Får dommen i dag:

Dette er de mulige utfallene for Asap Rocky

Onsdag ettermiddag kommer dommen mot Asap Rocky og hans to medtiltalte. Blir han dømt, må han kanskje tilbake til Sverige for å sone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske Rakim Mayers, bedre kjent som rapperen Asap Rocky, satt varetektsfengslet i Stockholm fra 3. juli til fredag 2. august.

Sammen med to andre fra hans team, blant annet fotografen hans, var han tiltalt for vold mot en 19 år gammel afghansk mann i den svenske hovedstaden.

Volden skjedde under et slagsmål søndag 30. juni. Rapperen innrømmer å ha vært der og ha utført volden, men hevder han handlet i selvforsvar.

Saken fikk massiv internasjonal oppmerksomhet. Blant andre kastet USAs president Donald Trump seg inn i debatten, og ringte statsminister Stefan Löfven i et forsøk på å få rapperen ut av varetekt.

Sluppet ut

Etter en tre dager lang rettssak ble Mayers og de to andre sluppet ut av varetekt 2. august.

Retten avgjorde at det ikke lenger var rom for å holde dem varetektsfengslet etter hovedforhandlingen. Samme kveld satt rapperen på et fly tilbake til USA.

– Jeg er interessert i å gjøre opp for meg. Jeg kan for eksempel gjerne ta straffen som samfunnsstraff, sa Asap Rocky selv på rettssakens siste dag.

Både han og de andre tiltalte sa de har planer om å reise til Europa i fremtiden, og at de derfor ønsker å gjøre opp for seg i Sverige.

Hovedforhandlingen handlet i stor grad om hvorvidt de tre tiltalte virkelig handlet i selvforsvar, og hvor alvorlig volden var.

Onsdag ettermiddag klokken 14 kommer dommen.

Aktor la ned en påstand om seks måneders fengsel i saken, og mente de bør dømmes for vold. Forsvarerne i saken krevde de tre frikjent.

Forskjellige utfall

Dersom Asap Rocky blir frikjent, vil han etter svensk lov ha krav på erstatning for tapt arbeidsfortjeneste de dagene han har sittet varetektsfengslet.

Rapperen måtte avlyse en rekke konserter i Europa, og det er snakk om en sum på mange millioner kroner.

Dersom han skulle bli dømt, vil konsekvensen avhenge av hvor alvorlig dommen han blir idømt er.

– Han har sittet fire uker i varetekt, så dersom han blir dømt til en lenger straff enn dette, risikerer han å bli etterlyst dersom han ikke møter opp til soning, sier rettskommentator i Expressen Fredrik Sjöshult til TV 2.

I Sverige trenger du ikke sone dersom du har sonet 2/3 av den dommen du får i varetekt, noe som betyr at en straff på seks uker eller mindre vil bety at rapperen allerede har sonet dommen sin.

Men skulle dommen bli lenger enn dette, må han altså møte til soning i Sverige.

– I slutten av rettssaken var både Mayers og de andre klare på at de vil komme til Europa igjen, og dette var litt av grunnen til at de ikke forble varetektsfengslet, sier Sjöshult.

– Åpent

Dommerne kan også velge å omgjøre deler av dommen til samfunnsstraff.

Sjöshult er klar på at utfallet av saken står helt åpent.

– Det er for tidlig for Asap Rocky å puste ut. At han er fri, betyr ikke at han ikke dømmes. Det kan fremdeles hende han må komme tilbake til Sverige for å sone en dom, sier han.

En rekke europeiske land har utleveringsavtale med Sverige, og dersom rapperen skulle nekte å komme til soning, vil han ha problemer med å få reist til land i Europa i fremtiden i fare for å bli utlevert.

TV 2 følger fremleggingen av dommen klokken 14 onsdag.