Rødt-Moxnes raser mot Venstre: – Dette er ikke kvinnekamp

ARENDAL (TV 2): Trine Skei Grande mener kampen for private barnehager er en kvinnekamp. – Venstres dårligste argument, sier Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre-leder Trine Skei Grande og Rødt-leder Bjørnar Moxnes møttes i partilederduell hos TV 2.

De to partilederne debatterte barnehagepolitikk.

– Folk er forskjellige og ønsker forskjellige løsninger. Jeg tror folk er opptatt av tjenesten og jeg skjønner ikke hvorfor barnehager skal behandles annerledes enn andre private tjenester, sa Skei Grande.

I Oslo, Tromsø og Bodø havnet Rødt på vippen etter valget i 2015, og har siden fått gjennomslag i forhandlinger med Ap om å si nei til nye kommersielle barnehager.

Kjønnsforskjell

– Det som er det rare, er at noen tjenester er det helt greit at man tjener penger på fra det offentlige, mens på andre er det ikke greit. I barnehager, som vanligvis damer driver, er det ikke greit å tjene penger på. Mens mange av de andre tjenestene som leveres til det offentlige, som vanligvis menn driver, er det greit å tjene penger på. Det er en klar kjønnsforskjell, sa Skei Grande.

Hun mener barnehager bør få behandles på lik linje med fastleger.

– Hvis en gruppe som driver en barnehage reiser på studietur til utlandet, blir de hengt ut i avisene fordi de misbruker barnas penger. Mens du kan se fastleger som tar ut millioner på grunn av den tjeneste de leverer til det offentlige, dem skal få lov. Det er de tradisjonelle mannsområdene, som gravemaskiner og fastleger.

Moxnes kjøpte ikke argumentasjonen til Venstre-lederen.

– Det er ikke kvinnekamp, Skei Grande. Det er Venstres dårligste argument for profitt i velferden. Det er å sikre konsernets inntjening.

Se hele debatten øverst i saken!

Skvises ut

For Rødt-lederen har kampen mot det han kaller velferdsprofitører vært en av de viktigste sakene de siste årene.

– Vi ser med bekymring på at kommersialiseringen av barnehagen fører til at noen svære konserner tar over mer og mer av barnehagesektoren, som fører til ensretting. Fakta viser at vi har en dramatisk nedgang i ideelle barnehager og da er problemet at store summer forsvinner vekk fra barna, sa Bjørnar Moxnes.

Han understreker at partiet er for ideelle barnehager, men mener de skvises ut av de kommersielle.

– Det er flere som er fornøyd i de barnehagene som Bjørnar Moxnes bare har vondt å snakke om, sa Trine Skei Grande.

– Barnehage er ikke noe vi pålegger folk å velge. Det er fritt valg, hvis ikke du har lagt dem ned eller tvangskommunalisert dem. Det er frie valg der du kan velge den barnehagetypen du ønsker og der folk velger utfra den kvaliteten de tilbyr, la Venstre-lederen til.

Trussel

Moxnes mener kommersielle barnehager på er en trussel for velferdsstaten.

– I Oslo ser vi at 18 av de 20 mest populære barnehagene er private, ideelle, og ikke kommersielle. Foreldre er jevnt over fornøyd med barnehagetilbudet. Det er marginal forskjell mellom kommunale og private. Det handler om velferdsstatens fremtid at skattepengene går til velferd, sa Rødt-lederen.

– Du er så fanatisk at da får heller barnehagene stå tomme, sier Skei Grande og viser til at Oslo kommune har nektet en private barnehage å starte, selv om den står klar.

Moxnes synes det er et paradoks at Venstre er imot profitt i skolen, men for profitt i barnehagene.

– Venstre er for utbytteforbudet i skolen og sikre at pengene går til elevenes beste. Det er en logisk selvmotsigende at dere er for profitt i barnehage og imot i skole, sa Moxnes, og fikk svar fra Venstre-lederen:

– Det er to forskjellige ting. Det er ikke plikt å gå i barnehage, det er en frivillig tjeneste du kan velge. Skolen er ikke noe du kan velge. Det andre er at det offentlige bygde skolen, det offentlige tok det ansvaret. Men da vi lagde barnehagereformen, ba vi de private med på dugnaden og de var emd å bygge det velferdstilbudet.