SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drap og draspforsøk.
SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drap og draspforsøk. Foto: Privat

Bekjent til TV 2:

– Han hadde ekstreme, gammeldagse holdninger til kvinner

21 år gamle Philip Manshaus fra Bærum er siktet for drap på sin egen stesøster og drapsforsøk etter hendelsen i al-Noor-moskeen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manshaus ble overmannet da han avfyrte skudd i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag ettermiddag.

Politiet dro til stedet og pågrep mannen. Etterpå dro de til hjemmet der 21-åringen vokste opp for å gjøre undersøkelser og samle bevis.

I huset i Bærum fant de 21-åringens 17 år gamle stesøster drept. Manshaus er nå siktet for drap og drapsforsøk.

Natt til søndag har 21-åringen ikke ønsket å forklare seg for politiet. Gjennom dagen har politiet gjort nye forsøk på å få hans forklaring.

Philip Manshaus er fra Bærum og har hatt adresse i kommunen hele sitt liv. Ifølge TV 2s kilder døde moren hans da han var liten. Skattelistene viser at han har en formue på over tre millioner kroner

«Vanlige folk»

En nabo TV 2 snakket med lørdag kveld, kunne fortelle at vedkommende hadde oppfattet både den siktede og resten av familien som «vanlige folk».

AVHØR: Advokat Unni Friis ønsker ikke å kommentere hva hennes klient har sagt i avhør. FOTO: Anne Sofie Mengaaen
AVHØR: Advokat Unni Friis ønsker ikke å kommentere hva hennes klient har sagt i avhør. FOTO: Anne Sofie Mengaaen

Han er tidligere Steinerskole-elev, og i tenårene var han engasjert i en lokal speidergruppe, hvor han var troppslederassistent.

TV 2 har vært i kontakt med gruppelederen i den lokale speidergruppen. Vedkommende sier han kjente til Philip Manshaus, men at han ikke ønsker å uttale seg om saken.

– Dette er bare en tragedie, sier gruppelederen.

– Ekstreme og gammeldagse holdninger

TV 2 har snakket med en mann i 20-årene som beskriver seg selv som en bekjent av Manshaus.

Han forteller at han for en tid tilbake reagerte på det han beskriver som «ekstreme og gammeldagse» holdninger.

I en samtale ytret Manshaus tydelig kvinnefiendtlige holdninger.

– Han sa blant annet at kvinner burde holde seg på kjøkkenet, og ligge unna arbeidslivet. Jeg sa at han kom til å få seg en på trynet hvis han fortsatte å si sånne ting, sier mannen.

TV 2 velger nå å identifisere mannen som etterforskes for forsøk på en terrorhandling mot en moské i Bærum.

Dette er en krevende avgjørelse, for redaktørstyrte medier er varsomme med å identifisere på et så tidlig tidspunkt. Vi har avventet over ett døgn etter hendelsen, men mener vi nå ha innhentet tilstrekkelig informasjon til å offentliggjøre navn og bilde.

TV 2 følger Vær varsom-plakaten, som er tydelig på at mediene skal være varsom med bruk av navn og bilde i forbindelse med straffbare forhold. Spesielt når det gjelder unge folk. Mannen som er pågrepet er bare 21 år. Ung alder, psykisk tilstand og hensyn til pårørende - er viktige faktorer å ta hensyn til, og da må vi ha mest mulig fakta.

Vi mener at vi på dette stadiet har innhentet tilstrekkelig informasjon om mannens bakgrunn og situasjon, til å identifisere han. TV 2 har visst mannens identitet, siden rett etter pågripelsen i går. Det betyr ikke at vi automatisk forteller offentligheten hvem han er. Politiet har i dag bekreftet at han er siktet for drapet på sin stesøster, og dette vil føre til en identifisering også av broren.

Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det er Vær varsom-plakaten tydelig på.

Vi har dokumentasjon fra fora på internett, som støttes av politiet, at dette var en planlagt terrorhandling. Han har vist høyreekstreme holdninger, inkludert innvandringsfiendtlige ytringer, han har skaffet seg våpen, skuddsikker vest og annet utstyr. Inspirert blant annet av masseskytingen på New Zealand.

Intensjonen bak terror er å skape frykt. Dette utløser i etterkant også et stort informasjonsbehov i befolkningen, fordi vi ønsker å forstå. Vite mest mulig om motivet, hvem han er, hva slags bakgrunn han har, om han var alene om handlingen - og ikke minst om dette kan utløse andre, tilsvarende angrep. Hvordan kunne det skje?

Dette er det første moskéangrepet av denne typen i Norge, og kan også potensielt settes i sammenheng med en global trend med angrep som er basert på raseideologi og høyreekstremisme. En identifisering og informasjon om den pågrepne, kan gi befolkningen viktig informasjon i en så alvorlig hendelse som dette.

I TV 2 ønsker vi å være åpne overfor seerne og leserne våre om hvordan vi vurderer dette spørsmålet. Tidligere i dag redegjorde vi for hvorfor vi ikke identifiserte han, nå gjør vi det samme - med motsatt konklusjon. Og dilemmaene er langt på vei de samme. Vi er på et sted der vi har god nok oversikt over fakta i saken til å ta denne avgjørelsen, og dette er veid opp mot hensynet til den antatte gjerningsmannen.

Vi identifiserer Philip Manshaus fordi et terrorangrep av denne typen er så alvorlig, at offentligheten har krav på å vite det.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør, TV 2

Han understreker at han aldri truet Manshaus med vold, men at han og flere andre tilstedeværende ga tydelig uttrykk om hva de mente om holdningene hans.

Videre forteller han at de som kjenner 21-åringen har registrert at han i senere tid har fått en stor interesse for våpen. Han har også trukket seg stadig mer tilbake og vært lite sosial.

– Det som har skjedd nå er bare trist. Jeg hadde aldri tenkt at han var i stand til noe sånt, sier han.

TV 2 har også snakket med en tidligere klassekamerat av siktede. Han beskriver Manshaus som en utadvendt og livlig type.

Etter klassekameratens oppfatning ble siktede mer innadvendt i løpet av ungdomsskolen.

Hyllet Quisling

Philip Manshaus har også dokumenterte, høyre-ekstreme holdninger. To timer før han gikk til angrep på moskeen postet en mann med hans navn en melding på et nettforum.

Der hyllet han New Zealand-terroristen (28), som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch, det verste angrepet på muslimer i Vesten.

– Det har vært gøy. Valhall venter, heter det i meldingen.

Han har også hyllet de nylige skyteepisodene i El Paso og San Diego i USA.

TV 2 har sett det som skal være bilder av Manshaus med naziflagg i bakgrunnen.

På en pressekonferanse søndag opplyste politiet at meldingene er en del av etterforskningen.

– Vi har avdekket høyre-ekstreme holdninger. Siktede har uttrykt holdninger der han hyller Quisling og at han har innvandringsfiendtlige holdninger, sier fungerende enhetsleder Rune Skjold.

Nå ønsker politiet å få gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av Manshaus. Politiinspektør Grete Lien Metlid sier til TV 2 at de håper å få avhørt Manshaus i løpet av søndag kveld.