Oslo 20190812. 
Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på  Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster.
Foto: Privat / NTB scanpix
Oslo 20190812. Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Privat / NTB scanpix Foto: Privat

Latterliggjøres på nettforum

Nettforumene hvor Philip Manshaus skal ha vært aktiv, beskrives som en samlingsplass for høyreekstreme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter lørdagens angrep på al-Noor-moskeen i Bærum får Manshaus «zero score» i disse nettsamfunnene, ifølge forsker Cathrine Moe Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

– Angrepet blir sett på som en totalt mislykket operasjon. Han blir hetset av andre brukere som sammenligner ham med tidligere terrorister som fikk et høyere antall drepte. «Zero score» er en metafor fra spillverdenen, forklarer Thorleifsson.

Hun har i lang tid fulgt forum hun beskriver som samlingsplasser for høyreekstreme.

– Det som blant annet diskuteres og spres, er hvit makt-propaganda og rasisme. Mange diskusjonstråder inneholder antisemittisme, muslimhat og kvinnehat. Det er mye voldsforherligende innhold som hyller og oppfordrer til vold mot minoriteter og migranter, sier hun.

Inspirerer til hat

Mye av innholdet skrives under dekke av å være ironi. Brukerne forfekter ekstreme holdninger, men kan så unnskylde seg med at de «bare tuller». Dermed kan de hevde at de ikke er høyreekstreme, men presser grensene for ironi.

FORSKER PÅ EKSTREMISME: Cathrine Moe Thorleifsson har dykket ned i materiale som inspirerer til høyreekstremt hat. Foto: Andreas Kleiberg/UiO
FORSKER PÅ EKSTREMISME: Cathrine Moe Thorleifsson har dykket ned i materiale som inspirerer til høyreekstremt hat. Foto: Andreas Kleiberg/UiO

– Hva slags påvirkning har slike nettsamfunn?

– Det vi har sett det siste halve året, er at nettforum gir næring til høyreekstremt hat. Vi har sett at det har inspirert terrorhendelser, og det kan senke terskelen for å utøve vold når det er veldig mange tråder som oppfordrer folk å gå fra dataen og ut i gata for å utøve vold, sier Thorleifsson, og fortsetter:

– Samtidig er det 22 millioner brukere bare på ett av disse forumene, så det er bare en liten minoritet som vil begå vold. Men en foruroligende trend er at de handler alene, så de er vanskelig å oppdage.

Hyller Quisling

Mandag ble det klart at siktelsen mot Philip Manshaus endres til å omfatte terror. Han er også siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Den siktede erkjenner ikke straffskyld.

Under en pressekonferanse søndag opplyste politiet at deres kartlegging viser at han har høyreekstreme holdninger.

Christchurch: 15. mars gjennomførte en 28 år gammel australier to angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. 50 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet. Mannen publiserte video fra angrepet på forumet.

Synagoge-skyting: 27. april ble en person drept og tre skadet da en 19 år gammel mann åpnet ild inne i en synagoge i byen Poway, litt nord for San Diego i California. Gjerningsmannen publiserte en Spotify-spilleliste som skulle akkompagnere massedrapene.

El Paso i Texas: 3. august ble 22 personer drept og 25 skadet da en 21 år gammel mann startet å skyte inne på et kjøpesenter i grensebyen El Paso. 21-åringen skal ha lastet opp et manifest i forkant.

Kilder: Aftenposten og news.com.au

– Han har uttrykt holdninger der han hyller Quisling og han har innvandrerfiendtlige holdninger, sa Rune Skjold ved Felles enhet for etterretning i Oslo-politiet.

Skjold sa videre at politiet ikke har noen opplysninger om at 21-åringen samarbeidet med andre.

– Han har hatt dialog på nettsamfunn med andre, men ut over det har vi ingen opplysninger om samarbeid så langt, sa Skjold.

Fjernet fra Google

Sidene har minimalt med regler, og på flere tråder diskuteres blant annet den hvite rasens overlegenhet.

Et av forumene har kommet i søkelyset etter flere masseskytinger i år. 19 minutter før angrepet mot et kjøpesenter i El Paso i Texas skal den mistenkte gjerningsmannen Patrick Crucius ha lastet opp et høyreekstremt manifest på forumet.

Etter dette stengte serverleverandøren tilgangen til nettforumet.

– Det er et kloakkbasseng fylt av hat. De har vist gang på gang at de er lovløse og at det har ført til flere tragiske hendelser, skrev Matthew Prince i Cloudflare i en bloggpost.

Angrepet i El Paso var den tredje masseskytingen i år som ble annonsert på forumet.

– Ble plutselig religiøs

Tore Bjørgo, professor ved Senter for ekstremismeforskning, høyreekstremisme, hatkriminalitet og vold, sier spørsmålet om hvordan den siktede 21-åringen ble radikalisert, er sentralt.

– Standardforklaringen på voldelig radikalisering handler ofte om utenforskap og sosial marginalisering. Det ser ikke ut til å være tilfelle med denne personen. Han virker som en relativt velintegrert person med venner og sosiale resurser, men det har skjedd noe mens han gikk på folkehøgskole det siste året, sier Bjørgo til Nyhetskanalen.

– Medelever forteller at han ble plutselig religiøs og begynte å lese Bibelen. Det er ikke vanlig at man blir rasist av å lese Bibelen, men det må være en eller annen idé han har plukket opp fra nettet, antakelig.

Bjørgo forteller at det i amerikansk rasisme finnes en variant som kalles Christian Identitity. Dette er en vrangtolkning av kristendommen i en antisemittisk, rasistisk retning og har ganske stor utbredelse i høyreekstreme miljøer.

Bjørgo understreker at han ikke vet at slikt tankegods inspirerte Philip Manshaus, og at politiets etterforskning må gi svar på dette.

Inspirert av New Zealand-terror

– Du har fulgt med på høyreekstreme miljøer i Norge i flere tiår. Hvor vil du plassere den siktede?

– Først og fremst virker det som om han ikke er del av et fysisk miljø. Det virker som om det meste har skjedd gjennom kontakter på nettet, i sosiale medier og i foraer hvor disse ekstreme ideene florerer.

– Hva slags foraer er dette?

– Vi vet ennå ikke hvor han har vært, annet enn at han har lagt ut en melding på disse kanalene som er grenseløst rasistiske og voldsinspirerte. Det er tydelig at han her prøvde å få anerkjennelse for å være en av disiplene til New Zealand-terroristen, en som direkte lot seg inspirere av ham og prøvde å leve opp til det han hadde gjort. Det mislyktes han totalt med, sier Bjørgo.

Ulike fiendebilder

Cathrine Moe Thorleifsson forteller at en post som ble lagt ut i Manshaus' navn før angrepet inneholder en meme hvor han hyller Christchurch-terroristen. Memen har også referanser til gjerningsmennene bak angrepene i El Paso og San Diego.

Det er også referanser til incel-kulturen, altså menn som opplever å bli avvist av kvinner og lever i ufrivillig sølibat. Diskusjoner i slike grupper handler ofte om kvinnehat, bitterhet, selvmedlidenhet og om at menn har rett til å ha sex.

De tre terroristene det refereres til har ulike fiendebilder. I San Diego ble en synagoge angrepet, mens en moské var målet i Christchurch. Gjerningsmannen som drepte 22 i El Paso uttrykte frykt for en «latinamerikansk invasjon av Texas».

– Den mistenkte personen i Norge prøvde å bli en såkalt 4. disippel, sier Thorleifsson.