Nyheten om Jeffrey Epsteins (66) selvmord har dominert det amerikanske mediebildet i helgen. Finansmannen hadde tette bånd til både økonomiske og politiske topper, og hans død har gitt liv til en rekke konspirasjonsteorier på internett.

Én av disse konspirasjonsteoriene har fått støtte fra høyeste hold: USAs president Donald Trump.

Peker på Clinton-link

Kort tid etter Epsteins død tweetet komikeren Terrence K. Williams en video av seg selv, hvor han hevder Epsteins tette bånd til Bill og Hillary Clinton var årsaken til dødsfallet.

Ikke lenge ble Williams sin video retweetet av Trump, og gjort synlig for presidentens 63 millioner følgere.

Trump kjent for å provosere på Twitter, og helgens retweet er intet unntak. Beto O'Rourke, en av demokratenes håpefulle presidentkandidater, gikk hardt ut mot Trumps «bisarre oppførsel».

– Endrer samtaleemnet

– Dette er nok et eksempel på hvordan presidenten bruker det offentliges tillit til å angripe sine politiske fiender med ubegrunnede konspirasjonsteorier, sa O'Rourke til CNN søndag.

O'Rourke snakket fra hjembyen El Paso, som forrige helg var åsted for en rasistisk motivert masseskyting som kostet 22 mennesker livet. Demokraten anklaget presidenten for å bruke sosiale medier til å skifte fokus vekk fra spørsmål knyttet til Trumps innvandringsfiendtlige retorikk.

– Han endrer samtaleemnet, og om vi tillater ham å gjøre det, vil vi aldri kunne fokusere på de virkelige problemene, som han selv er en del av.

Sammenliknes med russerne

O'Rourke får støtte fra partifelle og senator Cory Booker, som ovenfor CNN stempler Trumps handlinger som «hensynsløse».

– Han bruker ikke bare samme taktikk og språk som hvite nasjonalister, men også som russerne. Hvis du ser på hvordan russerne skal ha angripet demokratiet vårt er dette det samme, sier Booker, med henvisning til russernes involvering i det amerikanske presidentvalget i 2016.

– Det presidenten gjør er farlig. Han gir ikke bare liv til konspirasjonsteorier, men oppfordrer folk til sinne og det som verre er, tordnet Booker.

Sikkerhetsrutiner sviktet

Mens debatten rundt Trumps retorikk fortsetter, jobber man for å få frem nye detaljer omkring Epsteins dødsfall. Etter at milliardæren forsøkte å ta sitt eget liv i juli, skal han ha blitt overført til en høyrisiko-celle, med flere sikkerhetstiltak for å unngå at noe lignende skulle skje igjen.

Epsteins celle skulle kontrolleres av fengselsansatte hver halvtime, i tillegg til at han skulle dele celle med en medfange.

Disse sikkerhetstiltakene ble derimot brutt samme dag som Epstein tok sitt eget liv, melder Washington Post og New York Times.

Da Epstein ble funnet død var han alene i cellen, og det hadde gått tre timer siden fengselsansatte sist hadde vært innom.

Både FBI og Justisdepartementet skal etterforske Epsteins dødsfall, hvor det forventes at fengselets sviktene rutiner vil stå sentralt.