Et skilt i nærheten av Nyonoska i Arkhangelsk. Foto: NTB/Reuters
Et skilt i nærheten av Nyonoska i Arkhangelsk. Foto: NTB/Reuters

Russiske forskere omkom mens de utviklet nytt våpen

Fem russiske forskere som forrige uke døde i en eksplosjon på en marinebase ved Arkhangelsk, jobbet med å utvikle en ny rakettmotor, ifølge Russlands atombyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alekseij Likhatsjov, sjef for det statlige atombyrået Rosatom, sier at de vil fortsette testingen av det nye våpenet til tross for ulykken.

– Vi utfører vår oppgave for moderlandet og ivaretar dets sikkerhet på en pålitelig måte, sa Likhatsjov mandag da de omkomne forskerne ble gravlagt.

Gravlagt

I forrige uke meldte det russiske forsvarsdepartementet at to personer døde og seks ble skadd i eksplosjonen, som skal ha skjedd under testing av en rakettmotor på marinebasen. Det russiske atombyrået kunngjorde mandag at eksplosjonen tok livet av fem forskere og at tre andre ble skadd.

Det er imidlertid ikke kjent om de fem forskerne er blant de to som først ble meldt døde, og det endelige dødstallet er foreløpig uklart.

Flere tusen mennesker var til stede da de omkomne vitenskapsfolkene ble gravlagt i byen Sarov. Her ligger Russlands største anlegg for forskning på atomvåpen.

Radioaktiv stråling

I byen Severodvinsk, i nærheten av marinebasen, ble det målt økt radioaktiv stråling i en kort periode etter ulykken. Russlands forsvarsdepartement har imidlertid forsikret at ingen radioaktive stoffer slapp sluppet ut.

Hva slags rakett forskerne jobbet med å utvikle, er ikke kjent. Amerikanske eksperter og russiske medier mener det kan være snakk om den nye atomdrevne krysserraketten «Burevestnik».

Ulykken skjedde på en militærbase ikke langt unna Arkhangelsk torsdag i forrige uke. Arkhangelsk ligger ved Kvitsjøen – om lag 70 mil unna grensen til Norge. Dette er kortere enn avstanden fra Kirkenes til Mo i Rana.

(©NTB)