UTVIKLER VAKSINE: For første gang har en vaksine mot klamydia blitt testet på mennesker. Ifølge forskerne har resultatet vært positivt.
UTVIKLER VAKSINE: For første gang har en vaksine mot klamydia blitt testet på mennesker. Ifølge forskerne har resultatet vært positivt. Foto: TV 2

Utvikler vaksine mot klamydia: – Vi har fått en supergod start

Danske forskere har tatt et stort skritt i retning av å tilby en vaksine mot klamydia, som er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, Sverige og Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er første gang man har hatt suksess med å prøve en vaksine mot klamydia på mennesker, ifølge danske medier.

Utviklingen av den danske vaksinen er gjort i samarbeid med Statens Serum Institut (SSI) i Danmark og Imperial College i London.

Vaksinen er så langt testet på 35 britiske kvinner og skal ifølge forskerne ha virket hensiktsmessig på alle de testede kvinnene.

– Et gjennombrudd

Resultatene fra testene betegnes som oppløftende, og ifølge avdelingssjef Frank Follmann ved SSI er det et gjennombrudd.

– Det er en supergod start. Vi er meget fornøyd med hvor langt vi har kommet, og vi er derfor optimistisk på å gjøre flere forsøk, sier han til TV 2.

Follmann forteller at de har arbeidet med studien i 15 år, og mener dette er det første steget på veien mot å skape en vaksine mot kjønnssykdommen.

Fortsatt en vei å gå

Avdelingsjefen forklarer at kvinnene først og fremst ble testet for bivirkninger og hvordan vaksinen påvirket immunforsvaret.

– Vi har tatt en rekke blodprøver og har gjort målinger av slimhinnene i underlivet. Vi fant antistoffer mot klamydia i blodet til alle kvinnene, og det vi også er svært glad for er at vi fant antistoffer i underlivet, som kan motvirke klamydia og angripe bakteriene, sier han.

Selv om de har gjort positive funn, er det for tidlig å si om vaksinen kan beskytte mot klamydia, og hvor lenge eventuelt vaksinen varer.

Derfor vil vaksinen nå bli testet på flere personer, og forskerne håper at vaksinen vil være på markedet i løpet av fem til sju år.

– Det er dersom alt går perfekt, sier Follmann.

OPPFORDRER TIL BESKYTTELSE: Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, oppfordrer alle til å bruke kondom for å beskytte seg selv mot kjønnssykdommen, da det kan ta lang tid før den kommer på markedet.
OPPFORDRER TIL BESKYTTELSE: Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, oppfordrer alle til å bruke kondom for å beskytte seg selv mot kjønnssykdommen, da det kan ta lang tid før den kommer på markedet. Foto: FHI

– Bruk kondom

Klamydia rammer årlig rundt 131 millioner mennesker verden over.

I 2018 ble 26.570 klamydiatilfeller registrert i Norge, noe som er 5,7 prosent flere enn i 2017. Det er det høyeste antallet klamydiadiagnoser siden 2005.

Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, er kjent med vaksinen. Hun påpeker at studien er liten, og at det er en lang vei å gå før dette hjelpemiddelet eventuelt blir tilgjengelig.

– Først må vi vite at vi har en vaksine som er effektiv. Det har vi ikke ennå. Så må det gjøres en vurdering om den er kostnadseffektiv og noe man skal innføre. Men det er klart at de virkemidlene vi har i dag har ikke bekjempet epidemien, så en vaksine kunne være nyttig, sier hun.

Kløvstad heier på studien fra nabolandet. Likevel oppfordrer hun alle til å ta forhåndsregler på egenhånd, mens vi venter.

– Det aller viktigste er å bruke kondom for å beskytte seg selv!, sier hun.