Politiet bruker pepperspray mot demonstrantene på Hongkong flyplass. Foto: NTB/Scanpix
Politiet bruker pepperspray mot demonstrantene på Hongkong flyplass. Foto: NTB/Scanpix

Trump: Kinesiske soldater på vei mot Hongkong

Kina er i ferd med å flytte soldater nærmere Hongkong, ifølge USAs president Donald Trump, som viser til opplysninger fra amerikansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre demonstranter fra demokratibevegelsen i Hongkong inntok flyplassen i en protest tirsdag.

Trump kommenterte situasjonen på Twitter tirsdag, etter at det hadde vært sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter på flyplassen i Hongkong.

– Våre etterretningsorganisasjoner har informert oss om at den kinesiske regjeringen flytter styrker til grensen mot Hongkong. Håper alle er trygge og forholder seg rolig! tvitrer presidenten.

Flyplassen stengt

Demonstrantene inntok også flyplassen mandag, noe som førte til at flyplassen ble stengt store deler av dagen.

Like etter klokken 11.30 norsk tid, bekreftet flyplassmyndighetene at de har stengt innsjekkingen på grunn av demonstrantene, skriver AFP.

– Stå opp for Hongkong, stå opp for friheten, ropte demonstrantene mens passasjerer hastet forbi for å rekke forsinkede fly tirsdag.

På ettermiddagen vendte flere hundre demonstranter tilbake til flyplassen for å delta i en ny protest mot den Beijing-støttede regjeringens håndtering av protestene.

Voldsomme sammenstøt

Demonstranter i Hongkong protesterer mot en ny lov som skal gjøre det lettere å utlevere personer til fastlands Kina. Behandlingen av lovendringsforslaget er nå utsatt på ubestemt tid.

Da brøt det ut voldsomme sammenstøt mellom politiet og demonstranter, etter at en skadet person ble fraktet ut av hovedterminalen av ambulansepersonell, skriver Reuters.

Politiet bruker pepperspray og køller mot demonstrantene.

Det kom også til sammenstøt like utenfor terminalbygget da demonstranter forsøkte å blokkere en ambulanse. Politiets versjon er at ambulansen forsøkte å hjelpe enn mann som aktivistene har holdt tilbake fordi de mistenkte at han var agent for myndighetene.

Demonstranter har for annen dag på rad aksjonert inne i terminalbygget, og de har klart å lamme nesten all virksomhet. De har bygd barrikader av bagasjetraller og gjort det umulig for de reisende å finne fram til flyavgangene sine.

Rundt 5.000 demonstranter deltok i en sitt-ned-aksjon i protest mot politivold mandag ettermiddag. Det førte til at flyplassmyndighetene innstilte resten av flyvningene den dagen.

Bare en håndfull demonstranter ble værende gjennom natten, og tirsdag morgen var flyplassen åpnet for trafikk igjen. Men kaoset er langt fra over, og flere hundre flyvninger er tirsdag innstilt.

President Donald Trump uttrykte tirsdag håp om at ingen menneskeliv vil gå tapt i den politiske uroen i Hongkong. Under et besøk i New Jersey betegnet han situasjonen som svært vanskelig.