REGNSKYLL: Bildet til venstre viser hvordan regnværet utvikler seg i begynnelsen av helgen. Bildet til høyre illustrerer totalmengden av regn gjennom helgen.
REGNSKYLL: Bildet til venstre viser hvordan regnværet utvikler seg i begynnelsen av helgen. Bildet til høyre illustrerer totalmengden av regn gjennom helgen. Foto: StormGeo

Skalk lukene til helgen: – Det blir søkkvått!

Det kommer et kraftig lavtrykk inn over Sør-Norge som gir et skikkelig regnskyll i hele landet gjennom helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hadde du håpet sommerværet skulle komme tilbake, må du belage deg på en trist beskjed fra meteorologen.

– Om vi måler i temperatur, er sommeren over. Det er muligheter for sol, men ikke denne uken eller helgen, sier Cecilie Villanger, meteorolog i StormGeo til TV 2.

Det bygger seg sakte, men sikkert opp mot en skikkelig våt helg for Sør-Norge. Først starter det relativt rolig med lett skydekke på torsdag og fredag, før det virkelig braker løs i helgen.

– Det er to lavtrykk som kommer inn fra Sørlandet, som vil gi gråvær og regn i nesten hele Sør-Norge på torsdag. På Sørlandet, Østlandet og Vestlandet vil det bli vått, med opp mot 40 millimeter med nedbør torsdag, sier Villanger.

Trøndelag slipper billigere unna enn resten av Sør-Norge. Her er det meldt stort sett opphold hele torsdagen. Best vil det være i Nord-Norge, som kommer best ut av værsituasjonen.

– Selv om det er maks 15 grader i Nord-Norge, er det den landsdelen som vil komme best ut. Det begynner med oppholdsvær og noen byger torsdag. Finnmark kan få oppholdsvær, med enkelte åpninger i skylaget der solen kan skinne gjennom, forteller meteorologen.

Søkkvåt helg

På fredag vil det stort sett være oppholdsvær i hele landet. Men gleden er kortvarig.

– En god del plasser i hele landet, fra sør til nord, vil få mye opphold fredag. På Sørlandet vil det være perioder med sol, men med spredte byger. I Nordland vil det være byger, mens Troms og Finnmark stort sett vil ha opphold på fredagen, forteller meteorologen.

På spørsmål om hvordan været i helgen blir, er svaret enkelt.

– Regn, masse nedbør og skikkelig søkkvått i hele Sør-Norge. Det starter natt til lørdag. Et større lavtrykk kommer inn på lørdag, som gjør at det blir virkelig vått, sier Villanger.

Opp mott 90 millimeter nedbør

Regnværet som skyller inn over landet lørdag morgen, vil fortsette med full kraft inn mot starten av neste uke.

– Særlig Sørlandet og Vestlandet vil få kraftig nedbør frem mot mandagen. Hvor nedbøren legger seg er usikkert, men på Østlandet vil det komme opp mot 60 millimeter nedbør natt til søndag. I Nord-Norge vil få en del opphold på lørdag. men der vil det være en god del byger, forteller meteorologen.

Den verste nedbøren vil komme søndag. Da vil også Nord-Norge få merke lavtrykket som kom innover Sørlandet.

– Søndag vil det bli masse nedbør over hele landet, inkludert Nordland, Troms og Finnmark, som stort sett har hatt opphold i helgen. På Vestlandet kan det komme opp mot 70 millimeter, mens det på Østlandet kan bli opp mot 90 millimeter fra søndag kveld til mandag kveld, sier Villanger.