REGNVÆRET FORTSETTER: Flere steder i landet kan få mye nedbør på kort tid mandag og tirsdag. På Vestlandet og i Trøndelag, særlig ved Haugesund kan det komme opp mot 30-55 millimeter på kun tre timer.
REGNVÆRET FORTSETTER: Flere steder i landet kan få mye nedbør på kort tid mandag og tirsdag. På Vestlandet og i Trøndelag, særlig ved Haugesund kan det komme opp mot 30-55 millimeter på kun tre timer. Foto: Colourbox

Regn, regn og atter regn – slik blir været de neste dagene

Gladnyhetene fra meteorologene lar vente på seg en stund til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en regnfylt helg over store deler av landet, og mandag morgen våknet de fleste opp til grått og regntungt vær.

Nedbøren ser heller ikke ut til å gi seg med det første, ifølge meteorolog ved StormGeo, Isak Slettebø.

– Det blir ikke store endringer de neste dagene. Vi er fortsatt i en urolig værsituasjon med regn som kommer til å fortsette i noen dager til, sier han til TV 2.

Blåmandag

Ifølge Slettebø vil mandagen fortsatte slik den startet over hele landet.

Lavtrykket som søndag kom inn over Midt-Norge, vil mandag svekkes litt nordover i Nordland, Norskehavet og inn i Sverige. Et annet lavtrykk har utviklet seg ved Island med en varmfront inn over Finnmark, og en kaldfront over Vestlandet som om morgenen trekker seg østover i Sør-Norge.

– Dette opprettholder litt spredt regn og regnbyger med vind over Nord-Norge. Sør-Norge får vind opp i kuling med regnbyger, med fare for kraftige byger og torden, sier han.

NEDBØR: Værkartet viser nedbørsmengden fra mandag klokken 12.00 til tirsdag klokken 15.00. Foto: StormGeo
NEDBØR: Værkartet viser nedbørsmengden fra mandag klokken 12.00 til tirsdag klokken 15.00. Foto: StormGeo

Et lavtrykksområdet over nordlige Skandinavia vil gi regn og regnbyger, også på tirsdag. De som får mest nedbør denne dagen er Vestlandet, Trøndelag og indre strøk av Østlandet.

– Sørlandet og sørlige Østlandet ligger til dels i le for dette været, men bygeområdet strekker seg sør til Oslofjorden. Det blir noe lettere vær langs kysten av Nord-Norge, med nordøstlig vind, sier Slettebø.

Har sendt ut farevarsel

Flere steder i landet kan få mye nedbør på kort tid mandag og tirsdag. På Vestlandet og i Trøndelag, særlig ved Haugesund kan det komme opp mot 30 til 55 millimeter på kun tre timer, ifølge Slettebø.

Selv om regnværet ikke vil prege Sør- og Østlandet i like stor grad, er det også en fare for mye lokal nedbør her.

– Prognosene antyder at de mest utsatte områdene er øst og sørøst av Oslo om morgenen, samt generelt hele Østlandet, fra indre strøk av Oslofjorden og nordover, fra mandag ettermiddag og inn i tirsdag. Lokalt er alt fra 20 til 50 millimeter på tre timer er mulig.

Mandag sendte også Yr.no ut et gult farevarsel.

– I ettermiddag, mandag, er det ventet lokalt over 30 mm/6t i indre Sogn, skriver de og fortsetter:

– Mandag ettermiddag og kveld ventes det kraftige regnbyger. Kan ende med torden nord i Hedmark, i nordlige og midtre deler av Oppland og nordvest i Buskerud. Lokalt kan det komme 15-20 mm/t eller 40-55 mm/3t.

Noe lettere på onsdag

Onsdag ser ganske lik ut som tirsdag, men med noen få endringer.

– Nordland har ikke så mye å se fra til på onsdag. Det er et lavtrykk utenfor kysten som ikke beveger seg noe særlig de neste dagene, sier han og fortsetter:

– På onsdag forskyver frontene seg nordover, og nesten hele Østlandet får oppholdsvær. Det vil bli lettere på Vestlandet også. Ytre strøk har litt regn i vente, men i indre fjordstrøk blir det muligens litt bedre, forklarer Slettebø.

Lavere temperaturer

Meteorologen forteller at temperaturene vil ligge under normalen i hele Sør-Norge de neste dagene.

– I denne landsdelen er det synkende temperaturer, og det er kjølig for årstiden. Det blir noe mildere på Østlandet med nærmere 20 grader, men på Vestlandet bil det ligge under 15 grader de neste dagene.

Slettebø forteller at temperaturene vanligvis ligger på i overkant av 20 grader i denne landsdelen i midten av august. Han forklarer at de synkende temperaturene skyldes et lavtrykk over Island, med luft fra Grønlandshavet.

– Er sommeren over?

– Det er ikke helt åpenbart at sommeren er over, for ofte er september en forlengelse av sommeren. Derimot er det ingenting som tyder på at det blir en ny hetebølge, eller bare fint sommervær, i tiden som kommer. Det er ingen sterke tegn til at været letter.