottenham, og hvert 104 mot de resterende, er sammenligninger som lar seg høre.

– Agüero er en «high-performer». Han har perfeksjonert sin stil og for å være mest mulig effektiv bruker han seg selv maksimalt når det gjelder som mest. Til glede for Manchester City, sier Hangeland.

Stamsø-Møller: – Tallene understreker hvor utrolig god han er

Også ekspertkollega Simen Stamsø-Møller bruker store ord om Agüero.

– Disse tallene understreker jo hvor utrolig god Agüero er. Det har lite å si hvem han møter, han er omtrent ustoppelig uansett. Det er Premier Leagues beste spiss hvis man slår sammen toppnivå og leveranse over tid, sier kommentatoren- og eksperten.

Stamsø-Møller mener Thierry Henrys og Luis Suárez' toppnivå tåler sammenligning med Agüeros, og heller ikke han er overrasket over at tallene er ekstra sterke mot de aller beste lagene.

– Det er fordi han er på et spesielt høyt nivå. De som ikke er like gode scorer for det første ikke like mange mål, og spesielt ikke mot topp motstand. Dette gjelder kun for en håndfull spillere i verden. Det er ingen hemmelighet at Agüero ikke alltid har kommet tidligst på trening og stått igjen etter de andre. Han er ikke et resultat av trening og terping i voksen alder, men har nok bare alltid «hatt det», sier han.

Kane scorer hyppigere enn Agüero mot de svakere lagene

Til sammenligning har lørdagens motstander Harry Kane en noe annerledes fordeling av sine scoringer. Mot de antatt dårligere scorer han oftere enn Agüero, mens møtene med topp-seks-lagene sørger for betydelig sjeldnere nettsus for Spurs-profilen enn for Agüero.

PS! Agüero har ikke scoret på sine sju siste Premier League-oppgjør mot lørdagens motstander Tottenham. På sine første sju kamper mot dem siden debuten i 2011 scoret han hele ti ganger, men nå har han ikke scoret Premier League-mål mot de liljehvite siden 3. mai 2015.

Se Manchester City-Tottenham lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30) på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!