Skolen til 17-åringen i sorg: – En tragisk hendelse

De kommende ukene vil flagget vaie på halv stang på Sandvika vidregående skole etter at en av deres elever ble drept i Bærums-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag gikk Philip Manshaus til angrep på en moské i Bærum. Kort tid etterpå ble stesøsteren (17) hans funnet drept.

Mandag ble det klart at Manshaus er siktet for drapet på stesøsteren og terrorhandling.

20. august skulle den avdøde stesøsteren egentlig begynne andreåret på mediefag på Sandvika Videregående skole.

Det var en sjokkert rektor på Sandvika videregående skole som mottok beskjeden om at en av deres elever var blitt drept.

– Dette er en tragisk hendelse og jeg tankene mine går til familien. Den vil prege skolestart og alle på Sandvika. Elevene våre skal ivaretas og vi må sette av tid til å snakke med hverandre. Raushet og inkludering er viktige stikkord, sier Ann Hege Wilsbeck Jerve, rektor på Sandvika videregående skole. .

– Det kom som et sjokk. En forferdelig nyhet som gikk veldig inn på meg da jeg ble informert, forteller rektoren videre.

Legger ut minneprotokoll

Sandvika videregående legger tirsdag morgen ut en minneprotokoll etter den drepte 17-åringer, skriver Budstikka.

Den legges ut i rommet som kalles «hjertet».

– Rommet blir pyntet med blomster, og vi vil ha bemanning med helsesykepleier, rådgiver og miljøarbeider for dem som ønsker noen å snakke med, sier rektoren til avisen.

Videre vil skolen flagge på halv stang fra og med tirsdag.

Sorgtung arbeidsplass

Skolen har iverksatt en krise- og beredskapsplan.

– Både de ansatte og ledelsen er orientert om at en av våres elever har gått bort. Vi jobber nå med en fellesplan for hvordan vi skal håndtere dette, sier rektoren.

Rektoren forteller om en preget arbeidsplass.

– Det preger alle de ansatte. Vi har mange lærere og ansatte som vil ta dette tungt. De har kjent jenta i ett år. Vi må ivareta både ungdommen og de voksne. Det er en krevende stund for skolen, forteller Jerve.

Annerledes skolestart

Rektoren sier skolestarten er den 20. august. Hvert år holder Jerve en åpningstale, i år blir talen og skolestarten helt annerledes.

– Jeg vil inkludere opplysningene i talen når jeg møter elevene første skoledag, det blir en annerledes start enn tidligere. Vi vil ha et eget møte med de elevene som har vært tett opp mot avdøde. De skal få den støtten de trenger.

Ber om økt bemanning

Skolen vil holde skolen åpen de to neste dagene for elever og andre som måtte ønske det.

– Alle elever på andre og tredjetrinn blir invitert til skolen de to neste dagene. Her vil ha en minneprotokoll og et samlingssted hvor man kan dele sorgen, sier Jerve.

Rektoren har i tillegg bedt kommunen om økt bemanning i den tunge tiden.

– Vi trenger å være flere i en slik tid. Vi har rådgivere, helsesykepleier og miljøarbeider. I tillegg vil vi få bistand fra Bærum kommune og veiledningssenteret i fylkeskommunen. I en slik situasjon er det godt å ha flere som jobber tett med elevene, forteller rektoren.

Kommunen: Vil invitere menighetene

Mandag morgen samlet ledelsen i Bærum kommune i krisemøte etter moskéskytingen og drapet på en 17 år gammel jente lørdag.

– Vi hadde dette møtet fordi det er viktig å samle kriseledelsen i kommunen. Vi er opptatt av å trygge moskeene våre, og vil invitere til et møte med menighetene for å høre hvilke behov de har. Vi skal trygge miljøene i Bærum, sier ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog (H) til TV 2.

I tillegg til møte med menighetene vil kommunen åpne opp ungdomsklubben, samt sende ut informasjon hendelsen til alle skolene.

– Ungdomsklubben åpner nå hver dag fremover. Slik at ungdommer og foreldre kan komme dit. Vi vil også gå ut med infromasjon til alle skoler, slik at alle kan få gode svar om de lurer på noe, forteller ordføreren.