Rosenborg sikret seg Europa-gruppespill: – Hverdagen deres kan bli totalt forandret

Rosenborg hadde full kontroll i returkampen mot Maribor og er klar for Champions League-playoff. Med det er de også sikret en plass i Europaligaen og et hundretalls millioner i klubbkassen.

Se sammendrag i vinduet øverst!

Rosenborg-Maribor 3-1 (6-2 sammenlagt)

– Horneland har snudd et skip som var i ferd med å synke. Nå er de tilbake på sitt beste på lang, lang tid. Det må gjøre utrolig godt, sier Jesper Mathisen fra kommentatorboksen.

– De har faktisk en reell mulighet til å nå gruppespillet i Champions League. Det hadde vært smått utrolig, for der er det ikke enkelt å komme seg inn i 2019, fortsetter han.

Eirik Horneland er lettet etter avansementet, og innrømmer at han har hatt et tungt døgn før kampen.

– Det har vært utrolig tungt, for det var en så viktig kamp. Vi ønsket minimum å gå inn i Europaligaen denne veien, for den andre ruten med Ludogorets hadde ikke vært hyggelig, sier Rosenborg-treneren til TV 2.

PS! Senere tirsdag kveld ble det klart at trønderne skal møte kroatiske Dinamo Zagreb i playoffen.

– Hverdagen kan bli totalt forandret

Rosenborg er etter avansementet sikret minimum en plass i gruppespillet i Europaligaen. De er også sikret store penger i klubbkassen.

Bare for playoff-plassen får de om lag 50 millioner kroner. Blir det tap, får de i tillegg 80 millioner kroner for en plass i gruppespillet i Europaligaen.

Skulle de derimot ta seg til Champions League-gruppespillet, kan de vente seg hele 250 millioner kroner medregnet playoff-plassen.

Gjør de det bra, vil summen øke. Hver seier vil nemlig være verdt 27 millioner kroner, mens uavgjort er verdt ni millioner, ifølge Adresseavisen.

– Det betyr enormt for Rosenborgs økonomi. Kommer de seg inn i Champions League, kan de bygge klubben på en helt annen måte og hente spillere på en helt annen hylle. Da vil egentlig hele hverdagen deres bli totalt forandret. Da vil det også bli ekstremt vanskelig for de andre norske lagene å kjempe om Eliteserien de neste fem-seks årene, advarer TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Konradsen med perletreff

Med 3-1-seier på bortebane skulle det mye til for en Rosenborg-exit i tredje kvalifiseringsrunde.

Den regjerende serie- og cupmesteren slet til tider i første omgang, og ble liggende under da Rudi Pozeg Vancas scoret like før pause.

Men det ble med et skremmeskudd fra slovenerne. Etter hvilen var det et helt annet Rosenborg-lag som entret gresset. Alexander Søderlund satte inn utligningen sju minutter etter pause. Åtte minutter senere sendte Anders Konradsen hjemmelaget i ledelsen.

Sistnevnte doblet ledelsen ti minutter før full tid. Formspilleren tok ballen med seg inn i feltet, la den over på venstre og limte den i krysset.

– Han er i sitt livs form og scorer på alle mulige måter – selv med venstrebeinet! Se og nyt, utbrøt Mathisen fra kommentatorboksen.

Se scoringen i vinduet øverst!

Trønderne er nå klare for Champions League-playoff – siste hinder før deres første gruppespill i verdens gjeveste klubbturnering siden 2007.

Horneland hyller Konradsen

I playoffen venter kroatiske Dinamo Zagreb. Det ble klart da Luka Modrics tidligere klubb slo Ferencváros overbevisende 4-0 på bortebane tirsdag kveld.

– Det smaker selvsagt fantastisk godt for alle som er glad i Rosenborg, jobber her og er på laget. Nå kan vi senke skuldrene før playoff og vite at vi er sikret Europaligaen. Alt etter det, er en kjempestor bonus, sier Konradsen til TV 2.

– Hva vil det bety å nå et Champions League-gruppespill?

– Kvalifiserer vi oss for det, måtte jeg brukt litt tid, latt det synke inn og kjent på hvordan det føles ut. Men det tar vi når den tid kommer, svarer midtbanespilleren.

Horneland var ikke fornøyd med trøndernes førsteomgang. Rosenborg-treneren mener at de ble for passive, og hyller hvordan Konradsen fyrte opp spillerne i pausen.

– Han er en vinnerskalle. Han fyrer seg selv opp i pausen, fyrer opp alt og alle og kjefter og smeller. Han ville vise at «dette skal vi ta.» Han kommer ut med to scoringer, og det viser hvilken type han er, roser Horneland.