OSLO  20150914.
OSLO  20150914. Kommune- og fylkestingsvalg 2015.
Valgvake Arbeiderpartet. Jonas Gahr Støre på talerstolen under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRISE: I opposisjon ligger Støre an til å gjøre et historisk dårlig valg.

fersk tv 2-måling:

Støre ligger an til det største fallet i historien

Arbeiderpartiet går mot en nedgang på ti prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Så stor nedgang har aldri før skjedd i et norsk kommunevalg. Samtidig får Fremskrittspartiet 6,3 prosent - det vil være partiets dårligste valg siden 1983.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet får sin laveste oppslutning noen gang på TV 2s kommunevalgbarometer, mens Senterpartiet får den høyeste oppslutningen på høstens første kommunevalgbarometer. Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2.

Mens Jonas Gahr Støre ble feiret som valgvinner for fire år siden, med hele 33,0 prosent, er oppslutningen nå hele 10 prosentpoeng lavere.

Arbeiderpartiet er sommerens taper med en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra målingen i begynnelsen av juli, til 23,0 fire uker før valget.

Et slikt resultat vil være Arbeiderpartiets dårligste kommunevalg noensinne.

– Det er en alt for dårlig måling, og vi har en ambisjon om å ligge høyere på valgdagen. Nå er vårt fokus å få frem de lokale sakene og å få frem våre ordførere og ordførerkandidater, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

– Valgkampen har jo vart en stund allerede. Hva har dere gjort galt?

IKKE FORNØYD: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

– Det skal jeg være forsiktig med å komme med noen analyser av nå. Mange av våre saker har vært diskutert nå, som skolemat og hele faste stillinger, og vi må bare fortsette med det, sier hun.

Aldri før har et politisk parti i Norge hatt en så stor nedgang fra ett kommunevalg og til det neste. Heller aldri før har et parti gått opp eller ned et tosifret antall prosentpoeng fra ett kommunevalg til et annet.

Den største nedgangen som noensinne har skjedd fra ett kommunevalg til et annet, er SVs tilbakegang fra 12,4 prosent i 2003 til 6,2 prosent i 2007.

Frp-nedtur

Fremskrittspartiet har heller aldri blitt målt lavere enn nå. Partiet får bare 6,3 prosent, en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra juli.

Partileder Siv Jensen har lite positivt å si om målingen.

– Jeg er på ingen måte fornøyd, og derfor er jeg glad for at det er en god stund igjen til valget. For det er valgresultatet som teller, sier hun.

Målingen ville vært partiets dårligste valg siden 1983.

– Nå handler det om å presentere politikk og ikke kommentere målinger, mener Jensen.

Sp-opptur

Senterpartiet ligger derimot an til et historisk brakvalg. Fire uker før valget får partiet hele 16,0, en fremgang på 2,3 prosentpoeng gjennom sommeren. Partiet er nær ved å doble oppslutningen fra forrige kommunevalg da 8,5 prosent av velgerne stemte på partiet.

– Oi! Ja, det er jo utrolig motiverende. Jeg blir glad, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, når han får høre om målingen.

– Hadde du noen gang drømt om 16 prosent oppslutning i valgkampen?

– Det er helt fantastisk. Men dette er resultatet av politikk. Går man tilbake i tid hadde vi målinger på fem til seks prosent, men nå har vi vært den tydeligste røsten på å se hele Norge, mener Vedum.

GRUNN TIL Å GLISE: Trygve Slagsvold Vedum kan smile etter den siste TV 2-målingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUNN TIL Å GLISE: Trygve Slagsvold Vedum kan smile etter den siste TV 2-målingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyre svakt frem

Høyre er det eneste av regjeringspartiene som går frem fra bunnmålingen i juli med 1,1 prosentpoeng til 20,6. Det er klart under de to siste valgresultatene på 23,2 i 2015 og 28,0 i 2011, men over resultatene fra valgene i 2007 og 2003.

Kristelig Folkeparti får en svak tilbakegang på 0,3 til 3,4 prosent, mens Venstre bare får 2,9 prosent, tilbake 0,9 prosentpoeng fra juli.

Dermed taper regjeringspartiene samlet 10,4 prosentpoeng fra forrige kommunevalg, så vidt mer enn Arbeiderpartiet som går tilbake hele 10,0.

Se alle TV 2s målinger her.

Litt ned for bomlistene

Folkeaksjonen nei til mer bompenger og de lokale bomlistene fikk mye oppmerksomhet før sommeren, men ser nå ut til å gå litt tilbake.

Mens bomlistene i juni ble målt til 4,6, fikk de 3,5 i juni. På den første målingen i valgkampen er oppslutningen på 3,4 prosent.

FNB, som er et registert parti, stiller i 11 kommuner, mens det er lokale lister mot bompenger i Tromsø og Drammen. Årsaken til at TV 2 oppgir samlet oppslutning på FNB og de lokale bomlistene er at de mange spurte svarer at de vil stemme på en bomliste i de kommunene der FNB stiller til valg.

Rekord for MDG

Miljøpartiet De Grønne har aldri hatt høyere oppslutning enn 7,0 som e får fire uker før kommunevalget. Bakgrunnstallene viser langt høyere andel av de spurte i Oslo-området enn i resten av landet.

Rødt ligger på stedet hvil med 5,1 prosent, mens SV får 7,3 (+ 1,5).

Andre partier og lister får 5,2 prosent (- 0,4). I denne gruppen er Pensjonstpartiet klart størst med hele 1,6 prosent, De Kristne får 0,3, Liberalistene 0,2, mens resten er lokale lister.

Om målingen

Kommunevalgmålingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med telefonintervjuer av 973 personer i tidsrommet 5. - 9.august. 76,5 prosent har oppgitt partipreferanse. Resultatet er sammenlignet med den forrige målingen fra juli. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.