FNB foreslår å øke skatten med én prosent: – Det er uproblematisk

ARENDAL (TV 2): Folkeaksjonen Nei til mer bompenger mener høyere i inntektsskatt kan dempe bompengebelastningen - men de vet ikke hva det vil koste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) vil ha én prosent skatteøkning på inntekt for å sørge for at det blir mindre å betale i bompenger for folk.

– Vi ønsker ikke skatteøkning i utgangspunktet, men for oss er det uproblematisk hvis man faktisk må ty til det grepet, i stedet for bompenger, sier FNB-leder Frode Myrhol fra Stavanger til TV 2.

– Hvis man legger på skatten, så får man en langt mer sosialt rettferdig fordeling av finansieringen. Da vil ikke en alenemor som tjener 350.000 kroner kanskje måtte betale 25.000 i året i bompenger, fortsetter han.

Myrhol har ikke regnet på hva det vil bety for folks lommebok.

– Nei, det har vi ikke gjort. Jeg har sett litt på det, men det er litt vanskelig å finne de eksakte tallene, og hva en sånn økning på én prosent faktisk vil utgjøre. Men jeg har sett på hvor mye inntektsskatt Norge har, sier Myrhol.

– Kan ta litt fra Oljefondet

Partiets forslag kan også innebære å legge en økning på selskapsskatten til næringslivet.

– Det kan definitivt også være et alternativ, sier Myrhol.

Han understreker likevel at partiet fortsatt mener at omprioritering av dagens budsjett er en god løsning for å finne pengene man trenger, for å finansiere prosjekter i bypakkene.

– Hvis vi mot formodning skulle velge å ikke finansiere alt med omjusteringer så kan vi ta litt fra Oljefondet for å spe på. Hvis vi ser at vi kanskje ikke skal ta så mye fra Oljefondet, så er det helt uproblematisk å sette dette på skatten i stedet for, sier han.

MDG: – Riktig å bruke avgifter

Miljøpartiet de Grønne (MDG) er ikke imponert over FNBs forslag til finansieringsløsninger.

– Jeg opplever at du bare ramser opp masse alternativer til hvordan vi kan finansiere dette, sier Une Aina Bastholm.

– Jeg kan ikke høre på at du sier at vi kanskje skal ta litt fra Statens pensjonsfond Utland, uten å ha et forhold til hva det skal være og hva man da må prioritere ned på statsbudsjettet, som vi andre partiene er nødt til å gjøre hele tiden. Man må jo prioritere, fortsetter hun.

– Jeg mener at når det gjelder å dreie meningene til alle sammen, som man er nødt til å gjøre også for å løse den utrolig viktige klimautfordringen, da er det riktig å bruke avgifter, sier MDGs nasjonale talsperson.

Se hele duellen mellom FNB og MDG øverst i saken!

Svak bom-nedgang

I TV 2s første valgkampmåling gikk bomlistene, med FNB, svakt ned. Bomlistene fikk en oppslutning på 3,4 prosent, som er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra julimålingen.

Se alle TV 2s målinger her!

FNB, som er et registrert parti, stiller i 11 kommuner, mens det er lokale lister mot bompenger i Tromsø og Drammen. Årsaken til at TV 2 oppgir samlet oppslutning på FNB og de lokale bomlistene er at de mange spurte svarer at de vil stemme på en bomliste i de kommunene der FNB stiller til valg.

Se to nye partilederdueller fra Arendalsuka på TV 2 onsdag klokken 18.45.