De evakuerte i Brumunddal får flytte hjem etter flommen

Etter geotekniske vurderinger får de 21 personene som ble evakuert etter flommen i Brumunddal, flytte hjem igjen, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle kan i utgangspunktet få flytte tilbake nå. Det er ikke fare for at hus skal rase sammen, sier operasjonsleder Sissel Svarstad i Innlandet politidistrikt til NTB.

Hun opplyser imidlertid at det ikke er vei inn til alle boligene, og at de som ønsker det, har et stående tilbud om hotellovernatting.

En vei stengt

Tirsdag kveld er Nyborgveien eneste vei som er stengt, i tillegg er det noen oppkjørsler som ikke er farbare etter den kraftige nedbøren i Brumunddal mandag kveld og tirsdag morgen.

Tirsdag ettermiddag ble det gjennomført en befaring i områdene som er berørt av regnflommen. Til stede var representanter fra Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) sammen med geoteknikere.

Ringsaker kommune og politiet avholdt tirsdag kveld et informasjonsmøte for de evakuerte, opplyser kommunen på sine nettsider.

90 personer var uten vei

Da flommen kom natt til tirsdag, ble 90 personer uten veiforbindelse, men dette er blitt bedre i løpet av tirsdagen.

Mye av veien er reparert, og det meste av vannet har gått tilbake. I løpet av dagen har kommunen jobbet med å begrense og reparere skader. Ifølge teknisk sjef Tor Simensen i Ringsaker kommune hadde kommunene flere arbeidslag og alt av tilgjengelige ressurser ute i arbeid tirsdag ettermiddag.

Ingen personer eller dyr ble skadd som følge av de store vannmassene. Men operasjonsleder Geir Rune Ekse i Innlandet politidistrikt opplyste til NTB i morgentimene tirsdag at natten hadde vært kaotisk, og at uværet har ført til store materielle skader i kommunen som ligger ved Mjøsas østre bredd.

Store forsikringsbeløp

Tirsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapene Gjensidige, Tryg og If fått inn til sammen 41 skademeldinger. Samtlige venter at antallet vil øke når folk flytter hjem og får oversikt over situasjonen.

– Vannskader er alltid noe av det dyreste, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til NTB.

Informasjonsdirektør Jon Berge i If sier at saksantallet er stort med tanke på at Brumunddal er et lite område.

Flesteparten av de innmeldte sakene så langt gjelder vannskader, og forsikringsselskapene oppgir at de venter en økning i slike saker i framtiden. Ifølge Meteorologisk institutt kan vi vente en økning i kraftig styrtregn på cirka 40 prosent fram mot slutten av dette århundret.

(©NTB)