Erna Solberg: – Skal ikke skje i Norge

SANDVIKA/OSLO (TV 2): Statsminister Erna Solberg (H) og ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krogh (H) er til stede under eid-feiringen på Thon Hotell i Sandvika søndag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som skjedde i går er ting som ikke skal skje i Norge. Norge skal være trygt, alle norske gudshus skal være trygge uansett hva man tror på, sa statsministeren etter at hun kom ut fra høytideligheten søndag formiddag.

Solberg la til at hun synes det er veldig bra å se hvordan nordmenn stiller opp for å verne om nordmenn med muslimsk bakgrunn.

– Det viser også at hovedbildet i Norge er at nordmenn tar avstand fra den muslimhetsen som eksisterer og det fiendebildet som tegnes, sa Solberg.

– Mange muslimer feirer eid i dag. Hva vil du si til dem?

– I dag skal de føle seg trygge og de skal vite at den store delen av det norske samfunnet tenker på dem, har medfølelse med dem og vi slår ring om dem.

På spørsmål fra en engelsktalende reporter om hva som må gjøres for å stanse hatefulle ytringer, svarte Solberg at hun mener det er eldre mennesker som har de verste holdningene.

– Dessverre, når jeg ser på min egen Facebookfeed, så ser jeg at det ikke er ungdom som er problemet, det er eldre folk som har tanker og syn som er mot islam. Vi jobber med å bekjempe dette, men det er vanskelig, sa Solberg.

  • Se video øverst i saken

Markerer sin støtte

Søndag formiddag strømmet det mange festpyntede muslimer til hotellet. Representanter for flere andre trossamfunn møtte også opp på den muslimske feiringen. Blant dem var fungerende prost i Bærum, Stein Bjarne Westnes.

VISTE SIN SOLIDARITET: Prost Stein Bjarne Westnes. Foto: Sverre Saabye/TV 2
VISTE SIN SOLIDARITET: Prost Stein Bjarne Westnes. Foto: Sverre Saabye/TV 2

– Vi ønsker å vise solidaritet med våre brødre og søstre i moskeen på Skui som opplevde dette. Vi tar fullstendig avstand fra det som har skjedd og ønsker å være sammen med dem og vise solidaritet, sier Westnes til TV 2.

– Er du redd for at noe lignende skal skje i din kirke?

– Tanken har vi tenkt. Vi har beredskapsplaner i forhold til at ting kan skje. Man vet jo ikke, sier Westnes.

Har selv opplevd angrep

Joav Melchior, rabbiner i Det mosaiske trossamfunn, sier han følte han ikke kunne gjøre annet enn å være til stede på eid-feiringen.

– Dette er helt forferdelig for oss og jeg kunne nesten ikke tenke meg å gjøre noe annet, sier Melchior.

Rabbineren sier han føler en dyp sorg over at folk som samler seg i bønn og henvender seg til Vår Herre blir angrepet.

– Vi har også selv opplevd at det har blitt skutt mot vårt gudshus, vår synagoge, og vi husker fra egen erfaring hvor viktig og hvor godt det var å få støtte fra folk rundt oss. Det var ikke vårt problem, det var alles problem. Den tryggheten vi fikk betydde veldig mye for oss da, og da er det helt naturlig at vi gjør det når andre dessverre blir angrepet.

HAR SELV OPPLEVD ANGREP: Rabbiner Joav Melchior sier støtten betydde mye for det jødiske samfunnet da de opplevde skyting mot synagogen. Foto: Sverre Saabye/TV 2
HAR SELV OPPLEVD ANGREP: Rabbiner Joav Melchior sier støtten betydde mye for det jødiske samfunnet da de opplevde skyting mot synagogen. Foto: Sverre Saabye/TV 2

Politiet i beredskap

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

En mann i tidlig 20-årene er siktet for drapsforsøk for skyteepisoden i moskeen, samt siktet for drap på en ung kvinne han er i familie med. Hendelsene ses i sammenheng.

Islamsk Råd Norge opplyser at de har blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen søndag.

Eid feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Moskeene skal ha ulike arrangementer i forbindelse med feiringen.

Ved flere moskeer var det støttemarkeringer i forbindelse med eid-feiringen søndag.

(©NTB/TV 2)