I KONFLIKT: En fløy i Oslo FNB er kritiske til partilederen Frode Myrhol.
I KONFLIKT: En fløy i Oslo FNB er kritiske til partilederen Frode Myrhol. Foto: Mads Dahlby Fremstad / TV 2

Ingen løsning på intern strid i bompengepartiet:

Vil nekte Oslo-fløy å bruke parti-logo

Striden mellom Frode Myrhol og en fløy i Oslo FNB ser ikke ut til å bli løst med det første. Anklager om sjikane, strid om medlemslister og spørsmål om partiledervervet ryster partiet i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNB har vært preget av intern strid de siste ukene. Partiets ene fløy i Oslo og partiet sentralt har i lang tid vært uenige om en rekke ting.

Stavanger Aftenblad omtalte først konflikten.

Partileder Frode Myrhol nekter å anerkjenne en del av Oslo FNB som en berettiget del av FNB.

Stridens kjerne er at Oslo-styret står fast på en egen innmeldingsløsning der folk registrerer seg og betaler medlemskontingent til en egen konto på en lokal side de har opprettet, i stedet for å melde seg inn via den sentrale siden.

Oslo er det eneste lokal- eller fylkeslaget som har motsatt seg å registrere medlemmene sentralt.

Søndag gikk fristen ut for å løse uenighetene. Til TV 2 forteller Myrhol at striden fortsatt står uløst.

Myrhol anslår at en løsning vil komme i løpet av noen dager.

– Det er ikke oppnådd noen enighet, men vi jobber med en løsning, sier han.

– Hvor skadelig er det for partiet med en så åpen strid?

– Jeg har gjort en vurdering av det, og det jeg tenker er at det er viktig å få en fungerende organisasjon. Det er viktigere enn at vi kanskje mister ett eller to mandater i Oslo. For dette partiet skal eksistere langt utover valget 2019, og da må vi ha folk vi kan stole på og samarbeide med, sier han.

– Og det har dere ikke nå?

– Nei, samarbeidsviljen er veldig liten, sier han.

– Jeg har sett eksempler på grovt sjikanerende meldinger som er blitt sendt fra personer som er på valglisten i Oslo. Det er ikke greit i det hele tatt.

Oslo står på sitt

TV 2 har fått tilgang på en pressemelding fra den aktuelle grupperingen i Oslo FNB, som sendes ut onsdag. Der konkluderes det med at styret står på sitt.

Pressemeldingen er signert av styreleder i Oslo FNB, Jan Eriksen.

«FNB er et nytt parti og det er mange som leter etter svakheter i vår virksomhet. Styret i FNB Oslo er selvfølgelig oppmerksom på at vi ikke har den fartstiden som mer etablerte partier har. Derfor har vi fra første dag vært opptatt av at vi skal være korrekte i vår kommunikasjon og aktivitet både i forhold til medlemmer, andre partiledd, presse og publikum. Vi følger gjeldende lover og regler nøye, og er selvsagt lojale overfor våre vedtekter.

Uenigheten som er omtalt i pressen har med tolkning av vedtektene å gjøre. FNB har ikke hatt landsmøte ennå, men jeg føler meg trygg på at når det avholdes så vil vedtektene bli gjenstand for gjennomgang og revisjon som nødvendig. Enn så lenge følger vi vedtektene i FNB Oslo.»

Løsning på landsmøtet

Daniel Stephanek er en del av den Oslo-fløyen som Myrhol ikke vil anerkjenne, og er styremedlem i FNB Oslo og femtekandidat til valget.

– Utgangspunktet vårt er at det er en idiotisk strid. Det er manglende vedtekter fra Stavanger som er problemet, og vi har fulgt loven. Organisasjonen er ny og det beste er å løse det på landsmøtet i etterkant og synkronisere medlemmene da, sier Stephanek til TV 2.

Bedt om å droppe logo

Myrhol, som ikke anser dette styret som en del av FNB, opplyser til TV 2 at FNB sentralt har gitt beskjed til fløyen om å slutte å bruke deres logo.

– Hva Jan Eriksen gjør i sin organisasjon, hvor han er satt opp som styreleder, det får være opp til ham. De er ikke en del av FNB, og de har fått tilsendt et brev av vår styreleder om å slutte å bruke vår logo. De har registrert seg som FNB Oslo i enhetsregistret, og det kan vi ikke stoppe, sier han.

Myrhol henviser videre til styreleder i FNB sentralt, Morten Malmin. Det har foreløpig ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra Malmin.

Partileder-tittelen

Hvorvidt Myrhol har rett til å kalle seg partileder eller ikke, er det også uenigheter om.

Vanligvis er partiledere registrert i partiregisteret som ledere av det utøvende organet.

Ifølge Stavanger Aftenblad er Morten Malmin registrert som leder av partiets utøvende organ, mens Frode Myrhol kaller seg nasjonal partileder, selv om han er registrert som varamedlem i det samme utøvende organet.

FNB er ventet å ha sitt første landsmøte i oktober.